Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προτείνει η Ρ. Δούρου
Την πρόταση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» σχετικά με ένα νέο μοντέλο ...
Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για το ...
Ερωτηματικά δημιουργεί η μεταφορά ανακυκλώσιμων (;) απορριμμάτων από τη Μύκονο στην Αθήνα
Τα μέλη της κίνησης πολιτών «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο Θ. Παφίλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

Ο Θ. Παφίλης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική

«Ο λαός της περιοχής γνωρίζει ότι το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια με συνέχεια και συνέπεια όχι μόνο αγωνίσθηκαν για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της Διαχείρισης των Απορριμμάτων αλλά κατέθεσαν και συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Θανάσης Παφίλης, επισκεπτόμενος τα Άνω Λιόσια.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα: «Διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον» ο κ. Παφίλης υποστήριξε:

«Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων γιατί συνδέεται με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για δεκαετίες και σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να συγκαλυφθούν. Πλήττεται η δημόσια Υγεία, υποβαθμίζεται το περιβάλλον συνολικά, και των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, γίνεται χρόνια αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, όσο πια έχει απομείνει.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε είναι γνωστά:

Ανεξέλεγκτες χωματερές, υποτυπώδη προγράμματα ανακύκλωσης, υπερκορεσμός του μεγάλου ΧΥΤΑ Φυλής- Άνω Λιοσίων, ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και Ιατρικών αποβλήτων. Έτσι μεθοδεύτηκε η εμφάνιση ενός αδιεξόδου στην αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος για να επιτευχθεί η προώθηση ΣΔΙΤ και των Συμβάσεων Παραχώρησης στη Διαχείριση των αποβλήτων. Νέα κρατικά και Ευρωενωσιακά πακέτα χρηματοδότησης θα δοθούν στους Επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και δεν αφορούν μόνο τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τους αιρετούς στην ΤΑ, τόσο του δικομματισμού όσο και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν αυτές τις επιλογές.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κ. Σγουρός και της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις σε διαδικασίες και λεπτομέρειες προσπαθούν να εκβιάσουν το λαό προβάλλοντας τη θέση ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, το πρόβλημα επείγει.

Η δε υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δούρου στην πράξη συσκοτίζει της βασικές πλευρές, αποκρύπτει τους κύριους υπαίτιους και κρύβει τις διαχρονικές τους ευθύνες γιατί τα στελέχη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια ταυτίσθηκαν και συμφώνησαν με την ασκούμενη πολιτική, ψήφισαν τις αποφάσεις στον ΕΣΔΚΝΑ και του μετέπειτα ΕΔΣΝΑ, τις στήριξαν στην ΤΕΔΚΝΑ, με μοναδική αντιπολίτευση τους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους

Στον αντίποδα των κατευθύνσεων αυτών το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για την φιλολαϊκή διαχείριση των ΑΣΑ στα λαϊκά στρώματα, στη Βουλή, στα Περιφερειακά Συμβούλια - μαζί και της Αττικής-, στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, στα όργανα της πρωτοβάθμιας Τοπικής Διοίκησης. H διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων:

Ι. Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος εθνικός (κεντρικός) σχεδιασμός και με βάση αυτόν, να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες όπως:

 • Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης
 • Την  απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων ΑΣΑ.
 • Την ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, περιλαμβανομένης και της θαλάσσιας μεταφοράς.
 • Την πλήρη αποκατάσταση των εκατοντάδων μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών και όχι την απλή επιχωμάτωσή τους, όπως έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις.
 • Τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, που θα παίρνουν υπόψη την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

ΙΙ. Ειδικότερα για την Αττική:

 • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής.
 • Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο «ΧΥΤΑ Φυλής», να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών, να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει τους κατοίκους και τους μόνιμους εργαζόμενους στη ζώνη επιρροής της ΟΕΔΑ Φυλής - Άνω Λιοσίων σε συνδυασμό (εξαιτίας του φαινομένου της συνέργειας των ρύπων) και με τη λειτουργία των άλλων, υψηλής όχλησης, εγκαταστάσεων που συνωστίζονται στο βεβαρημένο Θριάσιο.
 • Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις (παίρνοντας υπόψη την ομολογημένη πλέον ακαταλληλότητα της θέσης στο «Οβριόκαστρο» Κερατέας και την αποδεδειγμένη ακαταλληλότητα στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού), να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας.
 • Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου, σε λίγους μήνες, υπερκορεσμού του «ΧΥΤΑ Φυλής», τα σχέδια της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό.
 • Να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένης και της κομποστοποίησης των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Με ισχυρό ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση μπορούμε να ανασκουμπωθούμε, μαζί με το λαϊκό κίνημα να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε για να αποσπάσουμε κάποιες ανάσες, να ματαιώσουμε χειρότερα. Να χτίσουμε το αντίπαλο δέος, τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή και ανατροπή. Για τη Λαϊκή εξουσία που χρειάζεται ο λαός και ο τόπος. Για να πάρει και να απολαύσει του πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος και ο λαός μας».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Σγουρού-Μανιάτη
Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η ψήφιση νέου ...
Η σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαχείριση απορριμμάτων
Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 9.30, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα διεξαχθεί εκ νέου ...
Δημόσια συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Οι Δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνουν ...
Σύμπραξη τριών δήμων για το θέμα των απορριμμάτων
Οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης διοργανώνουν ...
Μάχη εργολάβων για τα 2 δισ. των απορριμμάτων
Στην τελική φάση μπαίνουν τις επόμενες έξι εβδομάδες τέσσερις από τους ...
Ικανοποίηση Σγουρού για την απόφαση του ΣτΕ
Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε τις Αιτήσεις Ακύρωσης των δήμων ...
Κλείνει για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου ...
Κλείνει για λόγους ασφαλείας ο ΧΥΤΑ Φυλής
Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου ...
Ο Κοινοτικός Επίτροπος «μαλώνει» την Ελλάδα για τις χωματερές
Σήμα κινδύνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα και την ...