Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κατσέλη: Οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν
«Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία ...
Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στο «ραντεβού» τους με την τράπεζα
Σε ρύθμιση του δανείου του με τις τράπεζες θα μπορεί να προχωρά ο κάθε ...
Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ
Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία των περίπου 100.000 δανειοληπτών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Τι πρέπει να προσέξουν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων

Το νέο μοντέλο ρυθμίσεων για ενήμερα και «κόκκινα» δάνεια χτίζει η κυβέρνηση, η οποία φιλοδοξεί να βάλει τέλος στους πλειστηριασμούς ακινήτων, μέσω ενός μόνιμου και πιο αποτελεσματικού μηχανισμού διευθέτησης.

Οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης θα έχουν προσδιοριστεί πριν το Πάσχα και με «όπλο» αυτές, ο δανειολήπτης θα ζητά από την τράπεζα την αναπροσαρμογή της δόσης του, ακόμη και πριν «κοκκινίσει» το δάνειό του.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην προσδιοριστεί ένα ποσό, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας στα πρότυπα του ορίου της φτώχειας, όπως προσδιορίζονται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., αλλά διάφορα ποσά ανά κατηγορία δαπανών.

Η νομοθετική προστασία της κύριας κατοικίας καταργείται στο τέλος του 2014, ωστόσο, βάσει του νέου πλαισίου, με πλειστηριασμό θα απειλούνται μόνον οι «μπαταχτσήδες», δηλαδή εκείνοι που έχουν και από θέση δεν πληρώνουν, καθώς για τους υπόλοιπους οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν πάρα πολλές επιλογές, ώστε να μπορούν να έχουν ενδιάμεσες λύσεις πριν «το απευκταίο του πλειστηριασμού».

Επίσης, θα προσδιοριστεί ένα όριο κάτω από το οποίο «καμία τράπεζα και κανένα δικαστήριο δεν θα μπορεί να προσφύγει σε μέτρα κατασταλτικά», όπως το να πάρει από τον δανειολήπτη το σπίτι.

Κερδισμένοι από το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων θα είναι «οι συνεργάσιμοι» δανειολήπτες, στους οποίους οι τράπεζες θα προτείνουν, μεταξύ άλλων:

-Το ενδεχόμενο να μένουν στο ακίνητό τους, έναντι ενοικίου, αφού πρώτα το μεταβιβάσουν στην τράπεζα.

-Τη μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα για την αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου του δανείου.

-Την αντικατάσταση του δανείου με άλλο μικρότερου υπολοίπου.

Ο κώδικας της ΤτΕ

Τον κώδικα για τη διαχείριση δεκάδων χιλιάδων «κόκκινων» δανείων, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη ρύθμισή τους. ακόμα και «παράθυρο» για «κούρεμα» ως έσχατη λύση, έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πρόκειται στην ουσία για μια «ντιρεκτίβα» της κεντρικής τράπεζας που αφορά τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, η οποία τίθεται σε διαβούλευση με τις υπόλοιπες τράπεζες, προκειμένου να αποφασισθεί τί θα ισχύσει τελικά, με την επισήμανση ότι πρόκειται για λύσεις που εφαρμόζονται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Λύσεις πέρα από την πεπατημένη της μείωσης επιτοκίων, της περιόδου χάριτος ή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, που έστειλε η ΤτΕ στις τράπεζες και θα εφαρμόζεται, κατά περίπτωση, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Αξιολογώντας τις οικονομικές αντοχές του δανειολήπτη, η τράπεζα θα μπορεί να προτείνει αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, κάτι που ισοδυναμεί ουσιαστικά με «κούρεμα».

Θα δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πουλήσει το ακίνητο στη τράπεζα και εν συνεχεία να το ενοικιάσει για τουλάχιστον 3 χρόνια ή ακόμα και να μετατρέψει το δάνειο σε χρηματοδοτική μίσθωση, με ελάχιστη διάρκεια 5 ετών, αποκτώντας δικαίωμα επαναγοράς του σε προκαθορισμένη τιμή.

Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων, συμπεριλαμβάνεται και η εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου στην τράπεζα. Οι Ενώσεις Καταναλωτών εκφράζουν, πάντως, ανησυχίες, ότι θα είναι πολύ χαμηλό το ύψος των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης που θα αναγνωρίζονται από τις τράπεζες, για το ύψος των μηνιαίων δόσεων στις νέες ρυθμίσεις.

Υπολογίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν κατ’ αρχήν σε περίπου 2 εκατομμύρια δάνεια παντός τύπου, που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο». Στο 9μηνο του 2013 τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εξυπηρετούνταν το 31,2% των δανείων, που αντιστοιχούν σε 70 δισ. ευρώ, ενώ με τη συμπλήρωση του περασμένου έτους εκτιμάται ότι ο «πήχης» ανέβηκε στο 35% ή στα 76 δισ. ευρώ.

Το νέο πλαίσιο θα ενεργοποιείται ακόμα και με την υπόνοια ότι κάποιο δάνειο είναι πιθανόν να μπει στο «κόκκινο», λόγω οικονομικής στενότητας του δανειολήπτη.

Όπου καταγράφεται αρχική καθυστέρηση στην αποπληρωμή, ο δανειολήπτης πριν χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» θα παίρνει προειδοποιητική επιστολή σε περίπτωση καθυστέρησης τριών μηνιαίων δόσεων, ενώ για τα δάνεια που είναι ήδη σε καθυστέρηση, προβλέπεται προθεσμία 15 ημερών για ένταξη στο νέο πλαίσιο.

Οι προτάσεις της ΤτΕ για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων υπάγονται σε τρεις κατηγορίες: α) τις βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης που διαρκούν μέχρι 5 χρόνια, β) τις μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης με διάρκεια πάνω από την πενταετία και γ) τις λύσεις οριστικής διευθέτησης, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες μορφές λύσεων.

Ειδικότερα, οι λύσεις που προτείνονται από την ΤτΕ ανά κατηγορία προβλέπουν:

1. Βραχυπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (έως 5 χρόνια)

-Πληρωμή μόνο τόκων

-Μειωμένη καταβολή τοκοχρεωλυτικής δόσης

-Περίοδο χάριτος

-Αναβολή πληρωμής δόσης ή δόσεων

-Τακτοποίηση του υπολοίπου που βρίσκεται σε καθυστέρηση

-Κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων

2. Μακροπρόθεσμες λύσεις ρύθμισης (πέραν της πενταετίας)

-Μόνιμη μείωση επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου

-Αλλαγή τύπου επιτοκίου (από κυμαινόμενο σε σταθερό)

-Παράταση διάρκειας αποπληρωμής

-«Σπάσιμο» του δανείου στα δύο (1. Εμπράγματη εξασφάλιση, όχι δόση, 2. Υπόλοιπο δανείου, άτοκο για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με την τράπεζα - Επαναξιολόγηση - Υποθήκη ακινήτου)

-Πρόσθετη εξασφάλιση

-Λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης (για επιχειρηματικό δάνειο)

-Εκχώρηση μετοχών σε τράπεζα

3. Λύσεις οριστικής διευθέτησης

-Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου, στο πλαίσιο ευρύτερης ρύθμισης (π.χ. δανειολήπτης στεγαστικού συμφωνεί με την τράπεζα να γίνει σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης με παραχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα και με τον ίδιο να συνεχίζει να πληρώνει ένα μικρό ποσό μηνιαίως χωρίς να έχει την κυριότητα και με τη λήξη της σύμβασης να προβλέπεται δυνατότητα αγοράς)

-Μετατροπή σε χρηματοδοτική ρύθμιση

-Πώληση και ενοικίαση

-Μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα

-Αντικατάσταση του παλαιού δανείου με νέο μικρότερο υπολοίπου (σ.σ. τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως δυνατότητα διαγραφής μέρους του δανείου)

-Διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας (για επιχειρηματικά δάνεια)

-Ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης του ιδρύματος

-Δικαστικές και νομικές ενέργειες πέραν της ρευστοποίησης εξασφαλίσεων.

Οι «παγίδες» στις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων

Οι τράπεζες προσφέρουν νέα προϊόντα, αλλά και επιπλέον επιλογές αναχρηματοδότησης. Με μείωση επιτοκίων, αύξηση διάρκειας και προσημείωση ακινήτων, η δόση μπορεί να πέσει έως και στο 50%, ενώ αν κάποιος αντιμετωπίζει πρόσκαιρο πρόβλημα, οι τράπεζες προσφέρουν περίοδο χάριτος που μπορεί να τον απαλλάξει από τις δόσεις διάστημα έως δύο χρόνων. Όμως, εδώ βρίσκονται μεγάλες «παγίδες», τις οποίες πρέπει να έχουν υπόψη τους οι δανειολήπτες.

Για να ενταχθούν οι δανειολήπτες στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις: 1. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται μέχρι τις 35.000 ευρώ. 2. Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ και 3. Το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις 20/11/2013 να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι προχωρούν σε καθημερινή βάση σε ρυθμίσεις εκατοντάδων δανείων ιδιωτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους.

Καθώς οι περικοπές στο εισόδημα προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στους καταναλωτές, στην εξυπηρέτηση των δόσεων που «τρέχουν», ο δανειζόμενος μπορεί να «κουρέψει» σημαντικά τη δόση που πληρώνει, τις περισσότερες φορές με το… αζημίωτο για τις τράπεζες, καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων κρύβουν αρκετές «παγίδες».

Οι αναδιαρθρώσεις δανείων είναι μία προσωρινή λύση για τους δανειολήπτες και αφορούν, στην παρούσα φάση, κυρίως μείωση της μηνιαίας δόσης στο μισό και συνήθως για περίοδο ενός έτους, καθώς επίσης και περίοδο χάριτος, 3 ή 6 μηνών συνήθως, για δανειολήπτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και απαλλάσσονται για το διάστημα αυτό από κάθε καταβολή. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τράπεζα επανεξετάζει την περίπτωση του δανείου.

Πληρωμή μόνο τόκων

Οι τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα με τα οποία ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τους τόκους για ένα διάστημα, ειδικά αν κάποιος έχει επικαλεστεί απώλεια θέσεως εργασίας. Π.χ. εάν κάποιος χρωστά στεγαστικό ύψους 120.000 ευρώ για δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει π.χ. το 4,5%, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 920 ευρώ. Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ. 3 ετών, η δόση του δανείου γι’ αυτά τα 3 έτη θα «πέσει» στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%. Ωστόσο, μετά τα 3 αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια. Δηλαδή, η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ σε σχέση με πριν!

Η επιμήκυνση χρόνου πληρώνεται…

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, δεν διστάζουν να πουν στις τράπεζες να… πάρουν το σπίτι που αγόρασαν με δάνειο, το οποίο δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Οι τράπεζες για να μη συγκεντρώσουν σπίτια, καθώς δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο σε περίοδο κρίσης και με την κτηματαγορά «παγωμένη», του προτείνουν προγράμματα, τα οποία επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων.

Π.χ. εάν κάποιος έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με διάρκεια 20 έτη. Η δόση του σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει τις 125.000 ευρώ.

Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου. Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%. Ωστόσο, προσοχή. Μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία, ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τις 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ’ έτος.

Η αύξηση διάρκειας του δανείου ναι μεν εξασφαλίζει χαμηλότερη δόση, αλλά αυξάνει το συνολικό ποσό των τόκων που πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης μέχρι την πλήρη εξόφληση. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη διευκόλυνση είναι πολύ πιθανό να συνοδευθεί και από αύξηση του επιτοκίου. Π.χ. δάνειο 100.000 ευρώ με 15ετή περίοδο εξόφλησης και επιτόκιο 3,5% έχει μηνιαία δόση 720 ευρώ. Μέχρι την πλήρη εξόφληση πρέπει να καταβληθούν 29.742 ευρώ σε τόκους. Αν η διάρκεια του δανείου αυξηθεί στα 25 χρόνια και το επιτόκιο στο 4%, ναι μεν η δόση θα μειωθεί στα 534 ευρώ, αλλά το σύνολο των τόκων θα διπλασιαστεί φτάνοντας στα 60.345 ευρώ.

Επιμήκυνση των αποπληρωμών στα καταναλωτικά

Τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια έχουν ήδη ξεπεράσει το 20% και οι τράπεζες είναι πρόθυμες να κάνουν μεγάλες ευκολίες πληρωμής, πάντοτε με το... αζημίωτο.

Για τους δανειολήπτες που έρχονται σε απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα, προσφέρονται περίοδοι χάριτος, αλλά και μεγάλες επιμηκύνσεις της διάρκειας αποπληρωμής, που φτάνουν ακόμη και τα 15 χρόνια. Στην πράξη, βέβαια, η διευκόλυνση προς τον καταναλωτή αποδεικνύεται πανάκριβη λύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πενταετές καταναλωτικό δάνειο ύψους 5.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής τα 5 χρόνια και επιτόκιο 10%. Η δόση διαμορφώνεται στα 108 ευρώ και το σύνολο των τόκων μέχρι την αποπληρωμή στα 1.463 ευρώ. Με αύξηση της διάρκειας του δανείου στα 15 χρόνια και ταυτόχρονη αύξηση του επιτοκίου στο 13%, ναι μεν η δόση μειώνεται στα 65 ευρώ, αλλά οι τόκοι μέχρι και την οριστική αποπληρωμή εκτοξεύονται στα 6.744 ευρώ.

Οι τράπεζες ακολουθούν διαφορετική «γραμμή», ανάλογα με το αν το καταναλωτικό δάνειο βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση ή όχι.

Οφέλη για τους δανειολήπτες

Οφέλη για τους δανειολήπτες προκύπτουν από τη μεταφορά οφειλών από πιστωτικές κάρτες σε καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια, που σαφώς έχουν χαμηλότερα επιτόκια.

Πολλές τράπεζες «κλείνουν» τις πιστωτικές κάρτες σε πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν δύο ή τρεις δόσεις και τους προτείνουν την αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών με καταναλωτικά ή προσωπικά δάνεια.

Τα ονομαστικά επιτόκια των πιστωτικών καρτών ξεπερνούν το 16% και τα πραγματικά αγγίζουν το 20%. Στον αντίποδα, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς οφειλών με επιτόκιο κοντά στο 6,5% μέχρι την αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, αν κάποιος έχει συσσωρευμένα χρέη 10.000 ευρώ σε πλαστικό χρήμα, πληρώνει κάθε χρόνο 1.650 ευρώ σε τόκους, με τελικό επιτόκιο 16,5%.

Μειώνοντας το επιτόκιο στο 6,5%, μέσω μεταφοράς, τα χρήματα που πληρώνει αντίστοιχα στην τράπεζα πέφτουν στα 650 ευρώ, προκύπτει, δηλαδή, ετήσιο κέρδος 1.000 ευρώ.

Η «λύση» του νέου δανείου

Στις πιστωτικές κάρτες το ποσοστό των καθυστερήσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ το γενικό ποσοστό στον τομέα των καταναλωτικών δανείων, που ήδη είχαν φθάσει κοντά στο 17%. Στις κάρτες, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στο τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπερνούν και το 25%.

Οι τράπεζες βγάζουν εκτός συστήματος πιστωτικές κάρτες όσων καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, έστω και για 2 με 3 μήνες και τους ζητούν άμεσα, με ένδικα μέσα, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στην… καλύτερη περίπτωση τους υποχρεώνουν να ρυθμίσουν το ποσό των οφειλών από τις κάρτες με τη σύναψη καταναλωτικών δανείων, διάρκειας ακόμη και 15 ετών.

Οι τράπεζες εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό έτοιμες να προχωρήσουν σε πολυετείς ρυθμίσεις χρεών από κάρτες και καταναλωτικά, με νέα τοκοχρεολυτικά δάνεια, για τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν πρόσθετες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημείωση ενός ακινήτου. Η διάρκεια των νέων τοκοχρεολυτικών δανείων φθάνει ακόμη και στα 15 χρόνια (!) και πράγματι μπορεί με αυτά ο δανειολήπτης να πετύχει σημαντική μείωση της μηνιαίας δόσης του.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, αναγνώστης του «ΧΡΗΜΑ plus» χρωστούσε σε μία κρατική, μάλιστα, τράπεζα 25.000 ευρώ από δύο κάρτες. Οφειλές που ρυθμίστηκαν με ένα καταναλωτικό δάνειο 15ετούς διάρκειας, με επιτόκιο γύρω στο 13%, αντί του 18% που ήταν στις κάρτες και η μηνιαία δόση διαμορφώθηκε γύρω στα 350 ευρώ.

Αυτό βέβαια που… απέφυγε η τράπεζα να του εξηγήσει, είναι ότι στη διάρκεια του δανείου θα χρειασθεί να πληρώσει τόκους περίπου 32.000 ευρώ!

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σταθάκης: Σε ένα 6μηνο η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το
Σε περίπου ένα εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των ...
Δέσμευση Σαμαρά για νομοθετική ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε φράγκο-Λύση και από Τσίπρα
Για τη ρύθμιση του θέματος που προέκυψε με τις συναλλαγματικές ...
Στα σκαριά ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών για δανειολήπτες με δυσκολίες στην αποπληρωμή
Αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ...
Πλειστηριασμοί: Τί μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες
Μια μεταβατική λύση θα πρέπει να αναμένεται και στο θέμα των ...
ΚΡΕΚΑ: Σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για ρύθμιση των δανείων της
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για τη ρύθμιση των δανείων, έχει ...
Ποιοι ακόμη δανειολήπτες υπάγονται στο ν/σ ευνοϊκής μεταχείρισης
Στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών με ...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το ν/σ για τους δανειολήπτες
Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που στηρίζουν ...
Περίοδο χάριτος 48 μηνών στους δανειολήπτες από το ΥΠΑΝ
Περίοδο χάριτος μεγίστης διάρκειας 48 μηνών, συμπεριλαμβανομένων ...
Ρυθμίσεις χρεών μόνο για συνεπείς και … πλούσιους!
Με τη συμφωνία κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα "κόκκινα" ενυπόθηκα ...