Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τραπεζική φορά στο ΧΑ με θετική «ματιά» στο Eurogroup
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές, στον απόηχο του ...
«Βλέπει» κέρδη κοντά στο 3% το ΧΑ μετά το Eurogroup
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της ...
Eurogroup: Στο ίδιο έργο θεατές-Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δεν θα πάρουμε λεφτά!
Από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες δεν αναμενόταν καμία σημαντική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα γερμανικά ΜΜΕ για το χθεσινό Eurogroup

Τα γερμανικά ΜΜΕ για το χθεσινό Eurogroup

Η συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup στην Αθήνα και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος ως επί το πλείστον υποδέχεται τις εξελίξεις με θετικά σχόλια.

«Σύντομα θα μπορούσε η Αθήνα να σταθεί ήδη στα δικά της πόδια», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι λιγότερο πιθανό» και ότι «εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις, η ανάπτυξη θα επιστρέψει». Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη ότι «ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι μια επιτυχία ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρεωθεί από τις ελεύθερες αγορές, όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους της» και προσθέτει ότι, εάν η Αθήνα μπορεί δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία να δανειστεί, θα πρόκειται για μια μεγάλη επιστροφή εμπιστοσύνης, η οποία είναι, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, σημαντικότερη από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας. «Εάν οι αγορές και οι παράγοντές τους επενδύσουν, θα είναι επειδή πιστεύουν ότι δεν θα γίνει νέο κούρεμα και ότι η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά» επισημαίνει.

Η «Frankfurter Allegmeine Zeitung» περιγράφει τις εργασίες του χθεσινού Eurogroup, επισημαίνει ότι οι δύο επόμενες δανειακές δόσεις εξαρτώνται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και αναφέρει: «Με αυτήν την απόφαση βρίσκει ευτυχή κατάληξη μια ιδιαίτερα κοπιώδης διαδικασία που περιελάμβανε τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και την υπέρβαση των δυσκολιών για την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Η οικονομική «Handelsblatt», σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης πετυχαίνουν την αλλαγή» και υπότιτλο «Τα προβλήματα μεταφέρονται στην Ιταλία και στη Γαλλία», αναφέρει ότι οι υπό κρίση χώρες έχουν περάσει τα χειρότερα και ότι η Ελλάδα προχωρά. «Με την αποδέσμευση της νέας δανειακής δόσης, το Eurogroup επιβραβεύει τις πρόσφατες ελληνικές προσπάθειες» σημειώνεται στο δημοσίευμα και μεταφέρονται οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η «Sueddeutsche Zeitung», σε ανταπόκριση με τίτλο «ΕΚΤ-Ο πρόεδρος νουθετεί την Αθήνα», αναφέρεται στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι από την Αθήνα και προσθέτει ότι στο Eurogroup αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διάλυσης της ελληνικής κυβέρνησης και της επικράτησης αστάθειας. «Το πακέτο μέτρων που μόλις ψηφίστηκε ως προϋπόθεση για τη λήψη των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Ιούλιο, προσκρούει στις αντιδράσεις των πολιτών, ακόμη και στη Γερμανία», επισημαίνει η συντάκτρια και παραθέτει την κριτική που ασκήθηκε από τους Πράσινους Πρασίνων για τη σκοπιμότητα των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων ή του γάλακτος, ενώ αναφέρεται και ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ευνοούν την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ελληνική αγορά.

Η απελευθέρωση της επόμενης δανειακής δόσης καλύφθηκε ευρέως και από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας, ARD και ZDF, τα οποία ωστόσο τονίζουν ότι τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Το κανάλι n-tv σε ρεπορτάζ του κάνει λόγο για «νέα δόση και νέα όνειρα» και αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές.

«Η Ελλάδα δίνει φτερά στις αγορές», είναι ο τίτλος διαδικτυακού δημοσιεύματος της οικονομικής επιθεώρησης «WirtschaftsWoche», στο οποίο σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θέλει να σταθεί και πάλι στα πόδια της - έστω και με πατερίτσες», ενώ αναφέρεται: «Η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει τον φιλόδοξο στόχο να απαλλαγεί από τους ελέγχους και τις πιέσεις της τρόικας για μεταρρυθμίσεις με την αναχρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τώρα φαίνονται οι πιθανότητες μιας τοποθέτησης των ελληνικών ομολόγων να μην είναι άσχημες».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατσέλη: Η απόφαση του Eurogroup σημαντικό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες
Σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό ...
Βαρουφάκης: Δεν θα παρουσιάσουμε νέα λίστα στο Eurogroup
H ελληνική πλευρά δεν θα προσέλθει στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης με ...
Για έγκριση του ελληνικού σχεδίου από το Eurogroup κάνουν λόγο πληροφορίες ...
Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Eurogroup ζητεί το ΠΑΣΟΚ
Επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση «μετά τα όσα ...
Ενημερωτικό αλλά και…
Β.Μ. Καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο ...
Eurogroup: Στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα, μετά την Κύπρο
Κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του Eurogroup θα είναι το ελληνικό, όπως ...
Eurogroup: Στην επόμενη αξιολόγηση το θέμα του χρέους
 Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ...
Πολιτική απόφαση θέλει η κυβέρνηση-Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι του Eurogroup
Πολιτική απόφαση αναζητούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ...
Ξαναπιάνουν το νήμα των διαπραγματεύσεων κυβέρνηση-τρόικα-Νέος στόχος η 15η Γενάρη για συμφωνία
Μία από τα ίδια… αποκόμισε η Ελλάδα και από το χθεσινό Eurogroup. Οι ...