Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ατομικές εκθέσεις των Κάτια Βαρβάκη και Σοφία Ανδρεάδη στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – Δεξαμενή»
Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης ...
Κώστας Τσόκλης: Έκθεση με θέμα τον Σταυρό, στον Αστρολάβο
Η Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος-Δεξαμενή" παρουσιάζει μια έκθεση του ...
Παντελής Σταματέλος: Έκθεση ζωγραφικής, στον Χώρο Τέχνης 24
Ο «Χώρος Τέχνης 24» και οι εκδόσεις «Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη» ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κοινή έκθεση των Γιώργου Παπακαρμέζη και Μαριάννας Μαλούχου στον Αστρολάβο

Κοινή έκθεση των Γιώργου Παπακαρμέζη και Μαριάννας Μαλούχου στον Αστρολάβο

Την Παρασκευή 4 Απριλίου εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος - Δεξαμενή η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Παπακαρμέζη, με τίτλο Under - Stand Atlas και η έκθεση σχεδίων της Mαριάννας Μαλούχου, με τίτλο State of Mind.


O καλλιτέχνης Γιώργος Παπακαρμέζης, παρουσιάζει ένα σύνολο ζωγραφικών έργων μικτής τεχνικής σε καμβά, όπου εκκινώντας από τον Άτλαντα –τον μυθικό Τιτάνα που σήκωνε στους ώμους του τον ουρανό και τα έγκατα της γης–, ο ζωγράφος έρχεται να μιλήσει για το «βάρος» που κουβαλά ο σύγχρονος άνθρωπος, τις καταπιεσμένες επιθυμίες και τις επιλογές του, τη δύναμη, τον φόβο και τη βία, την ομορφιά και την τιμωρία, τους εγκλωβισμούς, τις ψευδαισθήσεις και τις συντριβές, τα πρότυπα και τις δεσμεύσεις, τη μελαγχολία, την απόγνωση και την εσωτερικότητα της αποξένωσης, τα νοσηρά φαινόμενα, τις παθογενείς συμπεριφορές και τις ψυχικές αναπηρίες, την παγίδευση σ’ ένα αβέβαιο και δυσλειτουργικό παρόν ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, αλλά και την ελπίδα της αποδέσμευσης και την τελικά την Υπέρβαση.


Οι εικόνες του οδηγούν στα όρια μιας αίσθησης άμεσης και ζωντανής, αποκαλύπτουν σταδιακά την πλοκή τους, δίνουν το έναυσμα σε συνειρμούς με πολύ πιο σύνθετα δεδομένα προς μια περιοχή αλληγοριών σχετικά με τη ζωή. Λέγεται πως ο Άτλας στεκόταν στο δυτικότερο άκρο της Γης. Η σημερινή κρίση (όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική) είναι παραπάνω από εμφανής σε ολόκληρο τον ‘δυτικό’ κόσμο. Ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται μάρτυρας, ίσως πιο πολύ από ποτέ, της παρακμής των συστημάτων του. Συνεπώς αυτή η παρακμή είναι το βάρος που κουβαλά. Είναι η μοντέρνα τιμωρία του (Νέμεσις) για την αλαζονεία του (Ύβρις).


Με τα λόγια του καλλιτέχνη: «..οι Άτλαντες που ζωγραφίζω και σχεδιάζω είναι καθημερινοί άνθρωποι. Είναι νέοι. Διαθέτουν τη δύναμη της νιότης. Αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Αλλά πάνω απ’ όλα κουβαλούν το βάρος του ίδιου τους του εαυτού. Όπως όλοι οι άνθρωποι αυτοί οι Άτλαντες ελπίζουν και θέλουν να πιστέψουν στα όνειρά τους. Απολαμβάνουν. Βασανίζονται. Ο κάθε ένας από εμάς κουβαλάει ένα όραμα που συγκρούεται με την πραγματικότητα. Όλοι κουβαλάμε τον δικό μας κόσμο των ονείρων. Αυτή είναι η τιμωρία και το καθήκον μας ταυτόχρονα. Ο αγώνας να αλλάξουμε την πραγματικότητα και να ενσαρκώσουμε τον προσωπικό μας μύθο καταλήγει να είναι το κοινό μας ‘Βάρος’».    


Φαινομενικά διαφορετικά ύφη διεκδικούν την θέση τους στα έργα . Η σχεδιαστική οξύτητα και η χρωματική ένταση, η λεπτομέρεια και η έκφραση, φιγούρες, γραμμές, φόρμες και γραφή με το χέρι τείνουν να συνυπάρξουν με αρμονία. Αυτό είναι εμφανές από τα πρώιμα κιόλας έργα του καλλιτέχνη. Σ’ ετούτη εδώ τη δουλειά, αυτά τα αντιθετικά στοιχεία υπάρχουν ακόμα, με έναν πιο λιτό και άμεσο τρόπο αλλά κυρίως με έναν πιο εννοιολογικό τρόπο. Δύναμη – Φόβος, Αντοχή – Απόγνωση, Ευχαρίστηση – Βασανιστήριο, Ομορφιά – Τιμωρία, Αγώνας -  Παραίτηση.      


Στην πρώτη της ατομική έκθεση της, η Μαριάννα Μαλούχου, όπως υποδηλώνει άλλωστε και ο τίτλος που έχει επιλέξει, προσπαθεί να περιγράψει μια διανοητική και συναισθηματική κατάσταση που λίγο ως πολύ, όλοι έχουμε βιώσει: την ενδιάμεση περίοδο. Το στάδιο δηλαδή κατά τη διάρκεια του οποίου αρχίζει να χάνεται η παιδική αθωότητα και αναδύεται η υποψία, ακριβώς λίγο πριν δύσει το παραμύθι και λίγο πριν ανατείλει η πραγματικότητα. Με δυο λόγια αναφέρεται στην αφύπνιση του βλέμματος. Ενός βλέμματος, του οποίου δεν διαφεύγει ότι η σύγχρονη εμμονή για κομψότητα συγχέεται με την απίσχναση σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.


Αρχίζοντας από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και την αποτύπωση του χώρου-περιβάλλοντος με μια έντονα μινιμαλιστική αισθητική, η οποία έχει εισβάλλει παντού, δημιουργεί τις συνθέσεις των έργων της στις οποίες συνήθως πρωταγωνιστούν γυναικείες μορφές, λιτά αποδοσμένες, συχνά στα όρια της καρικατούρας, οι οποίες άλλοτε με χιουμοριστική και άλλοτε με καυστική διάθεση, με τα δυσανάλογα μεγάλα μάτια τους καρφωμένα διεισδυτικά στον θεατή, εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό και ελαφρά απόκοσμη διάθεση.


Τα ισχνά σώματα των μορφών, σαν συνέχεια αυτής της κυρίαρχης μινιμαλιστικής εμμονής, υπονοούν αναπόδραστα σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα την καχεξία του φαντασιακού στοιχείου και την καθήλωσή του στο εδώ και στο τώρα. Η αντίθεση της προς αυτή την σύγχρονη τάση καταδεικνύεται στα έργα της, με την ειρωνική αποσυμβολοποίησή της και με την παρουσία έντονων χρωμάτων. Μπορεί να αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον δεν έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα και πως κακοί λύκοι μάλλον υπάρχουν. Όμως μπορεί και να μην υπάρχουν! ...το παραμύθι δικό σας..

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Under|Stand|Atlas: έκθεση του Γιώργου Παπακαρμέζη στη Γκαλερί Cube
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Γιώργο ...
Ας τα πούμε Όνειρα: έκθεση του Φαίδωνα Πατρικαλάκι στη γκαλερί Αστρολάβος
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Φαίδωνα Πατρικαλάκι ...
Inner Op: Έκθεση ζωγραφικής της Άννας Λέκκα στη γκαλερί Αστρολάβος - Δεξαμενή
Η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Άννας Λέκκα εγκαινιάζεται την ...
Πολιτείες στη ζώνη του R.E.M: έκθεση του Νίκου Κρανάκη στη γκαλερί Αστρολάβος
Η τέταρτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη Νίκου Κρανάκη ...
Xmas Highlights 2014 στη γκαλερί Αστρολάβος
Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα ...
Η Χώρα του Απείρου: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σιώζου στον Τεχνοχώρο
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο, η ...
Έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Γκιόκα στη γκαλερί The Breeder
Η γκαλερί The Breeder, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, παρουσιάζει την ατομική ...
Μεταβάσεις: Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Βασιλείου στον πολυχώρο Διέλευσις
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» εγκαινιάζει την Τρίτη 23 ...
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Σταθόπουλου στη Ναύπακτο
Στο Φετιχέ Τζαμί στη Ναύπακτο από 6 έως 17 Αυγούστου 2014 θα φιλοξενείται ...