Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαμηλό 16 μηνών για το Οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
Σε χαμηλό 16 μηνών «βυθίστηκε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ...
Ευρωζώνη: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο
Καλύτερα των προσδοκιών αποδεικνύονται τα στοιχεία της Κομισιόν για ...
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 3μισι ετών το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο
Στις 89,2 μονάδες διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάρτιο

Στις 97,5 (από 94,8) μονάδες διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, στην υψηλότερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2008, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών).

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ανάκαμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία και τις κατασκευές, πτώση στο λιανικό εμπόριο και σχετική σταθερότητα στις Υπηρεσίες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται επίσης ανοδικά, μετά από ένα δίμηνο υποχώρησης, στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, υπάρχουν θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας, αλλά και επιμέρους εξελίξεις όπως π.χ. η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η μη λήψη μέτρων για το τρέχον έτος, η παροχή κάποιου βοηθήματος σε κοινωνικές ομάδες λόγω των καλών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2013, που επιδρούν θετικά στις διαμορφούμενες προσδοκίες σε πολίτες και επιχειρήσεις. Ωστόσο τονίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υποχώρησαν οι οικονομικές δυσκολίες των προηγούμενων μηνών, οι οποίες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται, ως σωρευτικό αποτέλεσμα της κρίσης.

Πάντως, η συνεχής επιβράδυνση της ύφεσης που αντανακλάται και στα επίσημα στοιχεία, δημιουργεί προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας, με τονωτικές πιθανόν επιδράσεις στην απασχόληση. Αναλυτικότερα:

- Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής κερδίζουν σημαντικό έδαφος, ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης εξασθενούν ελαφρά, με το δείκτη για τα αποθέματα να αποκλιμακώνεται ήπια.

- Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται, όμως αντισταθμίζονται από τις ανοδικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται πτωτικά, υποδηλώνοντας ρευστοποίηση αποθεμάτων.

- Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όμως ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται και πάλι.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο καταγράφουν σημαντική άνοδο, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση σχεδόν δεν μεταβάλλονται, με τις δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να βελτιώνονται.

Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ, μικρή βελτίωση στην Ευρωζώνη Το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο βελτιώνεται ελαφρά στην Ευρωζώνη ενώ παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 102,4 (από 101,2) και 105,3 (από 105,0) μονάδες, ανώτερα δηλαδή του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η συντηρητική βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο δεν επηρεάζει σημαντικά το κλίμα, ενώ στις κατασκευές και τη βιομηχανία δεν καταγράφονται αξιοσημείωτες μεταβολές τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, στις κατασκευές, το κλίμα καταγράφει οριακά αρνητική μεταβολή (-0,3), ενώ στη βιομηχανία ο σχετικός δείκτης παραμένει αμετάβλητος (+0,2). Στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες αυξάνονται κατά +0,9 και +0,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει τον Φεβρουάριο +3,4 μονάδες. Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώνεται, υποστηριζόμενο κυρίως από την τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ήτοι στην Ολλανδία (+2,3), την Ισπανία (+2,2), την Ιταλία (+1,3), την Γαλλία (+0,7) και οριακά στην Γερμανία (+0,4).

Αντίθετα από την Ευρωζώνη, στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα σε επίπεδο σε επίπεδο χωρών, επιδεινώνεται σημαντικά στη μία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, το Ην. Βασίλειο (-4,1) ενώ στην Πολωνία καταγράφεται σταθερότητα (+0,2). Ανά τομέα, οι προσδοκίες στις υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ στο λιανικό εμπόριο σημείωσαν ελαφρά πτώση. Στη βιομηχανία, τις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι μεταβολές στις σχετικές προσδοκίες ευθυγραμμίζονται με τις αντίστοιχες εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΙΟΒΕ: Κοντά σε χαμηλό διετίας το οικονομικό κλίμα το Μάϊο
Επιδεινώθηκε εκ νέου τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ...
ΙΟΒΕ: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο
Στις 98,2 μονάδες αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ...
ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα προεκλογικά-Οι όροι ανάπτυξης για το 2015
Σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο και ...
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 5,5 ετών το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο!
Σε υψηλό 5,5 ετών «σκαρφάλωσε» ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην ...
Ιταλία: Στις 98 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Στις 98 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ...
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο
Στα επίπεδα του περασμένου μήνα παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης ...
ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο
Στις 91,2 μονάδες διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ...
Ανοδικά το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο
Ανοδικά κινήθηκε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, καθώς ...
Σε υψηλό 3,5 ετών το οικονομικό κλίμα Απριλίου
Σε υψηλό 3,5 ετών «σκαρφάλωσε» το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο του ...