Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Απόκλιση άνω του 10% απο τους στόχους για 20 νομικά πρόσωπα- φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
 Αρνητική απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί ...
Ψηφίζεται επί της αρχής το ν/σ για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου
Ψηφίζεται σήμερα επί της αρχής, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο ...
Υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το νομοσχέδιο για κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οδεύει προς την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς πέντε φορέων του δημοσίου το 2013

Αποκλίσεις στους προϋπολογισμούς πέντε φορέων του δημοσίου το 2013

Πέντε φορείς του δημοσίου παρουσίασαν απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό τους το 2013. Πρόκειται για το Πράσινο Ταμείο, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γονέων, τον ΕΟΤ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ( ΕΤΕΑΝ) και τον Ειδικό Λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την επίτευξη των στόχων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και των νομικών προσώπων με προϋπολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αν και όλοι αυτοί οι φορείς πρέπει να αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία με τους στόχους και την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους εντούτοις:

- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει υποβάλει στοχοθεσία για το 2013.

- Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλε στοχοθεσία μόνο για το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Από τους υπόλοιπους φορείς οι δεκαεννέα βρίσκονται εντός στόχου το δωδεκάμηνο 2013. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους πέντε φορείς που παρουσιάζουν αποκλίσεις:

- Το Πράσινο Ταμείο και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γονέων έχουν βελτιώσει την απόκλιση που παρουσίαζαν τα προηγούμενα τρίμηνα η οποία και κυμαίνεται σε ποσοστό μικρότερο του 5% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το δωδεκάμηνο. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) η απόκλιση που παρουσιάζεται οφείλεται σε υπερεκτίμηση των αποδόσεων των τόκων των επενδεδυμένων κεφαλαίων καθώς και στη μη απόδοση από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του συνόλου των εισφορών από συντάξεις που παρακρατήθηκαν.

- Η απόκλιση που παρουσιάζεται στο Πράσινο Ταμείο οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα το δωδεκάμηνο σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί, λόγω της νέας ρύθμισης για τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις και μειωμένα ποσά προστίμων.

- Ο ΕΟΤ και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης -ΕΤΕΑΝ- ΑΕ παρουσίασαν για πρώτη φορά απόκλιση στο τελευταίο τρίμηνο.

- Ο Ειδικός Λογαριασμός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απόκλιση η οποία όμως περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τις αποκλίσεις που είχε παρουσιάσει τα προηγούμενα τρίμηνα. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη σχετική ανακοίνωσή του, η συνολική απόκλιση οφείλεται στον ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.

- H απόκλιση των εσόδων (κατά 146.783.008 ευρώ) του ΕΤΕΑΝ ΑΕ σε σχέση με τους στόχους του δωδεκαμήνου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ είχαν προϋπολογιστεί εισπράξεις από εκποίηση τίτλων Ελληνικού Δημοσίου (λόγω καταπτώσεων δανείων) ποσού 150 εκατ. ευρώ για το έτος 2013, πραγματοποιήθηκε είσπραξη μόλις 0,8 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση των εξόδων (κατά 51.715.081 ευρώ) σε σχέση με τους στόχους του δωδεκαμήνου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2013 πληρώθηκαν καταπτώσεις δανείων συνολικού ποσού 101,8 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 150 εκατ. ευρώ.

- Η απόκλιση που παρουσιάζει ο ΕΟΤ οφείλεται αφενός στη μη είσπραξη των ποσών που προβλέφθηκαν από την ειδική χρηματοδότηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 37,2 εκατ. ευρώ και αφετέρου στην εξόφληση επενδυτικών δαπανών ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «για τα νομικά πρόσωπα που θα παρουσιάζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις από τους τριμηνιαίους στόχους θα πρέπει τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα να μεριμνήσουν για τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις μείωσης των αποκλίσεων προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρύτερη προσπάθεια που λαμβάνει χώρα για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πολυνομοσχέδιο:
Ενιαία διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων της ...
Μειωμένο κατά 397 εκατ. ευρώ το οικονομικό αποτέλεσμα 55 φορέων του δημοσίου στο πρώτο εξάμηνο
Μειωμένο κατά 397 εκατ. ευρώ ήταν το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα 55 ...
Στους 468.422 ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου το 2014
Στους 468.422 ανήλθε ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου το 2014. ...
Μοσκοβισί: Σημαντική πρόοδος, αλλά και αποκλίσεις με Αθήνα
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και ...
Στη Βουλή το ν/σ για το
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου ...
Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα το ν/σ για το κλείσιμο 21 φορέων του Δημοσίου
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο ...
«Ξαφνικός θάνατος» για 21 φορείς το Δημοσίου
Σε διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής ...
Economist: Η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους
Η Ελλάδα θα χάσει τους φετινούς στόχους και μάλιστα και με μεγάλη ...
Δεν θα πάρουν τη σύνταξη όσοι δεν έχουν καταχωρυμένο ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ
Στους συνταξιούχους του Δημοσίου που δεν έχει καταχωρηθεί ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, η ...