Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΔΗΜΑΡ: Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις
Την αποσύνδεση της κινητικότητας στο Δημόσιο με τις αποχωρήσεις ...
Διαψεύδει ο Μητσοτάκης τα περί κινητικότητας με τη βία
Διαψεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανακοίνωση του Υπουργείου ...
Μητσοτάκης: Οι μετακινήσεις θα γίνουν, είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά
Στόχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι οι ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Μητσοτάκης: Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλήρως, από την κινητικότητα

Μητσοτάκης: Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλήρως, από την κινητικότητα

«Οι απολύσεις αποσυνδέονται, πλέον, πλήρως από την κινητικότητα» επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι «κινητικότητα και απολύσεις είναι, πλέον, δύο ξεχωριστές έννοιες, όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής».

Μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «απολύσεις θα γίνονται, είτε για λόγους παράβασης της πειθαρχικής δικαιοσύνης, είτε λόγω παράνομων μετατροπών συμβάσεων, είτε στις περιπτώσεις όπου το κράτος, στοχευμένα, επιλέγει να μειώσει τις δομές του».

Μιλώντας στον Real fm, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θα υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, μία δομημένη εσωτερική αγορά εργασίας στο Δημόσιο, που θα αντικαταστήσει το εν πολλοίς προβληματικό σύστημα των αποσπάσεων και των μετατάξεων. Εκεί όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, με βάση τα οργανογράμματα, οι θέσεις αυτές θα προκηρύσσονται και αν υπάρχει ενδιαφέρον η θέση θα καλύπτεται βάση μίας οργανωμένης αγοράς εργασίας».

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνουν πίσω τους ποσοτικούς στόχους και αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου, μετά και τις ρυθμίσεις που πέρασαν χθες από τη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο και τις οποίες προώθησε ο κ. Μητσοτάκης. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που απολύονται μετά από διαθεσιμότητα (με πλαφόν αποζημίωσης τις 15.000 ευρώ), καθώς και το επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας για τις υπαλλήλους που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ενώ αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που δεν απογράφουν το προσωπικό τους.

Επίσης, ολοκληρώνεται η μνημονιακή δέσμευση της χώρας, από το 2012, για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέσω μεταρρυθμιστικών δράσεων των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται: Με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ1 περ. i. καθιερώνεται η αποζημίωση απόλυσης υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται λόγω κατάργησης της θέσης τους (διαθεσιμότητα) και παρέλευσης του σχετικού χρονικού διαστήματος σε διαθεσιμότητα, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης με τους απασχολούμενους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με τη διάταξη της υποπαραγράφου Θ1 περ. ii. καθιερώνεται η ένταξη των υπαλλήλων που απολύονται λόγω κατάργησης της θέσης (διαθεσιμότητα), μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου διαστήματος σε διαθεσιμότητα, στις παροχές του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της κοινωνικής προστασίας.

Σημειώνεται, ότι η επιβάρυνση στις παροχές του ΟΑΕΔ από την ένταξη των υπαλλήλων, η εργασιακή σχέση των οποίων λύεται λόγω της λήξης του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας, θα καλυφθεί από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία έχει επιβληθεί για να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις. Παράλληλα, στους ίδιους υπαλλήλους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Για τις υπαλλήλους που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που αρχίζει ή εξελίσσεται εντός του διαστήματος της διαθεσιμότητας ή έχουν τεκνοποιήσει, παρατείνεται ο χρόνος διαθεσιμότητας έως την ημέρα του τοκετού και για επιπλέον διάστημα 12 μηνών.

Επίσης, προβλέπεται, πλέον, ρητά ότι αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και επιβάλλονται κυρώσεις στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, όχι μόνο των νομικών προσώπων που δεν εντάσσονται στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), αλλά και σε αυτά που δεν απογράφουν το προσωπικό και τους λοιπούς υπόχρεους στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, ως οφείλουν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν
Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός ...
Μητσοτάκης: Η δέσμευση της Αθήνας για 6.500 απολύσεις θα τηρηθεί
Η δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει στις εναπομείνασες 6.500 απολύσεις ...
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα οι φοροελαφρύνσεις και όχι η επαναδιαπραγμάτευση για τις απολύσεις
Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κι όχι την επαναδιαπραγμάτευση ...
Ντινόπουλος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις μέσα από την ενδο-δημοτική κινητικότητα
Τη δέσμευσή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μεταξύ των υπαλλήλων που θα ...
Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι αποσυνδεδεμένη από την κινητικότητα-διαθεσιμότητα
«Η αξιολόγηση των υπαλλήλων είναι απολύτως αποσυνδεδεμένη από το ...
Μητσοτάκης: Δεν έκανε συζήτηση η τρόικα για περισσότερες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
«Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία ...
Βενιζέλος: Να αποσυνδεθεί η κινητικότητα απο τις απολύσεις
Τα μηνύματα που εκπέμπει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ...
Τα βρήκαν για την κινητικότητα-Δεν θα συναντηθούν ξανά τρόικα-Μητσοτάκης
«Έκλεισε»,όπως φαίνεται, η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής ...
Μητσοτάκης: Απορρίπτει την τακτική του
«Δεν είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης» τονίζει ο ...