Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Το πεσμένο ζάχαρο φέρνει επιθετικότητα και καβγάδες
Παντρεμένοι και διαρκώς μαλωμένοι; Δεν φταίει το άλλο σας μισό, αλλά τα ...
Προπομπός καρδιαγγειακού κινδύνου η ουλίτιδα και η περιοντίτιδα
Διεθνής επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι η περιοντίτιδα και η ...
Κρούσματα σπάνιας ασθένειας ανησυχούν την Καλιφόρνια
Τουλάχιστον είκοσι άτομα στην Καλιφόρνια εμφανίζουν συμπτώματα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Με καλύτερη καρδιά οι εν ενεργεία παντρεμένοι

Με καλύτερη καρδιά οι εν ενεργεία παντρεμένοι

Οι παντρεμένοι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών καρδιακών παθήσεων σε σχέση με όσους είναι ανύπαντροι, χωρισμένοι ή χήροι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η θετική σχέση μεταξύ γάμου και μειωμένου καρδιαγγειακού κινδύνου είναι ακόμη πιο αισθητή πριν την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Κάρλος Αλβιάρ του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3,5 εκατ. ανθρώπους ηλικίας 21 έως 102 ετών, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν υποβληθεί σε καρδιολογική εξέταση. Από αυτούς, το 69,1% ήσαν παντρεμένοι, το 13% χήροι, το 8,3% ανύπαντροι και το 9% χωρισμένοι.

Απομονώνοντας άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο κ.α.), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η ανυπαρξία συντρόφου αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

«Τα ευρήματα αυτά δεν θα έπρεπε να ωθήσουν τους ανθρώπους κατ’ ανάγκη να παντρευτούν, είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η σχετική απόφαση -αν κανείς θα ζήσει μαζί με κάποιον ή όχι- έχει σημαντικές επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία του», δήλωσε ο Κάρλος Αλβιάρ.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη στο παρελθόν και, επιπλέον, μελέτησε ξεχωριστά την επίπτωση του γάμου σε τέσσερις διαφορετικές αγγειακές παθήσεις (στεφανιαία αρτηριακή νόσο, περιφερική αρτηριοπάθεια, αγγειακή εγκεφαλοπάθεια και ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής).

Αναλυτικότερα, οι παντρεμένοι έχουν κατά μέσο όρο 5% μικρότερη πιθανότητα, σε σχέση με τους ανύπαντρους, να εμφανίσουν οποιαδήποτε αγγειακή νόσο, καθώς επίσης 8% μικρότερη πιθανότητα για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, 9% για αγγειακή εγκεφαλοπάθεια και 19% για περιφερική αρτηριοπάθεια.

Οι πιθανότητες εμφάνισης στεφαναιαίας νόσου ήσαν μεγαλύτερες για τους χήρους και τους χωρισμένους από ό,τι για τους ανύπαντρους, σε σχέση με τους παντρεμένους. Γενικότερα, οι χήροι έχουν κατά μέσο όρο 3% μεγαλύτερη πιθανότητα για οποιαδήποτε αγγειακή νόσο και 7% ειδικότερα για στεφανιαία.

Για άνδρες και γυναίκες κάτω των 50 ετών, η «προστασία» του γάμου είναι πιο ορατή, καθώς οι παντρεμένοι έχουν 12% μικρότερη πιθανότητα για οποιαδήποτε αγγειακή νόσο, έναντι 7% για τους παντρεμένους 51 έως 60 ετών και 4% για όσους είναι άνω των 60 ετών.

«Φυσικά δεν αποφέρουν όλοι οι γάμοι το ίδιο καρδιαγγειακό όφελος, όμως σε ένα γενικό δείγμα καλών και κακών γάμων, η θετική καρδιαγγειακή επίπτωση είναι εμφανής», δήλωσε ο Κάρλος Αλβιάρ.

Περαιτέρω έρευνες στο μέλλον θα φωτίσουν περισσότερο γιατί ο γάμος λειτουργεί θετικά για την καρδιά. Οι πιθανότερες αιτίες είναι ψυχολογικές (η μοναξιά επιβαρύνει την καρδιά) και κοινωνικοοικονομικές (οι παντρεμένοι έχουν γενικά υψηλότερο εισόδημα και συνεπώς καλύτερη ασφάλιση και περίθαλψη).

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Που κάνει καλό στην καρδιά η μαύρη σοκολάτα
Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην ...
Η μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες
Μετά από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι η μέτριας ...
Βάλτε την ντομάτα στην κατσαρόλα για καλή καρδιά
Οι Ιταλοί επιστήμονες μας προτρέπουν να μαγειρέψουμε τις ντομάτες, ...
Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου
Αν και δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου ...
Παράγοντες κινδύνου και συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου
Οι παράγοντες κινδύνου και για τους δύο τύπους καρκίνου του οισοφάγου, ...
Γυναικείο χαρακτηριστικό οι ουρολοιμώξεις και ανδρικό οι εισαγωγές στο νοσοκομείο
Eνώ οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ...
Πέντε τρόφιμα που λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικά
Η πίεση της καθημερινότητας και οι ατελειώτες υποχρεώσεις έχουν ως ...
Καινούργιο φάρμακο για την νόσο των στεφανιαίων
Οι ασθενείς που εμφανίζουν απόφραξη και σκλήρυνση των αρτηριών, και οι ...
Φάτε πρωινό και «θωρακίστε» την καρδιά
Τα οφέλη του πρωινού είναι γνωστά και σε αυτά ήρθε να προστεθεί ακόμη ...