Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Τα κοσμοκωμικά - Ίταλο Καλβίνο
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο Τα κοσμοκωμικά του ...
Toc Toc: Ομαδική έκθεση στον πολυχώρο Boo Art
Ο πολυχώρος ΒοοART σε συνεργασία με το θέατρο ΗΒΗ φιλοξενεί από 9 Μαρτίου ...
Κάνε ένα ταξίδι στις αόρατες πόλεις: Έκθεση της Βασιλικής Κάππα στη Φινλανδία
Την ατομική έκθεση της Βασιλικής Κάππα, «Take a trip to the Invisible Cities»  ή «Κάνε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αόρατες πόλεις: ομαδική εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το έργο του Ίταλο Καλβίνο

Αόρατες πόλεις: ομαδική εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το έργο του Ίταλο Καλβίνο

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με αναφορά στο έργο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, συνεχίζοντας τα εικαστικά αφιερώματα στους συγγραφείς και τον κόσμο του βιβλίου όπως «To Be- Αφιέρωμα στον Shakespeare», «Ζωγράφισέ μου ένα βιβλίο!», «Αόρατος Θίασος-Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη», «Το Ελληνικό Καλοκαίρι του Jacques Lacarierre», «Μυθολογία» κ.ά.


Στο έργο αυτό ο συγγραφέας σαν παλιός παραμυθάς, εξερευνητής και ταξιδιώτης, περιγράφει ένα σύμπαν ονειρικών πόλεων σε ένα ευφάνταστο άτλαντα μιας αφήγησης τολμηρής και γοητευτικής. Όπως λέει και ο ίδιος «Οι αόρατες πόλεις είναι ένα όνειρο που δημιουργείται στο κέντρο εκείνων των πόλεων, όπου η ζωή είναι πρακτικά αδύνατη».


Οι 55 πόλεις που περιγράφονται από τον Καλβίνο, ταξινομούνται σε 11 χαρακτηριστικές για την επιδίωξη του συγγραφέα κατηγορίες:

1. Οι πόλεις και η μνήμη, 2. Οι πόλεις και η επιθυμία, 3. Οι πόλεις και τα σημάδια, 4. Οι λεπτές πόλεις, 5. Οι πόλεις και οι ανταλλαγές, 6. Οι πόλεις και τα μάτια, 7. Οι πόλεις και το όνομα, 8. Οι πόλεις και οι νεκροί, 9. Οι πόλεις και ο ουρανός, 10. Οι συνεχόμενες πόλεις 11. Οι κρυφές πόλεις.

Στο εξαιρετικό κείμενό του «Πραγματικές πόλεις: Διαβάζοντας τις Αόρατες Πόλεις του 'Ιταλο Καλβίνο», ο Θοδωρής Χιώτης σημειώνει:
 
«Στην πραγματικότητα, ο Καλβίνο με τις αφηγήσεις του μας λέει ότι κάθε πόλη αποτελεί ένα καζάνι με ιστορίες οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ. Η κάθε πόλη αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για τον ταξιδιώτη και τον εξερευνητή που ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους. Οι Αόρατες πόλεις είναι ένα κάλεσμα για να μάθουμε να διαβάζουμε την πόλη στην οποία ζούμε σαν ένα βιβλίο— το κείμενο του Καλβίνο είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για τους νομάδες της πόλης».

Κι ακόμη: «Οι πόλεις σε όλες αυτές τις αφηγήσεις κατέχουν και αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν παρέχουν μόνο ένα φόντο για τους πρωταγωνιστές τους αλλά έχουν οι ίδιες σημαντικό ρόλο στην ιστορία η οποία ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι αυτό που χαρακτηρίζει και καθορίζει μια πόλη είναι τα κτίρια και οι δρόμοι των πόλεων, οι πόλεις όμως κουβαλάνε σημαντικά σημασιολογικά φορτία: μέσα στις πόλεις, στα κτίσματα και στις κατασκευές που συνθέτουν το αστικό τοπίο έχουν κωδικοποιηθεί και ενσωματωθεί τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, οι νευρώσεις, οι ελπίδες και οι εφιάλτες των κατοίκων της πόλης».
 

Ανακαλώντας τον εξαιρετικό αυτό τρόπο του Καλβίνο να διεισδύει στην πολυσχιδή έννοια της πόλης, η έκθεση προσδοκά από τους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με τους εννοιολογικούς άξονες που θέτει ο συγγραφέας, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική τους προσωπική οπτική και δημιουργήσουν τις δικές τους «αόρατες πόλεις».
 

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Δάφνη Αγγελίδου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γρηγόρης Λαγός, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μηνάς Καμπιτάκης, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Μαράτος, Ελεάννα Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Μάσσος, Στέλλα Μελετοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης  Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη  Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Πηγή Σπυράτου, Αντώνης Στάβερης  και Νικόλας Χριστοφοράκης.
 

Παράλληλα και σε θεματική συνομιλία με την ομαδική εικαστική έκθεση «Αόρατες Πόλεις» εγκαινιάζεται και λειτουργεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στο ΙΑΝΟS CAFE η ατομική φωτογραφική έκθεση του Σωτήρη Παπαδήμα «Αθήνα – Α-όρατη πόλη».
 
Ο Σωτήρης Παπαδήμας παρουσιάζει εικόνες της πόλης της Αθήνας. Εικόνες της καθημερινότητας που κρατούν μια στιγμή ή μια αιωνιότητα. Που μας περιβάλουν και μας ορίζουν. Τις αντιλαμβανόμαστε ή τις ανακαλύπτουμε εν καιρώ. Δημιουργίες του ανθρώπου της πόλης ή της διάβασής του μέσα από αυτές. Ο φακός περιπλανιέται και καταγράφει αυτό που βλέπει το μάτι, αλλά και εκείνο που ερμηνεύει με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, μέσα από τη δική του καθημερινότητα. Εικόνες, από μια ορατή αλλά και αόρατη Πόλη... ".

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αόρατες φωνές - Βίκυ Χασάνδρα
Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί το βιβλίο,  Αόρατες φωνές της ...
Η περίπτωση Καποδίστρια: ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 19.30 και στο πλαίσιο του εικαστικού ...
Αόρατες Κυβερνήσεις: η «Γνώση» ως κατάσταση εαυτού: Ομαδική έκθεση στο Circuits & Currents
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 εγκαινιάζεται στο Circuits & Currents η ομαδική έκθεση ...
Εικαστική αναφορά στον Γκρέκο: έκθεση στη γκαλερί Χρυσόθεμις
Η γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Εικαστική αναφορά ...
Ομαδική εικαστική έκθεση νεοϊμπρεσιονιστών στο Φεστιβάλ Σερίφου 2014
Από την Κυριακή 27 Ιουλίου μέχρι την Τετάρτη 20 Αυγούστου παρουσιάζεται ...
Ομαδική εικαστική έκθεση στο πλαίσιο του Athens Fringe Live 2014
Το Athens Fringe Live 2014 παρουσιάζει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του μία ομαδική ...
Εικαστική έκθεση Castaways στο χώρο Fo Kia Nou 24/7
Ο χώρος Fo Kia Nou 24/7 φιλοξενεί την ομαδική έκθεση Castaways, από το Σάββατο 31 ...
Φεστιβάλ Σερίφου 2013: Ομαδική εικαστική έκθεση
Στα παράλληλα δρώμενα, το Φεστιβάλ Σερίφου καλωσορίζει την ομαδική ...
Πλωτές πόλεις, Εικαστική Έκθεση του Κωνσταντίνου Δεμερτζή στο Βρυσάκι
Το Βρυσάκι στην Πλάκα παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του ...