Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τεχνολογία
Σχετικά Νέα
H Microsoft «καρφώνει» την NSA
Οι αλυσιδωτές αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παραβιάσεις ...
Ενισχύονται οι ρυθμίσεις ασφαλείας του Twitter
Τις ρυθμίσεις ασφαλείας ενισχύει το κοινωνικό δίκτυο Twitter, προκειμένου ...
Πρόστιμο 145.000 ευρώ στην Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Ένα υψηλό πρόστιμο που ανέρχεται σε 145.000 ευρώ, επέβαλαν οι γερμανικές ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Νέος Προτεινόμενος Κανονισμός περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Νέος Προτεινόμενος Κανονισμός περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Στο πλαίσιο της χορηγίας της Microsoft Ελλάς στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπό την αιγίδα αυτής, πραγματοποιήθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, με τίτλο: «Νέος Προτεινόμενος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Online Υπηρεσίες: μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η παρουσίαση των βασικών αλλαγών που θα επιφέρει o προτεινόμενος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τόσο στους πολίτες, όσο και  στις επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα.

Το κοινό υποδέχθηκαν η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς και ο Δημήτριος Καραμήτσος- Τζιράς, Επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας. 

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς σημείωσε πως για τη Microsoft η αναζήτηση κανόνων ασφαλούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων που να απαντούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος αποτελεί πάγια προτεραιότητα. Ακόμα επισήμανε ότι η Microsoft έχει βάλει στόχο να είναι σταθερά ο πάροχος υπηρεσιών cloud που μπορούν να εμπιστεύονται οι πολίτες με γνώμονα την ασφάλεια, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια.

Ο κος Καραμήτσος- Τζιράς κατά την ομιλία του ανέφερε: «Θέλω να σας καλωσορίσω στην έδρα της Ελληνικής Προεδρίας, το τεχνολογικά ανακαινισμένο και αισθητικά αναβαμισμένο Ζάππειο Μέγαρο. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω, εκ μέρους του Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας, την Microsoft Hellas, Μεγάλο Χορηγό της Προεδρίας, που στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στην προσπάθειά μας να προβάλουμε προς τα έξω την καλύτερη δυνατή εικόνα για τη χώρα και την Ελληνική Προεδρία. Οι τεχνολογικές απαιτήσεις που προέκυψαν από την ανάληψη της Προεδρίας ήταν πολύ υψηλές, και μόνο μια εταιρεία-ηγέτις του χώρου θα μπορούσε να αναλάβει να παράσχει τη λογισμική υποστήριξη που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της. Ωστόσο, η Microsoft δεν αρκέστηκε σε αυτό. Βασικό μέλημα της Microsoft και πρωταρχικός στόχος της χορηγίας της ήταν εξ αρχής και η μεταφορά τεχνογνωσίας για έναν εκσυγχρονισμένο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, και με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό του Νέου Προτεινόμενου Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και τις Online Υπηρεσίες, η Microsoft διοργάνωσε και τη σημερινή εκδήλωση.»

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του Νέου Προτεινόμενου Κανονισμού. Πρώτη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προτεινόμενου Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τον κο Δημήτρη Δρούτσα, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθησε ανάλυση του προτεινόμενου Κανονισμού ως ρυθμιστικό πλαίσιο για τον 21ο αιώνα από τον κο Severin Loffler, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της Microsoft. Το πρώτο μέρος  ολοκληρώθηκε με  την ομιλία του κου Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, υπό την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου της ομάδας DAPIX, ο οποίος αναφέρθηκε στη διεθνή διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Νέου Προτεινόμενου Κανονισμού. 

Ο κος Δρούτσας δήλωσε σχετικά: «Η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μία από τις πλέον σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αφορά την καθημερινή δραστηριότητα όλων μας, πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και του δημοσίου τομέα.  Ήταν ένα στοίχημα εμπιστοσύνης που το Κοινοβούλιο όφειλε να κερδίσει, και νομίζω τα κατάφερε. Το επόμενο κρίσιμο στοίχημα, ιδιαίτερα εν όψει των Ευρωεκλογών, είναι να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αλλαγή και πως τους επηρεάζει. Για το λόγο αυτό, η πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και της Microsoft να οργανώσουν τη σημερινή εκδήλωση είναι πραγματικά αξιέπαινη.»

H δεύτερη θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στο νέο ρόλο των εποπτικών αρχών και τους έμπιστους παρόχους online υπηρεσιών και ξεκίνησε με την ομιλία του κου Χάρη Θεοχάρη, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων από το Υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που  θα μπορούσαν οι νέες τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία της Ζωής Καρδασιάδου, Προϊσταμένης του Τμήματος Ελεγκτών από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σχετικά με το ρόλο, τις δυνατότητες και τις εξουσίες  των αρχών προστασίας δεδομένων υπό το Νέο προτεινόμενο Κανονισμό. Τέλος, ο Jean Gonie, Διευθυντής Πολιτικών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, του τμήματος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Microsoft, παρουσίασε το τι καθιστά πραγματικά έμπιστο έναν πάροχο υπηρεσιών cloud, στη νέα εποχή αλλά και για την πρόσφατη αναγνώριση που έλαβε η Microsoft από την Ομάδα Εργασίας του Αρθ. 29 σε σχέση με τις Πρότυπες Συμβατικές Ρήτρες που προσφέρει στα συμβόλαιά της για τις on-line υπηρεσίες της που απευθύνονται σε εταιρικούς πελάτες.

Η Αντιγόνη Παπανικολάου, Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων της Microsoft Ελλάς, δήλωσε: «Η δημιουργία και χρήση συσκευών και υπηρεσιών που ενσωματώνουν μηχανισμούς για την ασφάλεια, διαφάνεια και αξιοπιστία αποτελεί προτεραιότητα της Microsoft, και ο διάλογος και η συζήτηση σήμερα ήταν μία σημαντική στιγμή προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, ένας ρόλος που περιλαμβάνει ενσωματώνονται πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων από την αρχή και καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου σχεδιασμού των προϊόντων και των υπηρεσιών, και να υπάρχει διαφάνεια σε σχέση με τη συλλογή και τη χρήση των δεδομένων. Η προσέγγιση της Microsoft είναι να σχεδιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Privacy by design) ώστε να προσφέρει συσκευές και υπηρεσίες που να εξασφαλίζουν διαφάνεια, προστασία στα προσωπικά δεδομένα, και την εμπιστοσύνη των πελάτων και άλλων ενδιαφερομένων. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Microsoft είναι η εμπιστοσύνη των πελατών της και οι τεχνολογίες της αναπτύσσονται με αυτή τη σκέψη».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Article 29 Working Party, που μέλη της είναι αντιπρόσωποι και από τις 28 εθνικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των κρατών μέλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκρινε κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου των συμβολαίων on-line (Cloud computing) υπηρεσιών της Microsoft που απευθύνονται σε εταιρικούς πελάτες ότι είναι σύμφωνα με τις Πρότυπες Συμβατικές Ρήτρες (EU Model Clauses) για τη διαβίβαση δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, η Microsoft αποτελεί την πρώτη και –ως τώρα- τη μόνη εταιρία  που έχει λάβει αυτή την αναγνώριση, κάτι που αφορά όλες τις επιχειρήσεις που θέλουν να είναι σίγουρες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δεδομένων τους, ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφικής παρουσίας.

Σχετικά με το Νέο Προτεινόμενο Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Ο Νέος Προτεινόμενος Κανονισμός  για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ αποτελεί μια προσπάθεια θέσπισης κοινού κανονιστικού πλαισίου σ’ ολόκληρη την ΕΕ  που θα συντελέσει στην ανάπτυξη και στην καινοτομία και θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του κλάδου. Ο νέος κανονισμός πρέπει τελικά να επιτύχει μια ισορροπημένη προσέγγιση: να επιβάλλει στις επιχειρήσεις την εφαρμογή αυστηρών μέτρων προστασίας σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας χωρίς παράλληλα να θυσιάζει τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ο Κανονισμός προσθέτει αρκετά σημαντικά μέτρα που θα συμβάλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αναπτύσσουν τεχνολογίες λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη διαφάνεια όσον αφορά τις δραστηριότητες επεξεργασίας και την υπεύθυνη χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Φακελωμένος» 1 στους 3 Αμερικανούς ως το 2015
Μέχρι το επόμενο έτος 1 στους 3 Αμερικανούς θα έχει φάκελο στο FBI, καθώς ...
Χαιρέτα μου το... Vaio
Συλλεκτικό είδος θα θεωρούνται σε λίγο καιρό τα Vaio PCs, καθώς η Sony ...
Tablets και smartphones «τρώνε» τα PC
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατηφόρα στις πωλήσεις των προσωπικών ...
Google και Yahoo έβαζαν άθελά τους πλάτη στη NSA
Σύμφωνα με τη Washington Post, η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA) ...
Στα δικαστήρια Microsoft-Google για το πρόγραμμα παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών
Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η υπόθεση που αφορά το αίτημα των αμερικανικών ...
Microsoft και Google κινούνται δικαστικά κατά των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις
Η εταιρεία πληροφορικής Microsoft ανακοίνωσε πως η υπόθεση που αφορά το ...
Αποζημίωση 15 δολαρίων κατ’ άτομο σε 600.000 χρήστες του facebook
Περίπου 15 δολάρια έκαστος θα πάρουν περισσότεροι από 600.000 χρήστες του ...
Ισπανία Vs Google για τα προσωπικά δεδομένα
Ακόμη μια χώρα βρίσκεται απέναντι από την Google, η οποία κατηγορείται για ...
Η Γαλλία απειλεί την Google με πρόστιμο
Με πρόστιμο απειλεί τη Google η γαλλική Εθνική Επιτροπή για την ...