Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη ...
Γ. Μιχελάκης: «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι οι πρόωρες εκλογές»
Δε βρίσκει σύμφωνο, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τον υπουργό ...
Γ. Μιχελάκης: «Ο λαός πληρώνει τον δρόμο προς την ανάπτυξη»
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, το ελληνικό κράτος ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του υπουργείου Εσωτερικών, με τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη να ανακοινώνει σειρά νομοτεχνικών αλλαγών. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Εισηγητής του Γιώργος Ντόλιος ανακοίνωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για τον Συμπαραστάτη του Δημότη, καθώς επιμένει να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (και όχι την Περιφέρεια), για την εκχώρηση και ενεχυρίαση εσόδων από δημοτικά τέλη, για την επιβολή της ποινής της αργίας σε αιρετούς των ΟΤΑ (το ΠΑΣΟΚ ζητά να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση) και για το χάρισμα προστίμων σε όσους δεν πλήρωσαν τα πρόστιμα για παράνομες πινακίδες.

Ο Γ. Μιχελάκης κατάθεσε 2 τροπολογίες με τις οποίες:

  • παρατείνεται για 20 εργάσιμες μέρες η προθεσμία εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι στο πλαίσιο του προγράμματος ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης στο φορέα προτίμησής τους. Επίσης αποσαφηνίζεται ότι η αληθής έννοια της αρχικής προθεσμίας των 5 ετών αφορά σε εργάσιμες ημέρες.\
  • ορίζεται ότι το ποσό που έχει διατεθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2013 έως 31-3-2013 αποδίδεται εκτός από τους Δήμους και σε όλους τους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα μέσω των οικείων ΟΤΑ. Σήμερα αποδίδεται στους ίδιους τους Δήμους απευθείας ή μέσω αυτών στους φορείς αρμοδιότητάς τους.
  • στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου 2012 προβλέπονται:

α) προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της σχετικής αποζημίωσης και καθορίζεται η μονάδα ανά τετραγωνικό μέτρο για υπόγεια, ισόγεια, πατάρια, ορόφους και κοινόχρηστους χώρους. Ειδικά για τα διατηρητέα που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία, η αποζημίωση υπολογίζεται με προσαύξηση 50%.

β) τα ποσά της αποζημίωσης μειώνονται ισόποσα στην περίπτωση καταβολής ασφαλιστικών αποζημιώσεων για τα ακίνητα, ενώ η αποζημίωση θα αφορά μόνο ζημίες που υπέστη το ακίνητο.

γ) καθορίζεται διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που υπέβαλλαν αίτηση και ο ιδιοκτήτης και ο μισθωτής του ακινήτου.

  • εισάγεται ρύθμιση για τις μισθώσεις ακινήτων που στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις σε παραμεθόριους νησιωτικούς τουριστικούς Δήμους.
  • τροποποιούνται οι διατάξεις σχετικά με το δικαίωμα των Δήμων επί της εμπορίας πόσιμων ιαματικών ή μη ιαματικών υδάτων. Πλέον το δικαίωμα υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των πωλήσεων (σήμερα είναι ανά λίτρο ύδατος), ενώ οι κάτοχοι της άδειας θα υποβάλλουν δήλωση όπου θα βεβαιώνεται η αξία των πωλήσεων του προηγούμενου μήνα επί της οποίας θα υπολογίζεται το δικαίωμα του Δήμου.

Ο Γ. Μιχελάκης αποδέχθηκε βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν:

  • την δημοτική επιχείρηση του Δήμου Λουτρακίου και την συμμετοχή της στην Α.Ε. που θα ελέγχει το Καζίνο Λουτρακίου σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 30% (την υπέβαλε ο Βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας).
  • την παράταση αυτοδικαίως επαγγελματικών μισθώσεων δημοτικών ακινήτων που έχουν 10ετή διάρκεια εφόσον ο μισθωτής παραμένει στο μίσθιο, καταβάλλει το μίσθιο κατά τους τελευταίους 12 μήνες και η μίσθωση έχει συναφθεί ύστερα από διαγωνιστική πλειοδοσία (την υπέβαλε ο Βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος).
  • οι υπάλληλοι εφόσον εκλεγούν ή καταλάβουν θέση ευθύνης (Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι νομικών προσώπων Δήμου) θα επιλέγουν τις αποδοχές της θέσης που καταλαμβάνουν ή της οργανικής θέσης που κατείχαν (την υπέβαλαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος και Παναγιώτης Ρήγας).
  • ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δήμους (την υπέβαλε ο Βουλευτής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος πριν παραιτηθεί).

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ενδοϋπουργική κόντρα Μιχελάκη-Γρηγοράκου
Τα «έσπασαν» στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης ...
Γ. Μιχελάκης: «Να μην πάμε σε λογική χρίσματος»
Την κατεύθυνση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου έδειξε ο ...
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς
«Βόμβα» που δεν έχει εκραγεί αλλά πρόκειται είναι η  πρόθεση του ...
Β. Μεϊμαράκης: Όποιος δεν θέλει ας αποποιηθεί αποζημίωση και προνόμια
Απάντηση σε όσους ζητούν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης έδωσε ο ...
«Η βουλευτική αποζημίωση ήταν και είναι 5.700 ευρώ»
Μια πλήρης ανάλυση της βουλευτικής αποζημίωσης θα αναρτηθεί στη ...
Η πανέμορφη σύζυγος του Γιάννη Μιχέλακη
Μια πραγματικά εντυπωσιακή παρουσία έχει δίπλα του ο υπουργός ...
Γ. Μιχελάκης: «Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται…»
Συνάντηση με τους Περιφερειάρχες είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης ...
Μιχελάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει αλλαγές στις δημοτικές εκλογές
Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ...
Μιχελάκης: Ο πρωθυπουργός θέλει αλλαγές στις δημοτικές εκλογές
Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ...