Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Παράταση στα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ
Την παράταση της ισχύος των βιβλιαρίων Υγείας ανακοίνωσε ο ΟΓΑ και πιο ...
Το τέλος των βιβλιαρίων υγείας όπως τα ξέραμε
Στο τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί και επίσημα το νέο σύστημα «Άτλας», ...
Κάνουν ουρά έξω από τον ΟΠΑΔ για τα βιβλιάρια υγείας τους
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται νωρίς έξω από τα γραφεία του ΟΠΑΔ στην οδό ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο «Άτλας» βάζει τέλος στις ουρές για τα βιβλιάρια υγείας

Ο «Άτλας» βάζει τέλος στις ουρές για τα βιβλιάρια υγείας

Από τη 1η ημέρα του Ιουνίου μπαίνει τέλος στις ουρές για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, καθώς με την εφαρμογή του νέου συστήματος «Άτλας», η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων θα γίνεται πλέον on line από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Επιπλέον, από τον φετινό Νοέμβριο, οι νέοι ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1994, θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους το σύνολο της ασφάλισής τους από την πρώτη ημέρα του ασφαλιστικού βίου τους. Παράλληλα, περιορίζεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή των συντάξεων, καθώς, ακόμη και σε περιπτώσεις σύνθετης διαδοχικής ασφάλισης, θα χρειάζονται μόνο λίγες ημέρες για την έκδοση της σύνταξης, ενώ τώρα απαιτούνται μήνες έως και τρία χρόνια.

Παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για «πραγματική επανάσταση και θεμελιακή αλλαγή στη λειτουργία του ασφαλιστικού», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική για το Υπουργείο Εργασίας».

«Πρόκειται για την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες, για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, καθώς αξιοποιούνται συνολικά περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης από το 1970 έως σήμερα» ανέφερε ο κ. Βρούτσης. «Η απαράδεκτη διαδικασία, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, της αναμονής για απονομή σύνταξης τελειώνει για πάντα και η απονομή σύνταξης καθίσταται ζήτημα ημερών, μετατρέπεται σε μία απλή διαδικασία χωρίς ενδιάμεσους, γραφειοκρατία και βασανιστική πολύχρονη ταλαιπωρία» πρόσθεσε.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο, υπό τον κ. Βρούτση, στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης και οι διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.

«Σήμερα υλοποιούμε την online ενημέρωση των δύο εθνικών μητρώων και ταυτόχρονα ανασύρουμε και αναδεικνύουμε τα 29 δισεκατομμύρια ημερών ασφάλισης που παραμένουν διάσπαρτα στα πληροφοριακά συστήματα των ΦΚΑ και μερικώς αναξιοποίητα για δεκαετίες» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, «η ολοκλήρωση του συστήματος "ΑΤΛΑΣ" που, ήδη, έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες, προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωρίμανσης και θα είναι 100% έτοιμο έως το τέλος του 2015». Τα ίδια στελέχη σημείωσαν ότι «ουσιαστικά, με το σύστημα "ΑΤΛΑΣ" αλλάζει ριζικά καθετί που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ως προς την παρακολούθηση και τη διαχείριση της ασφαλιστικής διαδρομής κάθε πολίτη».

Με το νέο σύστημα, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να έχει και από τον προσωπικό του υπολογιστή πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του, από την πρώτη στιγμή που θα εισέλθει στην αγορά εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του. Το σύστημα «Άτλας» περιλαμβάνει και Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης, το οποίο- σε ηλεκτρονική διασύνδεση με τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα- θα προσφέρει συνεχώς επικαιροποιούμενη πληροφόρηση για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας.

Ειδικότερα, με το «ΑΤΛΑΣ»:

συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι

συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο

συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων - η ασφαλιστική ικανότητα όλου του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των τριετιών και τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας διέψευσε, κατηγορηματικά, δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κατάργηση των ωριμάνσεων και τόνισε ότι «οι τριετίες διατηρούνται».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο υγείας όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ
Την δυνατότητα να θεωρήσουν βιβλιάρια υγείας δίνει σε ασφαλισμένους ...
Ουρές στα ελάχιστα ανοιχτά φαρμακεία
Με δυσκολία αγοράζουν τα φάρμακά τους οι πολίτες, καθώς δημιουργούνται ...
Επίσημη πρώτη για το ΠΕΔΥ
Από σήμερα (Πέμπτη) αρχίζει να λειτουργεί το νέο σύστημα υγείας υπό την ...
Καταβάλλονται σήμερα οι συντάξεις του ΙΚΑ
Ουρές έχουν σχηματιστεί από τις πρώτες πρωινές ώρες στις τράπεζες ...
Απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στις μειώσεις των εφάπαξ
Φρένο σε νέες μειώσεις των εφάπαξ βάζει απόφαση της Ολομέλειας του ...
Ουρές τέλος! Ηλεκτρονικά θα γίνεται η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας
Αυτή και αν είναι μια είδηση που θα ανακουφίσει εκατομμύρια ...
Ταλαιπωρία δίχως τέλος στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ & ΙΚΑ Καλλιθέας
Ταλαιπωρίας συνέχεια στο υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ & ΙΚΑ Καλλιθέας, ...
Η 15χρονη Μυρτώ ταξιδεύει στις ΗΠΑ για νοσηλεία
Ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο πρόεδρος ...
Η ταλαιπωρία στον ΟΠΑΔ συνεχίζεται, οι αρμόδιοι παραμένουν άπραγοι
Ακόμη μια μέρα ταλαιπωρία ξημέρωσε για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, οι ...