Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τα «μαζεύει» το Μαξίμου
Να «μαζέψει» το πρώτο non paper που έκανε λόγο για παύση πληρωμών των ...
Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την οικονομία
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουμε ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μπαράζ θετικών ειδήσεων έως τις ευρωεκλογές προσδοκά το Μαξίμου

Μπαράζ θετικών ειδήσεων έως τις ευρωεκλογές προσδοκά το Μαξίμου

Προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της συμφωνία με την τρόικα και της πολιτικής απόφασης του Eurogroup για τη δόση των 8,3 δισ., η οποία συνοδεύθηκε από θερμά λόγια από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, παρά τα ατυχή γεγονότα (Μπαλτάκος), επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι, θα υπάρξει ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων στη χώρα έως τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, που θα ανατρέψουν το σημερινό βεβαρημένο κλίμα στην κοινωνία.

Επιγραμματικά, η επιτυχημένη έξοδος της Αθήνας στις αγορές εντός του Απριλίου θεωρείται βέβαιη στην κυβέρνηση. Θα αντληθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ και το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα κατέβει και το «κατώφλι» του 6%. Σημαντική θεωρείται και η απόφαση του Eurogroup, που θα δρομολογήσει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με τον πρωθυπουργό να ζητεί να υπάρξει άμεσα σχετική συμφωνία.

Η κυβέρνηση επενδύει, επίσης, πολιτικά στη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία της για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού προϋπολογισμού.

Στις τελευταίες μέρες του Απριλίου εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα «βγει» στις διεθνείς αγορές, με στόχο να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Αντιστάσεις ως προς αυτό το ενδεχόμενο εξακολουθούν να υπάρχουν από πλευράς Κομισιόν, αλλά και ΔΝΤ.
Μετά την επιτυχή κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίων της Alpha Bank και της Πειραιώς, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομόλογου 5ετούς διάρκειας 1,5-2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κοντά στο 5,5% με 6%.

Εν τω μεταξύ, για το κρίσιμο ζήτημα του δημοσίου χρέους στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι το θέμα θα ανοίξει στο μεθεπόμενο Eurogroup, στις 5 Μαΐου.

«Στόχος μας είναι η, έστω και ελαφρά, μείωση των επιτοκίων και η μετατόπιση προς τα πίσω των χρεολυσιών. Αυτό είναι ένα μικρό ‘‘κούρεμα’’», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Αθηναία» η Μέρκελ

 

 

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί και την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στις 11 Απριλίου, επίσκεψη η οποία εντάσσεται επί της ουσίας, στην προεκλογική «καμπάνια» της Ν.Δ., η οποία προσδοκά σε μία θετική δήλωση ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. 

Αλλά και η Μέρκελ θέλει να δείξει στο εσωτερικό της χώρας της, ότι η βοήθεια των Γερμανών προς την Ελλάδα είχε αποτέλεσμα. Επί της ουσίας και οι δύο, Σαμαράς και Μάερκελ, θέλουν να επιδείξουν ένα success story.

Το Μαξίμου ελπίζει ότι επίσκεψη Μέρκελ και τα αναμενόμενα εύσημα που αναμένεται να αποδώσει προς την ελληνική κυβέρνηση, θα καταλαγιάσει τον «σεισμό» από τους διαλόγους Μπαλτάκου - Κασιδιάρη.

Την ίδια ώρα, «μέλι έσταζε» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα στη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ζάππειο προς τα γερμανικά Μέσα.

Ανησυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για τη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα.

Με το πακέτο μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα πληροί τους όρους για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας, ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αθήνας μόνο αρμονικός δεν είναι, εκτιμά η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

«Εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο να διαλυθεί πρόωρα ο ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung και προσθέτει: «Κατά τη σημαντική ψηφοφορία που έλαβε χώρα τη νύχτα (σ.σ. Deutsche Welle: της νύχτας προς Δευτέρα), υπήρξαν διάσημοι διαφωνούντες. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου… καταψήφισε το άρθρο που αφορά την διευκόλυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μειωθεί στις 152 έδρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2016, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μη συμπράξει στην εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας το 2015, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτη τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Οι 10+ 2 «εντολές» της Τρόικας προς την Αθήνα

Ξεκάθαρη αναφορά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές φέτος και μάλιστα σύντομα, αλλά και σειρά δεσμεύσεων της κυβέρνησης για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα. Όπως αναφέρεται, η Τρόικα παραδέχεται ότι ο περσινός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ σημειώνει ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί.

Πέραν αυτών, περιγράφονται οι δεσμεύσεις της Ελλάδας σε 12 βασικά σημεία:

1. «Πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013.

2. Για φέτος δεν απαιτούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ωστόσο, υπάρχει ρητή αναφορά ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση για να καλύψει πιθανές «τρύπες» στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον προκύψουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική.

3. Το φθινόπωρο θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα για το 2015. Παράλληλα, για το 2016 η Τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό που ανέρχεται στα 3,9 δισ. και για το 2017 στα 2,2 δισ.

4. Εάν δεν αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις επί των δημοσιονομικών (όπως η αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζονται, τότε θα προκύψει η ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις δαπανών.

5. Προώθηση ενός νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα εκείνου που διαμόρφωσε ο ΟΟΣΑ.

6. Εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014».

7. Θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για την απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, έως τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες.

8. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 2 δισ., που δεν αποπληρώθηκαν πέρυσι θα εξοφληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2015.

9. Η Τρόικα θεωρεί απαραίτητη την επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχετική μελέτη. Μάλιστα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης που πολιτικά θα εγκριθεί τώρα είναι και η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

10. Θα δημιουργηθεί νέο μισθολόγιο, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

11. Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει βιώσιμη η διαχείριση του ελληνικού χρέους.

12. Θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς πλέον τα έσοδα για φέτος συρρικνώνονται στο 1,5 δισ. Η Τρόικα διαπιστώνει αρκετές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ αναθεωρείται προς τα κάτω και ο συνολικός στόχος του προγράμματος έως το 2020 και πλέον διαμορφώνεται στα 22,6 δισ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η απάντηση Μαξίμου σε Λαφαζάνη και Λαϊκή Ενότητα
Ως «αποτύπωση της επιλογής που είχαν κάνει να ανατρέψουν την κυβέρνηση ...
Τα μέτρα που βάζουν «φωτιά» στο πορτοφόλι μας
Σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσουν ...
Απάντηση Μαξίμου στους διαφωνούντες
Λίγες ώρες μετά την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από στελέχη του ...
Τι απαντά το Μαξίμου στον Ραχόι
Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της ...
Μαξίμου: Διαφορετική η κάθε ψηφοφορία
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μαξίμου μία ημέρα πριν από την ...
Μύλος με την επιστολή προς την τρόικα- Τι απαντά η κυβέρνηση
Για εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασπορά ψευδών ειδήσεων ...
Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν το τέλος του 2014
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει, πλέον, εντολή διακυβέρνησης της χώρας ...
«Κυνηγά» τους εταίρους για κάτι καλύτερο το Μαξίμου
Σταθερή στο «όχι σε νέα μέτρα» προσπαθεί να μείνει η ελληνική ...
Στο Μαξίμου έχουν νεύρα...
Ο συντονισμός δεν ήταν και από τους καλύτερους τομείς στην ...