Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Αποκατάσταση εν μέρει την όρασης με νέα γονιδιακή θεραπεία
Βρετανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μια νέα γονιδιακή θεραπεία, ...
Ηπατικά κύτταρα θα αναπλάθουν το συκώτι
Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα συκωτιού από ...
Βρέθηκε το γονίδιο της... ημικρανίας!
Τέλος στις ημικρανίες θα λέμε πιθανότητα σύντομα, καθώς Αμερικανοί ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Γονιδιακή μέθοδος γιάτρεψε ασθένεια του συκωτιού

Γονιδιακή μέθοδος γιάτρεψε ασθένεια του συκωτιού

Ένας τομέας που διαρκώς εξελίσσεται είναι αυτός της γενετικής, ο οποίος προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας με πρωτοποριακές μεθόδους. Προσφάτως, επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ κατάφερε να θεραπεύσει μια γενετική πάθηση σε ποντίκια, διορθώνοντας απλώς ένα «γράμμα» στο DNA τους!

Ειδικότερα, ερευνητές από το MIT αναπτύσσουν εδώ και χρόνια τη μέθοδο Crispr, τεχνολογία που τους επιτρέπει να κάνουν εξειδικευμένες μεταβολές στα χρωμοσώματα των ζώων και των φυτών. Με «όπλο» τη δυνατότητα αυτή οι ερευνητές είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν γενετικές ασθένειες, όπως η κληρονομική ηπατική νόσος που κατάφεραν να θεραπεύσουν οι επιστήμονες σε ποντίκια.

Στην εν λόγω έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο για να εντοπίσουν και να διορθώσουν μια μετάλαξη που υπήρχε στο γονίδιο του ήπατος που λέγεται LAH, η οποία στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό του αμινοξέος τυροσίνη. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα, ενώ η αντιμετώπισή τους απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή.

Η νέα μέθοδος στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένα σημεία στα 23 ζεύγη των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων, χρησιμοποιώντας κάποια ένζυμα που ανακαλύφθηκαν το 1987 και αρχικά είχαν θεωρηθεί «junk DNA». Ωστόσο, τα ένζυμα αυτά αποτελούν την άμυνα των βακτηρίων ενάντια στους ιούς που απειλούν τον οργανισμό με πιθανή εισβολή τους και με τη βοήθειά τους οι ερευνητές κατάφεραν να θεραπεύσουν την ασθένεια στα ποντίκια, διορθώνοντας μόνο ένα «γράμμα» από το γονιδίωμά τους – και συγκεκριμένα σε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που έχει άμεση σχέση με τον μεταβολισμό του ήπατος. Η εξέλιξη αυτή δείχνει στους επιστήμονες ότι δεν αποκλείεται να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές της μεθόδου Crispr σε μερικά χρόνια από τώρα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος Crispr θα τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν σοβαρές γενετικές ασθένειες και διαταραχές, όπως η νόσος του Χάντινγκτον, το σύνδρομο Down ή ακόμη και το AIDS και ο καρκίνος. «Το συναρπαστικό σε αυτήν την προσέγγιση είναι το γεγονός ότι μπορούμε πραγματικά να διορθώσουμε ένα ελαττωματικό γονίδιο σε ένα ζωντανό ενήλικο ζώο», σχολίασε ο βασικός συντάκτης της έκθεσης των επιστημόνων, δρ Daniel Anderson.

Επίσης, η μέθοδος αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οργάνων που θα χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή φαρμάκων, αλλά και για να διορθώσει γονιδιακά προβλήματα σε ανθρώπινα έμβρυα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να αποφεύγονται οι γενετικές διαταραχές προτού το παιδί γεννηθεί. Το τελευταίο έχει προκαλέσει ήδη αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο ο Νομπελίστας καθηγητής Craig Mello σε πρόσφατο άρθρο του στον Independent έκανε λόγο για θρίαμβο της επιστήμης, καθώς η μέθοδος αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη γεωργία.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανακάλυψαν το πιο «δυνατό» γονίδιο εξυπνάδας
Επιπλέον ένα ανθρώπινο γονίδιο, το οποίο συνδέεται με την εξυπνάδα, ...
Γενετική θεραπεία για την απώλεια μνήμης σε ποντίκια που έπασχαν από Αλτσχάιμερ
Ισπανοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την απώλεια της μνήμης σε ...
Μέθοδος εντοπισμού πιθανότητας για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο
Με τη βοήθεια της γενετικής επιστήμης ερευνητές των ΗΠΑ προσπαθούν να ...
Γονίδιο ευθύνεται για τα «γερά ποτήρια»
Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν πειράματα σε ποντίκια, ...
Ελπίδες για τον ιό του HIV
Σε μια σπουδαία στιγμή για την ιατρική βρίσκονται βρετανοί ...
Τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο επιληψίας
Δυο νέα γονίδια και 25 άλλες γενετικές μεταλλάξεις που εμπλέκονται στην ...
Επιστήμονες βρήκαν το γονίδιο της δυσλεξίας
Μια σημαντική έρευνα, η οποία πιθανότατα θα δώσει λύση στην ...
Εναλλακτικά φάρμακα για την αποφυγή χημειοθεραπείας
Με δεδομένο πως η χημειοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για όλους ...
Επιστήμονες μέτρησαν τον ανθρώπινο πόνο
Πρώτη φορά Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν με ...