Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
ΥΠΑΝ: Με τις τελικές διατάξεις θα καμφθούν οι διαφωνίες για το γάλα
«Δεν αποκλείονται οι συναντήσεις με βουλευτές για ενημέρωση σε ό, τι ...
Βουλή: 4ο κόμμα οι Ανεξάρτητοι βουλευτές
Συνολικά 21 βουλευτές έχουν αποχωρήσει από τις Κοινοβουλευτικές τους ...
Οι όροι για να οπλοφορούν βουλευτές και μη βουλευτές
Αυστηρότερες θα γίνουν οι διατάξεις από εδώ και στο εξής προκειμένου ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Έκνομες κοινοβουλευτικές διαδικασίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Έκνομες κοινοβουλευτικές διαδικασίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Όπως περίπου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το Σάββατο, η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, μέσα σε πανδαιμόνιο, έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε και την Κυριακή στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στις σοβαρότατες ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ όπου τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Παναγιώτης Λαφαζάνης που υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα και επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.

«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση.

Τι έγινε το Σάββατο

Απέναντι στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.

Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς. Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

Λαφαζάνης: «Δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός»

Ως εκ τούτου η Βουλή, δια της πλειοψηφίας, ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί αύριο μέχρι τα μεσάνυχτα από την Ολομέλεια, αφού όμως προηγήθηκαν πολύ έντονες διαμαρτυρίες και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές της συμπολίτευσης και κείνων της Αντιπολίτευσης.

Κορύφωση της αντιπαράθεσης ήταν η φράση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός», που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και φωνές εναντίον του. Ο κ. Λαφαζάνης πάντως συνέχισε λέγοντας πως οι βουλευτές δεν είναι «ντεκόρ» για να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου.

Παίρνοντας τον λόγο επί του διαδικαστικού θέματος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. Απευθυνόμενους προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας μάλιστα είπε: «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης».

«Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.

Νότης Μαριάς - ΑΝΕΛ

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ασημίνα Ξυροτύρη - ΔΗΜΑΡ

Η Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων.

«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα είναι πρωτοφανή δεν έχουν γίνει ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες που πέρασε η χώρα Δεν επιτρέπει ο λαός να κάνετε δικτατορία.

Πάρις Κουκουλόπουλος - ΠΑΣΟΚ

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος αφού διευκρίνισε πως οι βουλευτές του κόμματος έχουν ήδη απευθύνει προς τους υπουργούς ερωτήματα για κάποια άρθρα (φωτοβολταϊκά, τράπεζες κ.α.) που δεν είναι προαπαιτούμενα, είπε πως η αυριανή είναι ιστορική ψηφοφορία αφού η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Οι τελικές διατυπώσεις

Αργά το βράδυ της Παρασκευής οριστικοποιήθηκαν οι τελικές διατυπώσεις στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, οπότε και εισήχθη στη Βουλή. Στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα, Σάββατο, αρχίζει η συζήτηση στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής. Την Κυριακή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί και βουλευτές είχαν στα χέρια τους το τελικό κείμενο του νόμου λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε εμπλοκή, όταν κλήθηκε να το υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος -αφού πρώτα επικοινώνησε με τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο- ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή τους, αφού δεν υπήρχε η διατύπωση που είχε συμφωνήσει με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολούθησαν διαδοχικές διαβουλεύσεις, η διατύπωση άλλαξε και τελικά ο κ. Τσαυτάρης υπέγραψε γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τις διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά μετά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ξαναγράφτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Το κλίμα βάρυνε κι άλλο η πληροφορία πως ο Ματίας Μορς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για το γάλα, τότε χαλάει συνολικά η συμφωνία.

Ωστόσο, λίγο αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον Σκάι είπε δεν έχει γνώση τέτοιου μηνύματος.

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου να κλείσει επισήμως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.

Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.

Ειδικότερα, στις 191 σελίδες του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται δεκάδες διατάξεις σχετικές με:

* Τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος,

* Τις δράσεις για τους αστέγους, ρυθμίσεις σχετικές με την απελευθέρωση επαγγελμάτων (αναλογιστή - εκτιμητή),

* Ζητήματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ,

* Οργανωτικά θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,

* Ρυθμίσεις για την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον ΟΔΔΗΧ,

* Θέματα σχετικά με την κατάργηση μη ανταποδοτικών χρεώσεων, αλλά και την εισαγωγή μη ανταποδοτικών χρεώσεων στον προϋπολογισμό,

* Αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας,

* Οι μειώσεις φορολογικών προστίμων για βιβλία α' και β' κατηγορίας,

* Διατάξεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών,

* Οι αλλαγές στο επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και στη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου,

* Οι αλλαγές στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων,

* Οι αλλαγές στη διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων,

* Οι αλλαγές στη διάθεση λογοτεχνικών βιβλίων,

* Παρεμβάσεις για τις τουριστικές περιοχές,

* Ο Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις,

* Οι αλλαγές στη διάθεση των προϊόντων αρτοποιίας και στην πώληση και διανομή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων,

* Οι τροποποιήσεις στον «Κώδικας Τροφίμων και Ποτών»,

* Τα μέτρα για τις αλλαγές στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων,

* Τροποποιήσεις σχετικές με τη διακίνηση τσιμέντων στην χώρα,

* Η μεταφορά άνευ κομίστρου πελατών τουριστικών καταλυμάτων με επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης,

* Οι αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα,

* Διατάξεις για την κινητικότητα στο ΕΣΥ και για το συμψηφισμό οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ,

* Μέτρα για την υποχρεωτική παρακράτηση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών,

* Οι αλλαγές που οδηγούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών

* Οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης,

* Διατάξεις για την ακίνητη περιουσία που ανήκει στον ΟΣΕ,

* Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τη δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, την εμπορία επιρροής, αλλά και τη δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα,

* Διατάξεις σχετικές με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων,

* Τις αλλαγές στην λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

* Το ακατάσχετο ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των 500 ευρώ.

* Το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ

* Τις αλλαγές στην φορολογία των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πειθαρχικός διαδικασία για τα γεγονότα στη Βουλή με την Χ.Α.
Πειθαρχική διαδικασία αναμένεται να κινηθεί για τα χθεσινά γεγονότα  ...
Οι βουλευτές θα ψηφίσουν γιατί έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης
Στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τους βουλευτές στάθηκε ο ...
«Σε αμηχανία η αντιπολίτευση», λέει ο Μάκης Βορίδης
«Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία γιατί ο προϋπολογισμός είναι ο ...
Βουλή: Κοινό μέτωπο 5 κομμάτων στις αλλαγές για την κρατική χρηματοδότηση
Ψηφίστηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία οι αλλαγές στον Κανονισμό της ...
Δεκτές από το ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων
Οπισθοχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων καθώς ...
Να μην παρθούν νέα μέτρα ζητούν κυβερνητικοί βουλευτές
«Όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, «ναι» σε διαρθρωτικές αλλαγές, λένε ...
Δε θα αποδειχθεί έκτακτες αποφάσεις για τη Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ
Πρόωρες οι όποιες κοινοβουλευτικές αποφάσεις για τους βουλευτές ...
Βουλή: Με τροποποιήσεις & αλλαγές το Πολυνομοσχέδιο
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής και διευκρινίσεις εκ μέρους του ...
Τροπολογίες για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνουν την ΕΡΤ
Κλιμακώνοντας τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που είχε ...