Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Financial Times: H Pimco συμμετείχε με 1% στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank
H μεγάλη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης ομολόγων Pimco, με συνολικό ...
Με €1,33 δισ. συμμετέχει στην ΑΜΚ της Eurobank το σχήμα της Fairfax
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει, αναφορικά ...
H Εurobank συγκαλεί έκτακτη ΓΣ για ΑΜΚ
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η Τράπεζα Eurobank Ergasias ΑΕ (Eurobank). ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

ΣΥΡΙΖΑ: «Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

«Έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» χαρακτηρίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις με επίκεντρο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, τονίζοντας ότι αυτές «σηματοδοτούν την έναρξη του μεγάλου κόλπου (colpo grosso το είχαμε ονομάσει), με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι ιδιώτες κερδοσκόποι σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «είναι σαφής η πρόθεση ενίσχυσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, με πρόκληση τεράστιας ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο». Φαίνεται, προσθέτει, «πως μετά το Success Story και την "έξοδο στις αγορές" έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, ώστε δεν κάνουν έστω κάποια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις προκλητικές μεθοδεύσεις τους».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρόκειται για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων σε τιμή μετοχής 0,30 euro, δηλαδή 75% φθηνότερη απ' ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και μάλιστα χαμηλότερη ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!» Ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι «το ΤΧΣ προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν 4254/2014, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες επί ζημία του Δημοσίου, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την απαλλαγή των μελών τού Ταμείου από τις ευθύνες τους και εξηγεί ότι με τα 2,864 δισ. της αύξησης θα παραχωρηθεί το 50% + 1 μετοχή σε ιδιώτες, όταν το συνολικό κόστος για το ΤΧΣ για την απόκτηση του 94% της Eurobank ήταν πάνω από 11 δισ».

Το «colpo grosso» σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει στηθεί με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν μέγα σκάνδαλο σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και γίνονται με το αιτιολογικό ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου πλουτισμού, που προσφέρουν στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική Τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του: «Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις επικείμενες εκλογές και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας. Προειδοποιούμε ότι για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες για το μεγάλο κόλπο, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον Κόροιβο
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100.000 ευρώ προχωρά η ΚΑΕ Κόροιβος. Η ...
Αναλυτικά στοιχεία για τη Eurobank ζητά απο τον Σοτυρνάρα ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα αναφορικά με την εκτίμηση της αγοραίας ...
Eurobank: Με 13% η Capital, με 8,77% η Fairfax
Σημαντικά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αποκτούν η Fairfax και η ...
Eurobank: Έκλεισε το βιβλίο, στα 7,1 δισ. ευρώ οι προσφορές
Στο ποσό των 7 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για την αύξηση του ...
Διευκρινίσεις για την ΑΜΚ της Eurobank
Διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δίνει η ...
Eurobank, Μεγάλου: Στόχος η προσέλκυση υψηλής ποιότητας ιδιωτικών κεφαλαίων
Αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας για την αύξηση του ...
Στις 12/4 η ΓΣ της Eurobank για την ΑΜΚ
Για τις 12 Απριλίου ορίστηκε η Γενική Συνέλευση της Eurobank με κύριο θέμα ...
Καθυστερεί η ΑΜΚ της Eurobank
Τη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την διενέργεια της αύξησης ...
Eurobank: Στις 14/11 η εισαγωγή των νέων μετοχών
Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των νέων μετοχών από ...