Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Υγεία
Σχετικά Νέα
Μέθοδος εντοπισμού πιθανότητας για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο
Με τη βοήθεια της γενετικής επιστήμης ερευνητές των ΗΠΑ προσπαθούν να ...
Υπεύθυνη για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια η χειρωνακτική εργασία
Η χειρωνακτική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή ...
Φασόλια, σπανάκι, μπανάνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό
  Την προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο ενισχύει η αύξηση ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η αϋπνία φέρνει εγκεφαλικό

Η αϋπνία φέρνει εγκεφαλικό

Κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό έχουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο τους και δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο για όσους ταλανίζονται από την αϋπνία ήδη από τη  νεανική ηλικία τους (κάτι για το οποίο ευθύνεται και η σύγχρονη τεχνολογία).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Για-Γουέν Χσου του Πανεπιστημίου Φαρμακευτικής και Επιστήμης Τσία Ναν και του Ιατρικού Κέντρου Τσι-Μέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου «Stroke» μελέτησαν τυχαία επιλεγμένα ιατρικά ιστορικά, άνω των 21.000 ατόμων που έπασχαν από αϋπνία, καθώς και 64.000 ανθρώπων που δεν είχαν τέτοιου είδους πρόβλημα.

Τα ευρήματά τους αναφέρουν ότι η αϋπνία αύξανε την πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού κατά 54%, μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων ετών. Η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν οκταπλάσια μεταξύ όσων είχαν διαγνωστεί με αϋπνία σε ηλικία 18 έως 34 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 35 ετών ο σχετικός κίνδυνος βαθμιαία μειωνόταν. Μάλιστα, αν έχουν διαβήτη, τότε αυτός αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού σε όσους πάσχουν από αϋπνία.

«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν χρόνια αϋπνία, ιδίως τους νεότερους, να επισκεφτούν κάποιο γιατρό για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας. «Τα ευρήματά μας επίσης δείχνουν πόσο σημαντικό από κλινική άποψη είναι να γίνεται έλεγχος για τυχόν προβλήματα αϋπνίας στις νεότερες ηλικίες, ώστε να θεραπευτεί έγκαιρα το πρόβλημα είτε με φάρμακα, είτε με ψυχολογικές παρεμβάσεις» σχολίασε η Χσου και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να θεωρούν την αϋπνία σαν μια δύσκολη αλλά άκακη κατάσταση, που δεν συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία».

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αϋπνία έχει κανείς, όταν δυσκολεύεται είτε να αποκοιμηθεί, είτε να μείνει κοιμισμένος για αρκετές ώρες, ενώ χρόνια θεωρείται η αϋπνία, όταν διαρκεί έναν έως έξι μήνες. Ο βιολογικός μηχανισμός που συνδέει την αϋπνία με το εγκεφαλικό δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Πιθανολογείται ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, προκαλώντας συστηματική φλεγμονή, μεταβολική διαταραχή (μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη), αυξημένη αρτηριακή πίεση κ.α. Η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν την αϋπνία.

Το πρόβλημα της αϋπνίας επιδεινώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο πρόσφατη μελέτη έγινε στη Βρετανία από τον καθηγητή Ρίτσαρντ Γουάιζμαν του Πανεπιστημίου του Χέρτφορντσιρ, η οποία έδειξε ότι έξι στους δέκα Βρετανούς (ποσοστό 59%) δεν κοιμούνται καλά (λιγότερο από επτά ώρες κάθε νύχτα) και μόνο ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι κοιμάται ωραία βλέποντας ευχάριστα όνειρα.

Το 78% των ανθρώπων (και το 91% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών) εκτίθεται τα βράδια, λίγο πριν πάνε για ύπνο, στην ακτινοβολία των οθονών των υπολογιστών και των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, πράγμα που τους δυσκολεύει να αποκοιμηθούν, επειδή το γαλάζιο φως που εκπέμπεται από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.

Όπως είπε ο Γουάιζμαν, ύπνος συστηματικά λιγότερος από επτά ώρες το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προπομπός καρδιαγγειακού κινδύνου η ουλίτιδα και η περιοντίτιδα
Διεθνής επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι η περιοντίτιδα και η ...
Επικίνδυνη η κοκαΐνη για εγκεφαλικό
Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Γιου-Τσινγκ Τσενγκ, επίκουρο καθηγητή ...
Η μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες
Μετά από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι η μέτριας ...
Το πολύ κρύο, η υγρασία και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Το πολύ κρύο, η μεγάλη υγρασία και οι απότομες μεταβολές της ...
Το «κρυφό» αλάτι των φαρμάκων υπεύθυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό
Έναν υποτιμημένο παράγοντα επισημαίνουν οι ερευνητές των ...
Οι ηλικιωμένοι που περπατούν κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικό
Οι ηλικιωμένοι που περπατούν τουλάχιστον μία έως δύο ώρες κάθε μέρα ...
Μένετε κοντά σε αεροδρόμιο; Κινδυνεύετε από έμφραγμα ή εγκεφαλικό!
Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο, τότε κινδυνεύετε να ...
«Ασπίδα» κατά του εγκεφαλικού η βιταμίνη Β
Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, τα άτομα που λαμβάνουν αρκετές ...
Σημάδια ανάκαμψης ασθενών με εγκεφαλικό, μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα
Πέντε ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση έπειτα από ...