Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Μετά το χειρουργείο… αμνησία για τους ηλικιωμένους
Έρευνα στην Αυστραλία σημειώνει ότι χιλιάδες ασθενείς εμφανίζουν ...
H σοκολάτα «δυναμώνει» τον εγκέφαλο
Άλλη μία ευεργετική ιδιότητα της σοκολάτας εντόπισαν Αμερικανοί ...
Σημάδια ανάκαμψης ασθενών με εγκεφαλικό, μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Πέντε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση έπειτα από ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

4 παραπληγικοί κούνησαν τα πόδια τους μετά από ηλεκτροσόκ

4 παραπληγικοί κούνησαν τα πόδια τους μετά από ηλεκτροσόκ

Τέσσερις Αμερικανοί, οι οποίοι είναι όλοι τους παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κίνησαν και πάλι τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό επετεύχθη με τη βοήθεια συσκευής ηλεκτρικής διέγερσης, η οποία εμφυτεύθηκε στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λούισβιλ και της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν πως το ηλεκτρικό ρεύμα κάνει το νωτιαίο μυελό πιο δεκτικό στα νέα μηνύματα που φθάνουν ακόμη από τον εγκέφαλο των ασθενών στα άκρα τους. Κάποιοι εξ αυτών κίνησαν τα δάχτυλα των ποδιών, τους αστραγάλους και τα γόνατά τους, ενώ κάποιοι κατόρθωσαν να σταθούν όρθιοι και να σηκώσουν βάρη έως 100 κιλών με τα πόδια τους. Μέχρι ώρας πάντως, κανένας δεν είναι έτοιμος να περπατήσει μονάχος του, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο μελλοντικά.

Δεν είναι ακόμη σαφές με ποιό ακριβώς βιολογικό μηχανισμό η δοκιμαστική μέθοδος «δουλεύει», εντούτοις εικάζεται ότι αυτό που πετυχαίνει το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο διοχετεύεται στο νωτιαίο μυελό, είναι να ενισχύει τα πολύ ασθενή ηλεκτρικά σήματα - εντολές που συνεχίζουν σε ένα βαθμό να έρχονται ακόμη από τον εγκέφαλο διαπερνώντας το σημείο του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη, αλλά τα οποία -χωρίς τεχνητή ενίσχυση- δεν είναι ικανά να «πυροδοτήσουν» καμία κίνηση.

Σε αντίθεση με άλλες πειραματικές θεραπείες, η συγκεκριμένη δεν προσπαθεί να αποκαταστήσει τη νευρολογική βλάβη (π.χ. με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων), αλλά αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να βοηθήσει τον εγκέφαλο να «περάσει» τα μηνύματά του στα κάτω άκρα. Αν και κανείς ασθενής δεν έχει καταφέρει να περπατήσει μόνος του, η ποιότητα ζωής όλων βελτιώθηκε αισθητά, τόσο σωματικά (αύξηση μυϊκής μάζας στα κάτω άκρα, μερική αποκατάσταση ελέγχου ούρησης και σεξουαλικής λειτουργίας κ.α.), όσο και ψυχολογικά.

Οι αμερικανοί ερευνητές ευλπιστούν ότι, με την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής, ορισμένοι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν στο μέλλον κάποια βήματα, αν και ακόμη αποφεύγουν τον όρο «να περπατήσουν ξανά». Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μη επεμβατικές συσκευές, που δεν θα χρειάζεται να εμφυτευτούν με εγχείριση στη σπονδυλική στήλη, αλλά θα μπορούν να διεγείρουν ηλεκτρικά το νωτιαίο μυελό μέσω του δέρματος. Επίσης, θα επιδιωχτεί η βελτίωση του λογισμικού (των αλγόριθμων) της συσκευής, έτσι ώστε η ηλεκτρική διέγερση να γίνεται με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει το συντονισμό στην κίνηση και των δύο ποδιών (κάτι ανέφικτο προς το παρόν).

Το βασικό πάντως μήνυμα, όπως είπε η Σούζαν Χαρκέμα, είναι ότι ακόμα και για ασθενείς με σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη, «υπάρχει ακόμη περιθώριο αποκατάστασης. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν θα κινηθούν ποτέ πια ξανά». Ήδη προγραμματίζεται η δοκιμή της νέας τεχνικής σε άλλους οκτώ ασθενείς, καθώς και σε ζώα, με συσκευές που θα διαθέτουν περισσότερα ηλεκτρόδια (27 αντί 16).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κινητοποιήσεις και από τις ιδιωτικές κλινικές
Κινητοποιήσεις ετοιμάζει η Πανελλήνια Ένωση ιδιωτικών Κλινικών και ...
Κράνος κατά της κατάθλιψης
Με ένα κράνος Δανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούν να ...
Η αφαίρεση προστάτη σώζει τους νέους ασθενείς
Η αφαίρεση του προστάτη με χειρουργική επέμβαση λόγω καρκίνου έχει ...
Η υποθρεψία το μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς με άνοια
Μια νέα έκθεση, τονίζει ότι η υποθρεψία αποτελεί ένα σημαντικό ...
Λύστε σταυρόλεξα-Αναζωογονούν τον εγκέφαλο και απομακρύνουν τα συμπτώματα της άνοιας
Η εξάσκηση του εγκεφάλου ενός ηλικιωμένου με σταυρόλεξα και ...
Πότε ο τοκετός είναι «στην ώρα του»;
Αλλάζουν τα δεδομένα για τις γεννήσεις, καθώς οι αμερικανοί μαιευτήρες ...
«Φωλιά» για 200 μύκητες τα πόδια
Τους μύκητες έβαλαν στο μικροσκόπιό τους Αμερικανοί επιστήμονες, οι ...
Μηχανισμός του εγκεφάλου καθυστερεί τη γήρανση
Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ...
Επικίνδυνη (και) για τον εγκέφαλο η χοληστερόλη
Η χοληστερόλη δεν βλάπτει μονάχα την καρδιά, αλλά και τον εγκέφαλο, ...