Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Και επίσημα υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Σγουρός
Ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητά του Γιάννη Σγουρού για την ...
Σεμινάριο για τη θέση της κεντρικής διοίκησης μετά την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης
Την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 19.30, πραγματοποιείται το 2ο σεμινάριο του Η΄ ...
Ο Γ. Σγουρός υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή σύγχρονου κολυμβητηρίου στο δήμο Περιστερίου
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Δήμαρχος Περιστερίου, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε σεμινάριο του Ο.Π.Σ.Α ο Γιάννης Σγουρός

Σε σεμινάριο του Ο.Π.Σ.Α ο Γιάννης Σγουρός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του διακεκριμένου νομικού κ Πάνου Ζυγούρη, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο σεμινάριο του Η΄ Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), την Tετάρτη 9 Απριλίου, με θέμα: «Η θέση της κεντρικής διοίκησης μετά την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”».

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, στην Ηλιούπολη, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, διαφόρων επιστημονικών χώρων και πολλών πολιτών που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στους μηχανισμούς της αυτοδιοίκησης και τα προβλήματά της.

 Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος μετά το καλωσόρισμα των παρισταμένων  και για να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας  στις κρίσιμες στιγμές που περνάμε επικαλέστηκε τα λόγια του Μαρκούζε: « Μοναδική ελπίδα της κοινωνίας είναι η ενεργοποίηση όσων έχουν χάσει κάθε ελπίδα».

Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Στρεβλώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄Βαθμού από την εφαρμογή του Νόμου “Καλλικράτης”» ανέπτυξε o κ. Πάνος Ζυγούρης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, νομικός σύμβουλος ΚΕΔΕ.

 Όπως επεσήμανε ο κ. Ζυγούρης, ήταν υπαρκτή η ανάγκη για τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να κατοχυρωθεί η διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της εκχωρηθούν σημαντικές αρμοδιότητες που δεν υπήρχαν πριν. Δυστυχώς όμως  δεν έλειψαν οι στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη,  οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν προς όφελος του πολίτη. «Για παράδειγμα ο Συνήγορος του Δημότη & η μη λειτουργία πολλών από τις επιτροπές που θεσπίστηκαν αλλά ουδέποτε  εφαρμόστηκαν» τόνισε ο κ. Ζυγούρης.

«Μεταρρύθμιση χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και σαφείς αρμοδιότητες δεν γίνεται», τόνισε από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ιωάννης Σγουρός, στην εισήγησή του με θέμα «Η θέση της Κεντρικής Διοίκησης & των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης». Όπως υπογράμμισε ο κ. Σγουρός, η περικοπή των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση κατά τη μετάβαση από το πρόγραμμα “Καποδίστριας” στο πρόγραμμα “Καλλικράτης” άγγιξε το 67%, ενώ οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος εκχωρήθηκαν για ν’ αποφευχθούν ευθύνες και όχι για ουσιαστικούς λόγους. 

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από την κυρία Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον κ. Ιωάννη Κωνσταντάτο, επικοινωνιολόγο, δημοσιογράφο και τον κ. Παύλο Καμάρα, πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, Πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.,  ο κ. Διονύσιος Λασκαράτος, Γενικός Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων κ.κ. Χριστίνα Λέλου και Νικόλαος Μπασέας, ο κ. Χρήστος Πάλλης, π. Δήμαρχος Μεθάνων και νυν  Πρόεδρος  ΕΟΤ, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Τάκης Ευσταθιάδης, π.Δήμαρχος Αργυρούπολης και π. Νομάρχης Αθηνών,  η κυρία Ελένη Καντζέλη, αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Ιωάννης  Φίλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, αντιπροσωπεία της Σιβιτανιδείου Σχολής με επικεφαλής  τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Κοτονιά και πολλοί αιρετοί της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού.

Η εκκλησία πάντα παρούσα, στο παρελθόν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο, και σε αυτή την εκδήλωση με τους Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιο Χαμαράκη και π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο.

Έντονα αισθητή ήταν και  η παρουσία των  νέων,  οι οποίοι παρακολουθούν τις ομιλίες του ΟΠΣΑ και δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Αυτοδιοίκηση.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Χρονόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών και π. Αντινομάρχης Αθηνών, ενώ παρουσιάστρια ήταν η κυρία Άννα Παπαϊακώβου , δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έργο επεξεργασίας λυμάτων στις Σπέτσες
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, παρουσία του ...
Υπέρ της αξιοποίησης του Ελληνικού ο Γ. Σγουρός
Μέσα στην ημέρα πρόκειται να ανακοινώσει και επισήμως την ...
«Τα μεγάλα κόμματα εξευτελίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση περιφέροντας το δίσκο της υποψηφιότητας»
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης μιλώντας χθες Σάββατο στην ...
Εγκαινιάστηκε ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο Λαύριο
Τα εγκαίνια ενός νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού πραγματοποίησαν σήμερα ο ...
Νέος παιδικός σταθμός στον Άλιμο
Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου , ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ...
Βράβευση για την περίοδο αντιπυρικής προστασίας
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος ...
Γ. Σγουρός: «Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος με το θέμα της ΕΡΤ»
«Σε έναν ασθενή που χρειάζεται θεραπεία, δεν μπορεί να επιλέγεις ως ...
Πρόταση ίδρυσης Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά
  Την ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης πρότεινε με επιστολή του ...
«Πράσινο φως» για το κολυμβητήριο Περιστερίου
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο δήμαρχος Περιστερίου, ...