Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Sentix: Ένας στους δύο επενδυτές βλέπει Grexit το επόμενο 12μηνο
Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός του επόμενου 12μήνου εκτιμούν ...
Το «κρυφό» κούρεμα του χρέους
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, τα τελευταία χρόνια προαναγγέλλει τι ...
Γερμανία: Δεν αλλάζει το ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος» ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας»

«Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας»

«Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα είναι στον ορό των διεθνών πακέτων βοήθειας. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.

Οι επενδυτές είναι έτοιμοι μολονότι η κατάσταση εκκίνησης της χώρας είναι σε χειρότερο σημείο από ό,τι το 2010», παρατηρεί τo Spiegel, σε δημοσίευμα του με τίτλο «Η αμφίβολη θαυματουργή θεραπεία της Ελλάδας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό».

Όπως υπογραμμίζει το Der Spiegel, «πολλοί επενδυτές εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα».

Το δημοσίευμα παραθέτει τους θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι δεν συνηγορούν υπέρ μιας επιστροφής της Αθήνας στις αγορές: Μείωση του ΑΕΠ, ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ κλπ.

Τα ελληνικά ομόλογα απολαμβάνουν ένα είδος γερμανικής εγγύησης

Tο Der Spiegel υπενθυμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Στο σημείο αυτό αναφέρονται οι ενστάσεις για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων.

«Τώρα εκφράζονται αμφιβολίες εάν έγιναν όλα νόμιμα στην υπόθεση του ελληνικού θαύματος», επισημαίνει το ρεπορτάζ, παραπέμποντας στην διαφορά που σημειώνεται μεταξύ των στοιχείων που έχει δημοσιεύσει η Eurostat και εκείνων της Τρόικας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης αναφορικά με τα στοιχεία, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές θέλουν να αγοράσουν πάλι ελληνικά ομόλογα. Τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», διερωτάται το περιοδικό, δίνοντας το ίδιο την απάντηση: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».

Βερολίνο: Απόδειξη ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών

«Η προγραμματισμένη επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές προκαλεί αίσθηση», σημειώνει η Frankfurter Rundschau, υπογραμμίζοντας ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί πως δεν υπάρχει βιασύνη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «σε τελική ανάλυση πρόκειται για μια απόδειξη ότι το πρόγραμμα διάσωσης προχωρά επιτυχώς και ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών», προσθέτει το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το χρονικό σημείο εξόδου στις αγορές. «Η Ελλάδα αναγγέλλει την επιστροφή» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου n-tv, το οποίο παρατηρεί: «Μετά από χρόνια κρίσης, η Αθήνα θα αποτολμήσει να αντλήσει με τις δικές της δυνάμεις δάνεια από τις κεφαλαιαγορές». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει άμεσα.

«Εδώ και μέρες εικοτολογούν παρατηρητές ότι το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε τη Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσει μια πρώτη δοκιμή», αναφέρει το n-tv. «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει την δεύτερη ημέρα της εβδομάδας των συναλλαγών για το comeback στις αγορές, είναι πιθανό ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων να μην πληροφορηθεί αυτό το σημαντικό γεγονός», αναφέρει το δημοσίευμα παραπέμποντας στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων.

Πηγή: Deutsche Welle

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βάιντμαν: Ένα Grexit θα έπληττε τον γερμανικό προϋπολογισμό
Για τρύπα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό σε ...
Bild: «Εκστρατεία» υπέρ του «όχι» στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την παράταση του ελληνικού προγράμματος
«ΟΧΙ!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής ταμπλόιντ Bild, με ...
Αποχωρεί η ΕΚΤ απο την τρόικα(;)
Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα ...
WSJ: Εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος βλέπουν οι δανειστές
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού ...
Χ.Α: Αγοραστές για 23 συνεχόμενους μήνες οι ξένοι επενδυτές
 Ο Σεπτέμβριος ήταν ο 23ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων ...
Χ.Α: Αγοραστές για 22 συνεχόμενους μήνες οι ξένοι επενδυτές
Ο Αύγουστος ήταν ο 22ος συνεχόμενος μήνας που οι εισροές κεφαλαίων από ...
Τούρκοι επενδυτές “αναζητούν” περίπου δέκα ξενοδοχεία της Β. Ελλάδας
Τουριστικά ακίνητα της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες 4 ...
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, λέει το BBG μετά την έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, αναφέρει δημοσίευμα ...
Χ.Α: Αγοραστές για 14 συνεχόμενους μήνες οι ξένοι επενδυτές
Ο Δεκέμβριος ήταν ο 14ος  συνεχόμενος μήνα που οι εισροές κεφαλαίων από ...