Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΙΟΒΕ: Στα 11,8 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ακτοπλοΐας στην οικονομία
Σε 11,8 δισ. ευρώ ή 6,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, εκτιμήθηκε το 2013 η ...
Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη χρήση LNG από τα πλοία
Θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στη χρήση του LNG από τα πλοία της ...
ΠΝΟ-ΣΕΕΝ: Έπεσαν υπογραφές για συλλογική σύμβαση εργασίας με μηδενικές αυξήσεις
Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με μηδενικές αυξήσεις για το 2014, που ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Tο Δημόσιο θα πληρώνει τους απλήρωτους ναυτικούς στις εταιρείες ακτοπλοϊας που ασκούν δημόσια υπηρεσία

Tο Δημόσιο θα πληρώνει τους απλήρωτους ναυτικούς στις εταιρείες ακτοπλοϊας που ασκούν δημόσια υπηρεσία

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να πληρώνει το Δημόσιο τους απλήρωτους ναυτικούς σε περίπτωση που η εταιρεία ακτοπλοϊας ασκεί δημόσια υπηρεσία και αμείβεται από το κράτος, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας πως ολοκληρώνεται ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση και η εκχώρηση.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα τουριστικά πλοία - το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΔΗΜΑΡ - ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην απεργία της ΠΝΟ τονίζοντας πως σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει στους εκπρόσωπους των ναυτικών συγκεκριμένες προτάσεις με βασικούς στόχους και κατευθύνσεις την ενίσχυση του Έλληνα ναυτικού, την ανταγωνιστικότητά του, την διευκόλυνσή του την στιγμή του πόνου και ιδιαίτερα την εξασφάλισή του τη στιγμή που βρίσκεται απλήρωτος.

Απηύθυνε μάλιστα σαφές μήνυμα προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς, πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να φανούν ελαστικοί στα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας που υπάρχει στο Λιμάνι του Πειραιά.

Ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και να υπογραφεί μια συλλογική σύμβαση εργασίας ξεκαθαρίζοντας «δεν θέλουμε ούτε εργασιακό χάος, ούτε Μεσαίωνα όπως μας κατηγορούν θέλουμε εξορθολογισμό και βελτιώσεις». Εξήγησε πως για τον λόγο ότι δεν θέλει η κυβέρνηση να γίνονται επιστρατεύσεις προτείνει την ρύθμιση του πλοίου ασφαλείας εξασφαλίζοντας έτσι το κοινωνικό δικαίωμα της συγκοινωνίας και περιφρουρώντας το δικαίωμα της απεργίας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επιφέρει σήμερα - οπότε και ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου - βελτιώσεις στη διάταξη με κανόνες και περιορισμούς για τη χρήση του δικαιώματος του πλοίου ασφαλείας που θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Μάλιστα εκτίμησε ότι το πλοίο ασφάλειας δεν θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απεργίας, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας. Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις (φορολογικές ελαφρύνσεις, άρση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αύξηση θέσεων εργασίας κ.α) με ένα άρτιο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας και να αναπτυχθεί ο θαλάσσιος τουρισμός. Ανέφερε ότι οι βασικές στοχεύσεις του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η προσέλκυση τουριστικών πλοίων στην ελληνική σημαία, καθώς και τουριστικών πλοίων κοινοτικής και τρίτης σημαίας στις ελληνικές θάλασσες. «Θέλουμε να γεμίσουμε τις θάλασσές μας με ελληνικές σημαίες» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας καταλογίζοντας στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που καταψηφίζουν στείρα άρνηση.

Στη συζήτηση πάντως του νομοσχεδίου δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί με αιχμή την απεργία της ΠΝΟ. Ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης είπε πως «διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον και η έγκαιρη μεταφορά ευπαθών προϊόντων υπό την απειλή των απεργιακών κινητοποιήσεων», ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοϊλης, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τη δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» (άρθρο 25) και δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο εκτός της ρύθμισης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου σκαφών. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Τριαντάφυλλος αφού τόνισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται πια μια προσπάθεια ανάπτυξης και άρσης του τέλματος που έχει περιέλθει ο κλάδος. Η Μίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ) υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου είναι μονοδιάστατο αφού θέτει στο στόχαστρο τους ναυτικούς, δημιουργώντας έτσι μια αλλοπρόσαλλη ανταγωνιστικότητα.

Από την ΧΑ, ο Νίκος Κούζηλος ανέφερε ότι όχι μόνο δεν λύνονται προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα κατακλυσθεί η χώρα με σκάφη υπό ξένη σημαία και η ανεργία στην Ναυτιλία θα αυξηθεί. Η Μαρία Ρεπούση, ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει πολλές θετικές ρυθμίσεις με βάση τις οποίες επέρχεται ανάπτυξη του κλάδου και διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των ελληνικών πληρωμάτων. Ο Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για νομοσχέδιο που καταρτίστηκε κατά παραγγελία των εφοπλιστών, οξύνει τα προβλήματα στο χώρο της Ναυτιλίας, αυξάνει την ανεργία και στρέφεται κατά των ναυτικών. Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο Πάρις Μουτσινάς, μίλησε για σχέδιο νόμου που περιέχει θετικές ρυθμίσεις, έχει όμως και αντιφάσεις.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις 100 δόσεις και οι νέες οφειλές
Στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο θα ...
Πανελλαδική απεργία στις 27 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  Στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στο Δημόσιο προχώρησε η ...
Πόλος έλξης το λιμάνι του Λαυρίου
Πόλο έλξης για πολλές εταιρείες αποτελεί πλέον το λιμάνι του Λαυρίου, ...
ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτει πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών στο Δημόσιο-Το τρίπτυχο
Πρόταση για τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ...
ΣτΕ: Φόρο απο την πρώτη μέρα θα πληρώνει το δημόσιο
Ο τόκος επιστροφής φόρου από το ελληνικό δημόσιο αρχίζει να τρέχει από ...
Προς κατάργηση η ποινές φυλάκισης για χρέη στο δημόσιο
Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρύθμιση που στέλνει φυλακή ...
Στο τραπέζι με την τρόικα η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο από 12 σε 48 δόσεις
Διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ...
Τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρβιτσιώτη-ΣΕΕΝ
Τα προβλήματα του ακτοπλοϊκού κλάδου αλλά και αυτό της καθυστέρησης ...
Σταϊκούρας: Τομή για το Δημόσιο η ρύθμιση για την προκαταβαολή σύνταξης
Τομή για το δημόσιο χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. ...