Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Παρέμβαση Παπανδρέου και για την έξοδο στις αγορές
Επίθεση τόσο κατά της ΝΔ όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρώην ...
Κεδίκογλου: Θα βγούμε στις αγορές την κατάλληλη στιγμή
Ανοικτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου το χρονικό ...
Σαμαράς: Να βγούμε και εμείς στις αγορές
Συνάντηση με τον Ιρλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πασχάλ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές»

«Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές»

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων αναμένει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων» ανάφερε στο Bloomberg χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στην πρώτη έκδοση ομολόγων μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού από τις χρηματαγορές, εξήγησε ότι «δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν».

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο» σημείωσε ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζοντας τους οικονομικούς δείκτες που σηματοδοτούν ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς επιπλέον βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. «Φτάσαμε στον πάτο του πηγαδιού και τώρα μπορούμε να πάμε μόνο προς τα πάνω» συμπλήρωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αναφερόμενος σε μελλοντική έξοδο στις αγορές ο πρωθυπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για μια τέτοια κίνηση καθώς όπως είπε «στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος λέγοντας ότι υπολογίζει στο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «θα τηρήσουν το δικό τους κομμάτι της συμφωνίας» που έγινε το 2012 για να μειώσουν το ελληνικό χρέος όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναμένεται να πιστοποιηθεί την Τετάρτη από την Eurostat.

«Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο» σημείωσε αποφεύγοντας να πει τι περιμένει ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους. «Κάθε ημέρα, έρχονται ολοένα και περισσότεροι: για παράδειγμα η Hewlett Packard, η IBM, η Huawei και η ZTE. Επίσης περισσότερα εκατοντάδες στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου από Έλληνες και ξένους επενδυτές, μια επένδυση 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια» συμπλήρωσε..

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, η μείωση του ελλείμματος και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασία και στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές. «Η Ελλάδα ύψωνε κόκκινη κορδέλα στους επενδυτές, τώρα στρώνει κόκκινο χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν λίγες οικονομίες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα» είπε στο Bloomberg.

«Η πρώτη μου αγωνία είναι η ρευστότητα. Είναι τρελό να έχεις επιχειρήσεις που μπορούν να πετύχουν αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση» δηλώνει, ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας για την επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία καθώς όπως τονίζει «οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στις αγορές. Η ανακεφαλαίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα επιτρέψει την ενίσχυση της ρευστότητας».

Ως σημαντικά όπλα για την ενίσχυση της ανάκαμψης ο πρωθυπουργός ονοματίζει τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας λέγοντας πως «πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας: το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τις φυσικές πηγές ενέργειας. Έχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνια πετρώματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπολογίζει στο γεωγραφικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Μεσόγειος για την προσέλκυση επενδύσεων καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμιο της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. «Είμαστε ιδανικά τοποθετημένοι για τις μεταφορές και τα logistics, από το κανάλι του Σουέζ στον Πειραιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός εκφράζει ακόμα την ανησυχία που του προκαλούν οι κοινωνικές εντάσεις που τροφοδοτούνται από την οικονομική κρίση. «Αυτά που με κρατούν άγρυπνο είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και ο πόλεμος του εξτρεμισμού. Είναι τρια πράγματα που μπορούν να σου χαρίσουν νύχτες αϋπνίας» σημειώνει με σκωπτικό ύφος ο Αντώνης Σαμαράς.

Από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές για τις εσωτερικές εξελίξεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής μέχρι το 2016 οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, συμπληρώνοντας ότι είναι σίγουρος πως η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσουν. «Αποσταθεροποίηση θα ήταν να χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ στις λαϊκές αγορές
«Φρένο» βάζει το ΠΑΣΟΚ, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές ...
Κόντρα στη Βουλή για το ελληνικό ομόλογο
Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έχει και πολιτικό αντίκρισμα με την ...
ΔΗΜΑΡ: Η έξοδος στις αγορές εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα
«Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να υπακούει σε επικοινωνιακές ...
«Πυρετός» επαφών και χαραμάδα εξόδου στις αγορές
Παραμένει η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βλέπει πλέον ...
Έξοδος στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014
Αισιόδοξος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εμφανίσθηκε ο ...
Με το βλέμμα στις αγορές το 2014
Την δυνατότητα η χώρα μας να μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014, έθεσε ...
«Έξοδο» από την κρίση βλέπει ο πρωθυπουργός
Την πεποίθησή του, πως αρχίζουμε να βγαίνουμε από τη βαθιά κρίση και ...
Στις αγορές το 2014, προέβλεψε ο Χρ. Σταϊκούρας
Μιλώντας επί της πρότασης δυσπιστίας, που συζητείται (09/11) στη Βουλή, ο ...
Αισιόδοξο τόνο δίνει ο πρωθυπουργός
Επιμένει στο θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός ...