Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Φιλανδία: Συζητάμε για επιμήκυνση, αλλά όχι για διαγραφή δανείων
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συζητήσει για την επιμήκυνση του ελληνικού ...
Σταθάκης(ΣΥΡΙΖΑ): Το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς η μείωση ...
Ρέγκλινγκ: Επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων αποτελούν έμμεσο
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και η μείωση των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χρέος: Μηδενισμός επιτοκίων και επιμήκυνση στο… άπειρο!

Χρέος: Μηδενισμός επιτοκίων και επιμήκυνση στο… άπειρο!

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρά τις επίσημες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Στην Ε.Ε. το γνωρίζουν καλά, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε ένα νέο γενναίο «κούρεμα», καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολιτικό κόστος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων χάθηκαν, ενώ κανείς πλέον επενδυτής δεν θα αγόραζε όχι μόνο ελληνικά αλλά και ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κινδυνεύοντας πάλι να χάσει χρήματα.

Ετσι, σύμφωνα με γερμανικού κύκλους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκρίνουν σταδιακό μηδενισμό των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στο… άπειρο!

Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει την ανάγκη «τρίτου πακέτου» για να συνεχίσουν να έχουν στην Ε.Ε. τον πλήρη έλεγχο της Ελλάδας.

Στην Ε.Ε. και τη Γερμανία εκφράζουν την άποψη ότι η Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται μετά τη δόση και την έξοδο στις αγορές και οι δανειστές δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα. Έτσι, ίσως πιέσουν την Αθήνα να συνάψει νέα συμφωνία, με δέλεαρ τη μείωση των επιτοκίων των δανείων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Η κυβέρνηση μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat ελπίζει ότι στο Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όμως κάτι τέτοιο, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, δεν φαίνεται να το ασπάζονται στην Ε.Ε. και παραπέμπουν το θέμα στο β’ εξάμηνο του 2014, όπως δήλωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το χρέος

Πάντως, στις 5 Μαΐου και στο επερχόμενο Eurogroup θα θέσει επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της σχετικά με την πρότασή της για την ελάφρυνση του χρέους της, αλλά ένα από τα ισχυρά σενάρια που εξετάζει είναι εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση του χρέους κατά 3 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και 7 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2030 με επιμήκυνση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων, από τα 30 στα 50 έτη και με ένα σταθερό επιτόκιο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των διμερών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, σε σταθερά. Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να «κλειδώσει» το σημερινό χαμηλό επιτόκιο των δανείων αυτών –που κινείται στα επίπεδα του 0,8%– για ολόκληρη την περίοδό τους (τα 30 ή 50 χρόνια) ή τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η διαδικασία δεν θα είναι απλή, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα θα εξελίσσεται η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2015- 2016, με φόντο τις εκτιμήσεις Γερμανών αξιωματούχων αλλά και του ΔΝΤ, ότι θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιμένουν, πάντως, ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται χωρίς δάνειο.

Το βασικό σενάριο, που οδηγεί σε σωρευτική μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 3 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020 και 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, προβλέπει επιμήκυνση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων (1ο πακέτο) από 30 σε 50 έτη, τη μείωση του επιτοκίου των δανείων του 1ου πακέτου από 3μηνο Euribor + 50 μονάδες βάσης σε σταθερό 0,6%, καθώς και 10ετή περίοδο χάριτος για τις πληρωμές τόκων.

Όλα αυτά θα δρομολογηθούν τις επόμενες μέρες και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα σημάνουν την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή εποχή και τη μετάβασή της σε μια άλλη, στην οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της μόνη της.

 

 

 

 

 

Η οικονομία στο επίκεντρο της εκλογικής αντιπαράθεσης

Στο Μαξίμου κατεβαίνουν στις εκλογές με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές. Όμως, αλήθεια, πόσοι ψηφοφόροι θα «αναγνωρίσουν» τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, όταν το 40% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει για να τιμωρήσει τα μνημονικά κόμματα για τα δεινά της λιτότητας;

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ακυρώσει τις επιτυχίες της κυβέρνησης μιλώντας για… στημένες επιτυχίες από την Ε.Ε. για να βοηθήσουν την κυβέρνηση εκλογικά και επισημαίνει ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε νέο Mνημόνιο.

Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι τυχόν εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

Μία οριστική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τα επιτελεία των κομμάτων χαράσσουν τη στρατηγική τους για τις επόμενες ημέρες σκληρής προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης που λαμβάνουν τα κομματικά επιτελεία, το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει ακόμη και το 30%, κάτι που σημαίνει πως αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων θα είναι στο… επίκεντρο τις επόμενες ημέρες.

«Μήλον της έριδος» είναι ο χώρος του παραδοσιακού κέντρου με τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα να έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν στροφή προς αυτόν το χώρο.

Το έργο του Αντώνη Σαμαρά είναι μάλλον πιο εύκολο, καθώς μετά το μπαράζ θετικών ειδήσεων, αλλά και τις παροχές και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν δημιουργήσει πιο στέρεες βάσεις. Επιπλέον, ένα μεγάλο κομμάτι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη και μπορούν πιο εύκολα να επιστρέψουν.

Στη ρητορική του Σαμαρά αναμένεται να κυριαρχήσει ως βασικό διακύβευμα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, ενώ θα επιχειρήσει να αναδείξει περαιτέρω τις εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ ή δραχμή, τα δημοψηφίσματα κ.ά.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο δύσκολα γιατί θα πρέπει να «πείσει» τους αναποφάσιστους πως διαθέτει μια γραμμή και έχει κυβερνητική προοπτική, ωστόσο, οι τελευταίες συγκρούσεις για ευρώ και ευρωεκλογές δημιούργησαν ερωτήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θα προσπαθήσει να πείσει όχι μόνο τους αναποφάσιστους, αλλά και εκείνους που επιλέγουν την αποχή.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΚΤ: Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δεν αρκεί!
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετή, ...
Χαρδούβελης: Εφικτή λύση η επιμήκυνση των δανείων και τα χαμηλά επιτόκια
Η επιμήκυνση των δανείων και η δέσμευση για χαμηλά επιτόκια είναι ...
Ρέγκλινγκ: Όχι στην ελάφρυνση επιτοκίων, ναι στην επιμήκυνση δανείων του ΕΤΧΣ
«Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης των επιτοκίων από την ...
DZ: Όφελος 78,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων
Όφελος 78,2 δισ. ευρώ θα προσέφερε στην Ελλάδα ενδεχόμενη μείωση του ...
Άρχισαν τα όργανα για επιμήκυνση στα 50 χρόνια, με μείωση των επιτοκίων και δίχως haircut!
Προεργασίες για σχέδιο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ...
Ifo: Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 9 δισ., αν...
Κατά 9 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, σε περίπτωση που ...
Σόιμπλε:
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ...
BBG: Επιμήκυνση δανείων με μειωμένα επιτόκια στο επόμενο πακέτο
Eπιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη ...
Ταγιάνι: Η επιμήκυνση είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι ...