Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε από τα ΚΕΠ»
Με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής ...
Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Απορρίπτει την τακτική του
«Δεν είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης» τονίζει ο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μητσοτάκης: Υπόθεση των Ελλήνων η διοικητική μεταρρύθμιση

Μητσοτάκης: Υπόθεση των Ελλήνων η διοικητική μεταρρύθμιση

«Η Ελλάδα δεν έχει πια τεράστια δημόσια διοίκηση» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στην "Frankfurter Allegmeine Zeitung" και επισημαίνει ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι υπόθεση των Ελλήνων, να συνιστά ελληνική πρωτοβουλία και να βρίσκεται υπό ελληνικό έλεγχο».

«Η ανανέωση του προσωπικού θα διαρκέσει έως και δεκαπέντε χρόνια» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης, η οποία αναφέρεται στη προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αναστολές να περιγράψει ανεπάρκειες του ελληνικού προγράμματος εξυγίανσης: “Τα περασμένα πέντε χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στην ελληνική διοίκηση μειώθηκε δραστικά. Ωστόσο το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας δεν λύθηκε”» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο υπουργός «έχει λίγα κοινά με επαγγελματίες πολιτικούς που ανησυχούν για τη συναίνεση των ψηφοφόρων τους και μιλούν με ασάφειες», ενώ «αντιμετωπίζει τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης ως μια πρόκληση για έναν μάνατζερ, εντελώς διαφορετικά από ό,τι οι Έλληνες επαγγελματίες της πολιτικής».

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί ως τώρα, αλλά και στους επόμενους στόχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε από 930.000 σε 680.000, ενώ το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας περιορίστηκε από τα 24 στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει, πάντως, ότι το κέντρο βάρους είναι η δημιουργία ενός φιλόδοξου και μακροπρόθεσμου προγράμματος, που θα αφορά όλες τις πτυχές της διοίκησης και ότι η διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι υπόθεση των Ελλήνων, να συνιστά ελληνική πρωτοβουλία και να βρίσκεται υπό ελληνικό έλεγχο, καθώς τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνονται με εξαναγκασμό από τους δανειστές. Ζητά δε, να αντιληφθούν οι Έλληνες μια ανανεωμένη δημόσια διοίκηση ως προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός σημειώνει ότι η ελληνική διοίκηση δεν έχει ακόμη καταστεί «φιλικότερη» για την οικονομία, αλλά διευκρινίζει ότι έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρχεται πλέον από δημόσιες δαπάνες, που χρηματοδοτούνται με δάνεια. Η ανάπτυξη θα πρέπει να έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις, που θα κάνουν χρήση ελληνικών προνομίων, κι αυτό το αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού» αναφέρει ο υπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη, αυτό συμβαίνει επειδή φαντασιώνεται ότι θα μας επαναφέρει σε έναν κόσμο απεριόριστων δανείων, στον οποίο θα μπορούν να εκπληρώνονται οι επιθυμίες κάθε ομάδας ενδιαφέροντος, με αυτή την περίεργη μορφή καπιταλισμού που είχαμε παλαιότερα. Προ πάντων οι Έλληνες, που αντέδρασαν με περισσότερο παραγωγικό τρόπο στην κρίση, αντιλαμβάνονται τώρα ότι η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, του επιχειρείν και των ιδιωτικών επενδύσεων. Καθήκον μας είναι να διευκολύνουμε αυτές τις επενδύσεις».

Στις μέχρι τώρα επιτυχίες συγκαταλέγεται ένα νέο σύστημα ελέγχου των δημοσίων δαπανών με την ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, επισημαίνει η εφημερίδα, ενώ ως σημαντικό πρόβλημα αναφέρει την αξιολόγηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι η ανανέωση του προσωπικού θα διαρκέσει 10-15 χρόνια. «Το ζήτημα είναι να προσλαμβάνεται προσωπικό με οργανωμένες διαδικασίες, και μόνο εκείνα τα άτομα που χρειάζονται πραγματικά. Δε θα πρέπει να προσλαμβάνουμε ανειδίκευτο προσωπικό, εάν μπορούμε να αναθέτουμε τα σχετικά καθήκοντα, όπως τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, σε ιδιωτικές εταιρίες» επισημαίνει, για να σχολιάσει ο συντάκτης ότι τέτοιες δηλώσεις εξακολουθούν να ακούγονται, «για παραδοσιακούς Έλληνες πολιτικούς, ως επίθεση στην πατροπαράδοτη επιρροή τους».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έκπληκτος ο Μητσοτάκης για το
Την έκπληξή του εκφράζει, με σημερινή επιστολή του προς την ...
Στη Ρώμη την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  Στην Άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης, στη ...
Δεκτός αύριο από τον Παπούλια ο Μητσοτάκης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο, Παρασκευή ο ...
Μητσοτάκης: Αναγκαία η μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα
Στοιχείο αναγκαίο και ουσιώδες χαρακτηρίζει ο υπουργός Διοικητικής ...
Στο ΚΕΠ Παλαιού Φαλήρου ο Μητσοτάκης
Το ΚΕΠ Παλαιού Φαλήρου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής ...
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την άδεια του κ. Τσίπρα, για τίποτα
«Το μήνυμα περί ανατροπής δεν έπιασε τόπο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός ...
Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου 2014-2016 παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ...
Μητσοτάκης: Στις 10.000 οι προσλήψεις φέτος
Στις 10.000 αναμένεται να φτάσουν οι προσλήψεις φέτος, όπως δήλωσε ο ...
Μητσοτάκης: Εναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το ...