Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εurostat: Αύξηση 20% στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση 13% στην τιμή φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Αύξηση 20% στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση 13% στην τιμή φυσικού ...
Βέροια: Συνελήφθη 57χρονος για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος
Ένας 57χρονος συνελήφθη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για κλοπή ηλεκτρικού ...
Tροπολογία του ΚΚΕ για απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος
Τροπολογία για την απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αντιπαράθεση Παπαγεωργίου- Πετράκου για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Αντιπαράθεση Παπαγεωργίου- Πετράκου για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ του υφυπουργού Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία, ωστόσο, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν βλάπτουν την ίδια τη ΔΕΗ, και που πρόκειται να ολοκληρωθούν με νέους κανόνες στην αγορά ενέργειας κατά το προσεχές έτος, ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Πετράκος σημείωσε πως, παρά τις νεοφιλελεύθερες διακηρύξεις ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα έφερναν μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 60%. «Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι και το παράδοξο να αυξάνεται η προσφορά, να μειώνεται η ζήτηση λόγω και των μνημονιακών πολιτικών, και στο τέλος να αυξάνεται και η τιμή του ρεύματος» σημείωσε ο βουλευτής.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σχεδόν 300.000 οικογένειες είναι χωρίς ρεύμα, 1.650.000 οικογένειες ζητούν ρυθμίσεις στους λογαριασμούς τους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ενώ η ΔΕΗ παρουσιάζει έλλειμμα 223 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013» πρόσθεσε. «Όσον αφορά τον οικιακό καταναλωτή, δεν έχει υπάρξει αύξηση της τιμής του ρεύματος από τον περασμένο Ιανουάριο και αυτό ξεκάθαρα λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης» απάντησε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Με σύνδεση που υπήρξε προ μηνών, καλύψαμε πάρα πολλές οικογένειες με ρεύμα (σχεδόν όλες) χωρίς κόστος για τους καταναλωτές και διευρύναμε κατά πολύ το κοινωνικό τιμολόγιο, θεσμοθετήθηκε το τιμολόγιο υπηρεσιών αλληλεγγύης που αφορά φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και κοινωνικής φροντίδας. Το ένα δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ δεν είναι από οικιακούς καταναλωτές, αλλά προέρχονται συνολικά από την αγορά».

«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, όλοι κλαίνε, είτε είναι πολύ φτωχοί, είτε είναι φτωχοί, εργαζόμενοι, ακόμα και οι μικροεπιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες, η βαριά βιομηχανία, οι χαλυβουργοί, οι παραγωγοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μόνοι που χαίρονται είναι περίπου επτά ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο και οι τραπεζίτες που δεν πειράζετε καθόλου» αντέταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί δεν δεσμεύετε τουλάχιστον τους βιομηχάνους να αρθούν οι διαθεσιμότητες και οι επικείμενες απολύσεις, όταν προχωράτε σε ρυθμίσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους; Προχθές ήρθαν τα σωματεία της "Χαλυβουργικής" και της "Ελληνικής Χαλυβουργίας". Οι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο, ενώ θα εφαρμοστεί η μείωση των τιμών του ρεύματος» τόνισε.

«Η διακοψιμότητα και η αντιστάθμιση ρύπων, που προτείναμε, εγκρίθηκε από την Κομισιόν. Αυτές είναι ενέργειες για να μπορέσει και η βιομηχανία να στηριχθεί και να κρατήσει τις θέσεις εργασίας ή ακόμη και να τις αυξήσει. Μία από τις μεγάλες χαλυβουργίες ανακοίνωσε και νέο επενδυτικό πλάνο, αν θυμάμαι καλά» απάντησε ο υφυπουργός. «Και άλλες διαθεσιμότητες» αντέδρασε ο βουλευτής. «Είπαμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες τις αγοράς» συνέχισε ο κ. Παπαγεωργίου. Ήδη, από τα μέτρα που έχουμε λάβει, έχει επέλθει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ και αυτά είναι στοιχεία που έχει και η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ. Αυτά γίνονται γιατί έχουμε αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να κάνουμε του χρόνου το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο».

«Οι ιδιώτες μεγαλοπαραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο παίρνουν, από ρύθμιση που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, 151 εκατ. ευρώ, επιπλέον. Αντίθετα, με λιγότερο από 120 εκατ. ευρώ το μήνα, θα μπορούσατε να δίνετε δωρεάν την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα ρεύματος, που για μία τετραμελή οικογένεια προσδιορίζεται στα 300 KW (σ.σ. πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νοικοκυριά σε κοινωνικό τιμολόγιο)» συνέχισε ο κ. Πετράκος και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που κουρεύετε 40.000 παραγωγούς οικιακών φωτοβολταϊκών, χαρίζετε 28 λεπτά στην ηλιοθερμική μονάχα σε έναν μεγαλοεπιχειρηματία, στον οποίον χαρίσατε και πριν λίγες ημέρες πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για φορολογικές παραβάσεις...».

«Δεν μπορώ να αναλύσω όλα τα θέματα στον χρόνο που έχω» απάντησε ο υφυπουργός Ενέργειας. «Μπορεί να γίνει μία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις που κάνουμε έχουν σαφή στόχευση προς τον οικιακό καταναλωτή και προς τη βιομηχανία, μετά από μεγάλη μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διακοψιμότητα. Έτσι, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, να πάμε ένα βήμα παρακάτω για να ξεπεράσουμε την κρίση» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέα συνεργασία με τη γαλλική Ρουέν ο Παπαγεωργίου
Η Γαλλία γίνεται και φέτος το φιλόξενο «σπίτι» στο εξωτερικό για τον ...
Αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια το 2014, μειώσεις στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα
 Κατά 5,2% αυξήθηκε το 2014 (Β΄ εξάμηνο 2013 - Β' εξάμηνο 2014) η τιμή του ...
Σύσκεψη την Τετάρτη στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης για την αιθαλομίχλη
Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της έκπτωσης στην τιμή του ...
Κεδίκογλου: Αρχίζουν από σήμερα οι επανασυνδέσεις ρεύματος με τη ΔΕΗ
Κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, θα επιβαρυνθεί κάθε ...
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ
Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ αποκάλυψε ο υφυπουργός Ενέργειας ...
«Όπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε αποκρατικοποίηση στην Ενέργεια, ...
Στο Δουβλίνο ο Παπαγεωργίου
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης ...
Σκυλακάκης: Η ΔΕΗ οφείλει  να μειώσει τη τιμή του ρεύματος μετά απο απόφαση του Ε.Κ.
«Η ΔΕΗ οφείλει άμεσα να μειώσει τη τιμή του ρεύματος», τόνισε ο ...
Πτώση 8% στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος
Σημαντική πτώση της τάξης του 8% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά ...