Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γερμανικό μπλόκο στην ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων
Ενστάσεις στο σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ ...
Aμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ...
Δηλώσεις: Από το πρώτο ευρώ οι τόκοι καταθέσεων-Δεν ισχύει η εξαίρεση των 250 ευρώ
Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν φέτος τα ποσά των τόκων καταθέσεων στις ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΕΚ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ

ΕΚ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ

Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων των ευρωπαίων πολιτών κάτω των 100.000 ευρώ ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή της Ομάδας των Σοσιαλιστών Πέτερ Σάιμον, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται ότι οι καταθέτες θα λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση αδυναμίας μιας τράπεζας να τους αποζημιώσει η ίδια.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, η υποχρέωση των τραπεζών να τροφοδοτούν τα συστήματα εγγύησης με «πραγματικό χρήμα» και όχι απλώς με εγγυήσεις. Αναλυτικότερα, με το ψήφισμα που εγκρίθηκε:

- Για πρώτη φορά θεσπίζονται κανόνες σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων θα δημιουργήσουν εντός δέκα ετών ένα ταμείο εγγύησης καταθέσεων με πόρους που αντιστοιχούν κατ' ελάχιστο όριο στο 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων του συστήματος.

- Οι προθεσμίες εκταμίευσης σε περίπτωση αφερεγγυότητας περιορίζονται στις επτά εργάσιμες ημέρες αντί του ισχύοντος διαστήματος των 20 εργάσιμων ημερών. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν μέχρι το τέλος του 2023 μια μεταβατική προθεσμία. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει ωστόσο το αργότερο από το τέλος του 2018 να μην υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες ημέρες και το αργότερο από το 2021 τις 10 εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη επιτρέπουν μια μεταβατική περίοδο και το σύστημα εγγύησης καταθέσεων δεν είναι σε θέση να εκταμιεύσει τις καταθέσεις εντός επτά εργάσιμων ημερών, οι καταθέτες θα δικαιούνται μια «πληρωμή έκτακτης ανάγκης» εντός πέντε εργάσιμων ημερών για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους.

- Θεμελιώνεται η αρχή των συνεισφορών βάσει του κινδύνου:

Οι συνεισφορές στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων πραγματοποιούνται ανάλογα με το ύψος των καλυπτόμενων καταθέσεων και το επίπεδο κινδύνου του αντίστοιχου συμμετέχοντος πιστωτικού ιδρύματος.

- Θεσμοθετείται η προσωρινή προστασία υψηλών καταθέσεων: Τα κράτη μέλη πρέπει μελλοντικά να προστατεύουν προσωρινά υψηλές καταθέσεις και πέρα από το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ, οι οποίες π.χ. προκύπτουν από πώληση ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ασφαλιστικές πληρωμές, διαζύγια κ.λπ. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίζουν το χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τρεις και μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, καθώς και το συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας πέραν του επιπέδου κάλυψης των 100.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης στα κράτη μέλη.

- Επιβάλλεται να δίνονται σαφείς και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση καταθέσεων: Οι καταθέτες θα λαμβάνουν μελλοντικά κατά το άνοιγμα λογαριασμού καθώς και μία φορά ετησίως περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο προστασίας, το αρμόδιο σύστημα εγγύησης καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του, τον τρόπο λειτουργίας του και όλες τις σχετικές πληροφορίες για τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας.

- Διευκρινίζεται ότι οι πόροι του ταμείου εγγύησης καταθέσεων προορίζονται κατά κύριο λόγο για την εκταμίευση σε περίπτωση αφερεγγυότητας και για την προστασία των καλυπτόμενων καταθέσεων στο πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να επιτρέπουν τη χρήση των συστημάτων εγγύησης καταθέσεων και για σκοπούς προληπτικών μέτρων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την αποδοχή καταθέσεων ανακοίνωσαν ΕΤΕ και Eurobank
Την αποδοχή καταθέσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις κατά το διάστημα ...
Νομιμοποίηση καταθέσεων με φόρο 15% και 30%
Σε συμφωνία με την Ελβετία θα προχωρήσει η Ελλάδα για τη νομιμοποίηση ...
Φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η Αυστραλία
Στη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων προτίθεται να προβεί η ...
Αύξηση των καταθέσεων για πρώτη φορά μετά το 2009
Η αύξηση των καταθέσεων το 2013 καταδεικνύει μία περιορισμένη αύξηση της ...
Αλμούνια: Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ
Να ηρεμήσει τα πνεύματα επιχειρεί ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, ...
Κύπρος: Κάτω των 163 εκατ. οι εκροές καταθέσεων τον Οκτώβριο
Περιορίστηκαν σημαντικά οι εκροές καταθέσεων στην Κύπρο τον Οκτώβριο, ...
ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων, άνοιξε η ψαλίδα με τα επιτόκια χορηγήσεων
Υποχώρησαν τα επιτόκια καταθέσεων τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία ...
Πτωτικά τα επιτόκια καταθέσεων
Υποχώρηση σημείωσαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούνιο 2013, ...
ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για την αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις δηλώσεις
Οι πραγματικοί δικαιούχοι των λογαριασμών καταθέσεων θα αναγράφουν ...