Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Μετά το χειρουργείο… αμνησία για τους ηλικιωμένους
Έρευνα στην Αυστραλία σημειώνει ότι χιλιάδες ασθενείς εμφανίζουν ...
Η υποθρεψία το μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια
Μια νέα έκθεση, τονίζει ότι η υποθρεψία αποτελεί ένα σημαντικό ...
Νέα επεμβατική τεχνική αντικατάστασης γόνατος
Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

1 στους 3 σε κώμα δεν ανακάμπτει

1 στους 3 σε κώμα δεν ανακάμπτει

Ένας στους τρεις ασθενείς σε κώμα, που δεν δείχνει σημάδια συνείδησης για τουλάχιστον ένα χρόνο, μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον έστω μία μερική επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με βελγική επιστημονική έρευνα.

Οι βέλγοι ερευνητές χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς μπορούν τελικά να ξαναβρούν τη συνείδησή τους, «ξυπνώντας» από τον παρατεταμένο «ύπνο» τους. Η πρωτοποριακή διαγνωστική τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα από τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στίβεν Λορεϊ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, δοκίμασαν κλινικά τη διαγνωστική αξιοπιστία δύο εναλλακτικών τεχνικών εγκεφαλικής απεικόνισης, της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων και της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης και τις συνέκριναν με την κλασική διαγνωστική μέθοδο των νευρολογικών-συμπεριφορικών δοκιμασιών. 

Όπως διαπιστώθηκε, η τεχνική ΡΕΤ υπερτερεί σε ακρίβεια, στο να διακρίνει τους ασθενείς που είναι πράγματι «φυτά» (με πολύ μικρή δυνατότητα να «ξυπνήσουν»), από εκείνους που έχουν διατηρήσει μια κρυμμένη οριακή συνειδητή κατάσταση και άρα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα μελλοντικής ανάκαμψης. Η ΡΕΤ είχε διπλάσιο ποσοστό επιτυχίας 93%, έναντι μόνο 45% της fMRI, όσον αφορά τη διάγνωση της «οριακής συνειδητής κατάστασης» σε έναν ασθενή, ενώ ήταν επίσης ανώτερη (με επιτυχία 74% έναντι 56% της fMRI) όσον αφορά την ακριβή πρόβλεψη για την ανάκαμψη ενός ασθενούς μετά από ένα έτος.

Ένας στους τρεις (13 στους 41) που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με βάση την παραδοσιακή μέθοδο ως «φυτά» (έχοντας πλήρη έλλειψη ανταπόκρισης στο περιβάλλον), όταν ελέγχθηκαν με την τεχνική ΡΕΤ, αποκαλύφθηκε ότι είχαν κρυμμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενδεικτική ενός ορισμένου βαθμού «κλειδωμένης» συνείδησης. Οι περισσότεροι (εννέα) από αυτούς τους 13 ασθενείς- φυτά, τελικά όντως «ξύπνησαν», τρεις πέθαναν από άλλες αιτίες και μόνο ένας παρέμεινε σε κώμα.

Εφόσον η αξιοπιστία της επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές κλινικές δοκιμές, αναμένεται να αναζωπυρώσει και διάφορα διλήμματα βιοηθικής φύσης, για το εάν θα πρέπει να σταματά η μηχανική υποστήριξη σε όσους ασθενείς φαίνεται πλέον και από την απεικονιστική διάγνωση ότι δεν έχουν καθόλου ίχνη συνείδησης. Χαρακτηριστική είναι η γνωστή περίπτωση της Αμερικανίδας Τέρι Σκιάβο, που ήταν «φυτό» επί 15 χρόνια, ώσπου πέθανε το 2005, όταν δικαστήριο της Φλόριντα ενέκρινε τη διακοπή της τεχνικής υποστήριξής της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ,  αν ένας ασθενής αποκαλυφθεί ότι διατηρεί έστω οριακά τη συνείδησή του, τότε, παρόλο που δεν φαίνεται να αντιδρά, μπορεί να νιώθει πόνο, οπότε ανακύπτει το ζήτημα, αν θα πρέπει να του χορηγούνται παυσίπονα.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο ιός της ιλαράς κατά του καρκίνου
Ένας ιός πολύ γνωστός μας, αυτός της ιλαράς αποδεικνύεται όπλο ενάντια ...
Ξεπέρασαν τα 100, τα θύματα της γρίπης
Το 101o θύμα της νόσου H1N1 καταγράφηκε στη χώρα μας, την Τετάρτη (19/03), την ...
Η αφαίρεση προστάτη σώζει τους νέους ασθενείς
Η αφαίρεση του προστάτη με χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου έχει ...
Προσοχή στη γρίπη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη
Στους 58 έχουν φτάσει οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας και ...
Βιταμίνη D και θνησιμότητα λόγω έλλειψης
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Respirology, οι ...
Καινούργιο φάρμακο για την νόσο των στεφανιαίων
Οι ασθενείς που εμφανίζουν απόφραξη και σκλήρυνση των αρτηριών, και οι ...
«Στέρεψε» από γιατρούς το ΙΚΑ στο Σχιστό Κορυδαλλού
Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που απευθύνονται στο ΙΚΑ του Σχιστού ...
Εναλλακτικά φάρμακα για την αποφυγή χημειοθεραπείας
Με δεδομένο πως η χημειοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική για όλους ...
Η κατάθλιψη κρύβεται πίσω από την… πνευμονία!
Φαινομενικά η κατάθλιψη δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση της ...