Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΔΝΤ: Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Αθήνας για «νέα έξοδο» στις αγορές
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης ...
Στις αγορές η Ελλάδα με έκδοση 5ετούς ομολόγου-Στόχος τα 2,5 δισ.-Αναμένονται ανακοινώσεις από ΟΔΔΗΧ
(upd2)Αγωνία επικρατεί στην εγχώρια αγορά, καθώς από στιγμή σε στιγμή ...
Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο στις αγορές-Στο 6,19% το 10ετές
Στο 6,19% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ποιοι παίρνουν τη σκυτάλη μετά την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές

Ποιοι παίρνουν τη σκυτάλη μετά την έξοδο του Δημοσίου στις αγορές

Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

(malainou@xrimaonline.gr)

 

Οι τράπεζες άνοιξαν το δρόμο στο δημόσιο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, παραμονές της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, γεγονός που ισχύει και αντίστροφα, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα βγουν στις αγορές.

Οι ομολογιακές εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται εδώ και καιρό στα σχέδια και των μεν και των δε, ωστόσο, οι συγκυρίες δεν ήταν μέχρι πρότινος και οι καταλληλότερες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το momentum για τέτοιες ενέργειες είναι ιδανικό: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3 δισ. ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 6%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τράπεζες και επιχειρήσεις περίμεναν πρώτα την έκδοση ομολόγου από το δημόσιο, προκειμένου και αυτές με τη σειρά τους να κινηθούν αναλόγως. Πράγμα, που ισχύει πρωτίστως για την Alpha Bank, η οποία είχε δηλώσει πως θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο θα περιμένει την έξοδο του Δημοσίου, προκειμένου να συνεχίσει τη διαχρονική της παρουσία στις αγορές κεφαλαίου.

Η έξοδος στις αγορές αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών δανεισμού. Τί σημαίνει αυτό για τις τράπεζες; Την απεξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Οι εκδόσεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν οσονούπω οι τράπεζες, θα έχουν ισχυρή ανταπόκριση και μάλιστα από το εξωτερικό, τονίζουν πηγές της αγοράς, επικαλούμενοι το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, το οποίο υπερκαλύφθηκε έξι φορές.

Οι Αμερικανοί έχουν δώσει στην Τράπεζα «ψήφο εμπιστοσύνης» και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και με άλλες συστημικές, λένε τραπεζικοί φορείς.

Η Alpha και η ΕΤΕ

Το παράδειγμα της Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσει η Alpha Bank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα θα βγει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, με στόχο την άντληση ποσού 300-500 εκατ. ευρώ. Το όνομα των αναδόχων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό και γενικότερα οι πληροφορίες γύρω από το ζήτημα είναι περιορισμένες. Πηγές, πάντως, τονίζουν ότι η Alpha επιδιώκει το επιτόκιο να διαμορφωθεί πάνω-κάτω στα επίπεδα της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την Alpha, η οποία σημειωτέον έχει προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει και τις κεφαλαιακές της ανάγκες, σε έκδοση ομολόγου εξετάζει να προβεί και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει ανακοινώσει, εξάλλου, πως δεν πρόκειται να κάνει ΑΜΚ. Το ομόλογο της ΕΤΕ θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στη ρευστότητά της, ως μία «συμπληρωματική κίνηση» στα επιχειρησιακά σχέδια (business plans), που ζητάει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Γκερτ Κούπμαν. Επισημαίνεται εδώ ότι η Εθνική, όπως και οι άλλες συστημικές, καλούνται να καταθέσουν τα capital plans τους ως τις 15 Απριλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ σχεδιάζει έκδοση senior ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ζητώντας την άντληση 1 δισ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό έχει συμφωνήσει με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC, οι οποίες αναμένουν τη δική της εντολή για να δράσουν.

Όλα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μέρος από τη ρευστότητα, που αντλεί το τραπεζικό σύστημα, θα περάσει στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις, αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

ΔΕΗ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ

Τη σκυτάλη παίρνουν οι εισηγμένες ΔΕΗ, Motor Oil και Μυτιληναίος, τα «βαριά χαρτάκια» του Χρηματιστηρίου, σε μία περίοδο αρκετά καλή για το ταμπλό.

Η έκδοση της ΔΕΗ, σύμφωνα με διαχειριστές, ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μεσολάβησε η έξοδος της χώρας στις αγορές, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί για τις αρχές της επομένης.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου 5ετούς διάρκειας και ύψους 300 - 500 εκατ. ευρώ, ενώ το βιβλίο προσφορών μαζί με ελληνικές τράπεζες θα «τρέξουν» οι ξένες Deutsche Bank, HSBC, Citigroup και Credit Suisse.

Στα… βήματα της ΔΕΗ για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, η Motor Oil και η Μυτιληναίος. Η Μυτιληναίος θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%. Ο χρόνος της έκδοσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αφού αναμένεται να διαμορφωθούν οι πλέον συμφέροντες όροι στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι και την περσινή χρονιά ξένοι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε εισηγμένες του Χ.Α., αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, γεγονός που εξέπνευσε θετικά μηνύματα σε μία τόσο διψασμένη αγορά για ρευστό όσο η ελληνική.

Σπουδαίοι ξένοι οίκοι και διεθνή funds, που διαχειρίζονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, μπήκαν ως στρατηγικοί επενδυτές σε εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως στο Μυτιληναίο, στην Eurobank Properties, στη ΓΕΚ Τέρνα.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως οι παραπάνω όμιλοι θεωρούνται από τα καλά «χαρτάκια» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που σημαίνει πως οι ξένοι «ψαρεύουν» ελληνικές εταιρείες με αυξημένη εξωστρέφεια και καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των εισηγμένων θέλουν να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να χαλάσουν τις πελατειακές τους σχέσεις με τις ελληνικές τράπεζες.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η Αγγελική Σκανδαλιάρη, η νέα εκπρόσωπος του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα
Την Αγγελική Σκανδαλιάρη όρισε ο υπουργός Οικονομικών, ως εκπρόσωπο ...
Επέστρεψε στις αγορές η Κύπρος
Την επιστροφή της στις αγορές ανακοίνωσε η Κύπρος, με την έκδοση 5ετούς ...
RTRS: Νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζει η Ελλάδα
Νέα έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζει η ελληνική ...
Βγαίνει στις αγορές και η Motor Oil-Ζητεί 300 εκατ. μέσω 5ετούς ομολόγου
Στις αγορές βγαίνει και η Motor Oil. Η εισηγμένη ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ...
Ανοίγει στις 11 το βιβλίο για το 5ετές-Μεγάλο στοίχημα επιτόκιο κάτω του 5%
Ανοίγει σήμερα, στις 11 το πρωί, το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ...
Την Τετάρτη η έκδοση του ελληνικού ομολόγου
H Tετάρτη είναι η ημέρα έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, σύμφωνα με ...
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, λέει το BBG μετά την έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, αναφέρει δημοσίευμα ...
Γιατί το Βερολίνο τορπιλίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε γράψει από τις αρχές του 2014 το «XΡΗΜΑ ...
Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές οδηγεί σε πωλήσεις μετοχών στη ...