Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Eurostat: Στο -0,1%
Στο -0,1% αναμένεται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο του 2015 ...
Eurostat: Στο 12,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα, στο 174,9% το χρέος το 2013
Το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 12,2% του ΑΕΠ και το ...
Ρεν: Το καλοκαίρι θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
Το καλοκαίρι θα ανοίξει, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος-Σήμερα τα... σπουδαία από την Eurostat!

Ξεκινά η συζήτηση για το χρέος-Σήμερα τα... σπουδαία από την Eurostat!

Ανοίγει η συζήτηση με τους εταίρους για το ελληνικό χρέος, καθώς σήμερα, Τετάρτη η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περσινή χρονιά. Με βάση την Στατιστική Υπηρεσία ο προϋπολογισμός για το 2013 διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους τροικανούς στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η γνωστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, καθώς οι δανειστές μας έχουν ξεκαθαρίσει πως οποιεσδήποτε συζητήσεις επί του χρέους θα ξεκινήσουν, αφότου υπάρξει η γνωμάτευση της Υπηρεσίας.

Η πιστοποίηση των στοιχείων από την Eurostat αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Μαΐου, με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών το συντομότερο δυνατό και τους Ευρωπαίους να παραπέμπουν για αποφάσεις το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν έχει διευκρινίσει ότι η σχετική συζήτηση θα κορυφωθεί το καλοκαίρι.

Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, εν όψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Το haircut

Πάντως, η ρύθμιση προβλέπει -όπως όλα δείχνουν- επιμήκυνση πολλών χρόνων και μείωση επιτοκίων και όχι με «κούρεμα».

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου «Ifo» του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, τονίζει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους παραμένει στο τραπέζι.

Οι πιστωτές από τη Βόρεια Ευρώπη αντιτίθενται σφοδρά στην άμεση διαγραφή του χρέους, την οποία οι επικριτές της θεωρούν ότι θα επιβράβευε αδίκως την κακή διαχείριση της Ελλάδας κατά το παρελθόν. Τα Κοινοβούλιά τους και οι ευρωσκεπτικιστές θα επαναστατούσαν ή θα προσέβαλαν δικαστικά την όποια διαγραφή χρέους. Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων και η μείωση του κόστους δανεισμού, όμως, έχουν γίνει ήδη μία φορά και είναι πολιτικά λιγότερα εκρηκτικές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

To «zero coupon bond»

Πέρα από τα γνωστά σχέδια για το ελληνικό χρέος (επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων), στο τραπέζι έχει επανέλθει και η έκδοση ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το επίπεδο του ελληνικού χρέους -αυτήν την ώρα στο 175% του ΑΕΠ- δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και στη βάση των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων. Κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα για όσο καιρό υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου «κουρέματος» του χρέους. Η λύση μίας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), θα συνεπαγόταν επιβάρυνση των φορολογουμένων. Και έτσι προκρίνεται η λύση του «αδιαφανούς» ομολόγου με μηδενικό κουπόνι.

Το zero coupon (μηδενικό κουπόνι) είναι ένα ομόλογο που, ουσιαστικά, δεν πρέπει να επιστραφεί ποτέ και με αυτό δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από τόκους. Γιατί όμως να προτιμήσουν οι Γερμανοί μία μέθοδο που με οικονομικούς όρους είναι το ίδιο με μία πλήρη παραίτηση από τις απαιτήσεις των δανειστών;

Ένα «κούρεμα» θα ήταν για την καγκελάριο μία παραδοχή που η ίδια δεν ήθελε ποτέ να κάνει: Ότι η κρίση θα κοστίσει πιθανόν περισσότερα χρήματα και η μέθοδος του «zero coupοn bond» έχει το πλεονέκτημα ότι ο γερμανικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει τις απώλειες που υφίσταται, λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Όσοι ξέρουν πώς λειτουργεί το «zero coupon bond», γνωρίζουν ότι οι απώλειες για τους δανειστές ξεκινούν αρχικά με αργούς ρυθμούς, όμως από ένα σημείο και μετά προσεγγίζουν το 100%.

Είναι ουσιαστικά ένα «κρυφό» κούρεμα, με το οποίο οι φορολογούμενοι των δανειστών της Ελλάδας θα υποστούν απώλειες, χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Μάλιστα, η τακτική αυτή έχει περισσότερα μειονεκτήματα σε σχέση με ένα καθαρό «κούρεμα» χρέους: Εκτός του ότι δεν είναι διαφανής, κρατάει περισσότερο, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ δε μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, καθώς ονομαστικά το χρέος παραμένει, ενώ και δεν είναι αποδεκτό από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Bloomberg, η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να περιλαμβάνει την παράταση της λήξης των δανείων διάσωσης έως τα 50 χρόνια (από περίπου 30 χρόνια σήμερα), αλλά και μείωση των επιτοκίων σε ορισμένα από τα προηγούμενα δάνεια κατά 50 μονάδες βάσης (τα 80 δισ. που περιλαμβάνονταν στο πρώτο πακέτο), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Ευρωπαίων υψηλόβαθμων.

Το σχέδιο, το οποίο θα εξεταστεί μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο, μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει δάνειο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκτίμηση Eurostat: Σταθερός στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο
Σταθερός στο 0,2% αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ...
Eurostat: Αποπληθωρισμό -2,5% για την Ελλάδα το Δεκέμβριο
Αποπληθωρισμό -2,5% εμφάνισε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία ...
Pressing στο Eurogroup της Παρασκευής για την αξιολόγηση, με φόντο το χρέος
Tην Παρασκευή θα έρθει αντιμέτωπος με τις "χίμαιρες" του ελληνικού ...
Στο 174,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στο πρώτο τρίμηνο
Στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο ...
Το πλεόνασμα επιβεβαιώθηκε, τα σχέδια βγαίνουν απο το συρτάρι
Ασμένως δεκτή έγινε από την κυβέρνηση η επιβεβαίωση του πρωτογενούς ...
Eurostat: Στα 23,109 δισ. το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης
Στα 23,109 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα ...
Με την επίτευξη συμφωνίας θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
Πολιτική δήλωση στήριξης από τους εταίρους μετά την επισημοποίηση του ...
ΔΝΤ: Το καλοκαίρι του 2014  η συζήτηση θα αφορά γενικά τα κουρέματα και όχι το ελληνικό χρέος
Η αναφορά του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι ...
Στο 156,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2012
Στο 9% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, το 2012, το δημοσιονομικό έλλειμμα της ...