Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
ΚΚΕ: Δεν είναι ανακούφιση στη φτώχεια τα ψίχουλα
«Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ανταγωνιστικότητα, η έξοδος στις αγορές ...
«Ο πρωθυπουργός καταδικάζει τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση»
«Η συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά ήταν άλλη μια ευκαιρία διαβεβαίωσης από την ...
Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να επανέρθει το εποχικό επίδομα ανεργίας
Την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τάσος Μανιαδάκης: Επιστροφή στον τόπο μας τώρα!

Τάσος Μανιαδάκης: Επιστροφή στον τόπο μας τώρα!

«Το συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο της ανεργίας που έχει σαν συνέπεια τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τα ακραία κοινωνικά φαινόμενα, προβληματίζει τους εργαζόμενους και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας» αναφέρει σε άρθρο του στο cretapost, ο οικονομολόγος, Τάσος Μανιαδάκης.  

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τους νέους.Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία μελετών,η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ανεργία των νέων, με ποσοστά που ξεπερνούν το 55%.Ανεργία, υποαπασχόληση ή ετεροαπασχόληση είναι όσα περιμένουν τους νέους, και ιδιαίτερα τους πτυχιούχους της χώρας μας, μετά την αποφοίτησή τους. Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά µε την αξιοποίηση του τίτλου σπουδών τους, ένας στους τέσσερις πτυχιούχους είναι άνεργος για περισσότερους από 18 μήνες, ενώ οι μισοί από αυτούς απασχολούνται σε εργασίες εντελώς άσχετες µε το αντικείμενο της επιστήμης τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και η έντονα διαφαινόμενηεπιθυμία για αποχώρηση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και η επιστροφή των νέων ανθρώπων στην επαρχία. Η τάση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλότερο κόστος καιστην προσφερόμενη ποιότητα ζωής στην επαρχία, έναντι αυτής των πόλεων, αλλά και ως επιχειρηματική κίνηση που θαδώσει διέξοδο σε νέους, με εναλλακτικές μορφές εργασίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αγροτουρισμός κ.α.).Ιδιαίτερα η Κρήτη μας, που χαρακτηρίζεται για το φυσικό της πλούτο, ενδείκνυται για τη δημιουργία μονάδων εξαγωγής προϊόντων απαράμιλλης ποιότητας. Οι άνεργοι νέοι του τόπου μας πρέπει να αποκτήσουν κίνητρα και να προετοιμαστεί άμεσα το έδαφος από την πολιτεία ώστε ναγυρίσουν την πλάτη στη μετανάστευση. Τώρα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δημιουργήσουνστο τόπο τουςκαι να εφαρμόσουν τις γνώσεις, την εμπειρία και τις γνωριμίες που απέκτησαν, ώστε να δημιουργηθούν «φρέσκιες»,καινοτόμεςεπιχειρήσεις που θα βασίζονται σε ανταγωνιστικάπροϊόντα καιποιοτικές υπηρεσίες, ανάλογα της δυναμικήςπου προσφέρει το νησί.

Μια τέτοια προοπτική θα αύξανε κατακόρυφα τις θέσεις εργασίας στην Κρήτη, θα μεγιστοποιούσε την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενώ θα βελτίωνε και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Ειδικότερα ο τουρισμός σημειώνει κάθε χρόνοαύξηση στην Κρήτη,ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέκουν διθυραμβικές κριτικές για το «όμορφο νησί που τα έχει όλα». Χιλιάδες επιχειρήσεις στο νησί εξαρτώνται από την προσέλευση των τουριστών, οι οποίοι αποζητούν την απόλαυση των φυσικών τοπίων σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες των τουριστικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Οι εξειδικευμένοι νέοι του χώρου μπορούν και πρέπει να απογειώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και να δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο δυναμικό πεδίο έλξης στην Κρήτη.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σχεδιασμό και στήριξη από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίεςοφείλουν να δώσουντην απαραίτητη ώθηση για να δημιουργηθούν σύγχρονες επιχειρήσεις.Να δοθεί δηλαδή «βοήθεια» σε καινούριες επιχειρηματικές ιδέες,οι οποίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες και η βοήθεια από την πολιτεία θα προσφερόταν μόνο στη φάση υλοποίησής τους.

Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέες ιδέες και σύγχρονη αντίληψη της κληρονομιάς μας, χωρίς τη γνώση των αγορών και των προϊόντων. Χρειάζεται να εξασφαλιστούν επιδοτήσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις με τεχνολογικές και οικολογικές καινοτομίες, που θα τις  καταστήσουν ικανές να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.Δηλαδή, πράσινες επενδύσεις για αγροτική ανάπτυξη.H Κρήτη χρειάζεται το όραμα, το δυναμισμό και την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες των νέων για να κατακτήσει το μέλλον!

Είναι ευκαιρία τώρα, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δεσμευτούμε όλοι όσοι είμαστε ευαισθητοποιημένοι με τα κοινά καιαγαπάμε τους νέους επιστήμονες και τον τόπο μας, για την άμεση αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών κατεστημένων, για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών,για τη στήριξη της αγροτικής και τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Η ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μέσω προσέλκυσης κονδυλίων για επιχειρηματικές προσπάθειες νέων στην Κρήτη καιη προσέλκυση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα ανοίξουν το δρόμο σε θέσεις εργασίας,αποτελούν έργο μείζονος σημασίας.

Είναι ευκαιρία τώρα, να δώσουμε τη δυνατότητα και την ώθηση στους νέους της Κρήτης προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες και τις επιστημονικές τους γνώσεις. Ο τόπος τους χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τώρα. . . μπορούμε!»

Με εκτίμηση,

Τάσος Μανιαδάκης

Οικονομολόγος

Υποψήφιος Περιφέρειας Κρήτης  με το συνδυασμό του κ. Σεραφείμ Τσόκα

www.facebook.com/tasos.maniadakis.1

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αποκλιμάκωση της ανεργίας διαπιστώνει ο Γ. Βρούτσης
Το τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στη ...
Ευθύνες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το φαινόμενο της Χ.Α. από τον Δ. Κουτσούμπα
Ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για το φαινόμενο της ...
Βενιζέλος: Στην ευθεία προς την έξοδο από το μνημόνιο
«Εθνικό στόχο» χαρακτηρίζει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από ...
«Μεμονωμένα τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού»
«Τα όποια φαινόμενα ρατσιστικής βίας και νεοναζισμού στην Ελλάδα ...
Ρ. Μακρή: «Καταδικασμένοι σε ενεργειακή φτώχεια οι Έλληνες»
Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση, η οποία «έχει καταδικάσει τον ...
«Κανένας κοινωνικά αδύναμος δεν έχει να φοβηθεί»
Αναφερόμενος στο «φλέγον» θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης ...
«Προστασία της α’ κατοικίας των κοινωνικά αδύναμων»
«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων ...
Π. Καψής προς εργαζόμενους της ΕΡΤ: «Ο χρόνος τελειώνει…»
Μήνυμα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ότι ο χρόνος τελειώνει, έστειλε ο ...
Παπούλιας: Φαινόμενα μισαλλοδοξίας αποδυναμώνουν τη Δημοκρατία
«Η Δημοκρατία έχει εχθρούς, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται όταν ...