Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σε συγκρότηση κινήματος
Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός "ενωτικού κινήματος που θα ...
Κοινωνική δράση Ολυμπιακού στη Βέροια
Η κοινωνική δράση του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στη Βέροια, επ' ...
Ριζικές αλλαγές!!!
Σε ριζικές αλλαγές προχωράει από σήμερα ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρχονται ριζικές αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια

Έρχονται ριζικές αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια

Αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τρόπο λειτουργίας των φορέων, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Mάλιστα, με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται νέο μοντέλο για τη χρηματοδότηση των φορέων που υλοποιούν δράσεις κοινωνικής πρόνοιας. Στο εξής θα χρηματοδοτούνται οι δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούν οι φορείς και όχι οι ίδιοι οι φορείς, ενώ καθιερώνεται η δημόσια λογοδοσία των φορέων αυτών και ακόμη, κάθε χρόνο όλοι οι φορείς οφείλουν να αναρτούν τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό και τον απολογισμό των δράσεών τους.

Καθιερώνεται η «Κοινωνική Επιταγή», ως μέσον παροχής υπηρεσιών ή αγαθών: Με τον τρόπο αυτόν ο πολίτης που επιθυμεί να κάνει χρήση συγκεκριμένων υπηρεσιών, θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος τον φορέα με τα δικά του κριτήρια και ανάλογα με τις ανάγκες του. Αντίστοιχα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να βελτιώνουν διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών τους, ώστε να επιλέγονται από τους πολίτες.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται επίσης νέοι θεσμοί και διαδικασίες, όπως το «πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης», οι «κοινωνικές συμπράξεις», ο «χάρτης ποιότητας» των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και το «Παρατηρητήριο λειτουργίας και αξιολόγησης των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης».

Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της άσκησης των προνοιακών πολιτικών, θα έχει το «Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης», στο οποίο θα μετέχουν ανώτεροι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πανεπιστημιακοί.

Αναλαμβάνει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, τόσο σε επίπεδο οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, όσο και σε επίπεδο ποιότητας και αποτελεσματικότητας στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της διαφάνειας και αποδοτικότητας. Το «πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης» θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, είτε πρόκειται για δημόσιους φορείς, είτε για πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών, όπως είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η συνεργασία των φορέων στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού θα επιτρέψει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Με την «κοινωνική σύμπραξη» επιδιώκεται η οριζόντια συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, όλων των φορέων του δημοσίου, των ΜΚΟ και των πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνονται από πολίτες ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των αναγκών που εμφανίζονται στον ίδιο κοινωνικό χώρο.

Η «Κοινωνική Σύμπραξη» πρόκειται να αποτελέσει το ενιαίο σημείο επαφής με τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον συντονισμό των δράσεων, τον συλλογικό σχεδιασμό, την καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας. Δίνεται, τέλος, η δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών ή σπουδαστών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κάλεσμα Λαφαζάνη σε συγκρότηση «ενωτικού κινήματος»
Στην κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός "ενωτικού κινήματος που θα ...
ILO: Καμπανάκι για παρατεταμένη κοινωνική κρίση στην Ελλάδα
«Καμπανάκι» για παρατεταμένη κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, αν δεν ...
Έρχονται ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών
Αναγνώριση 5 πλασματικών ετών για το σύνολο του στρατιωτικού ...
Στις Βρυξέλλες Σαμαράς και Βρούτσης για την Τριμερή Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες, Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης ...
Φεύγουν για Βρυξέλλες Σαμαράς και Βρούτσης για την  Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ...
Ντόλιος: Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη εάν εφαρμοστεί το μέτρο των πλειστηριασμών
Τον κίνδυνο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη από την εφαρμογή του μέτρου ...
Άσμουσεν: Δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα
«Εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική ...
Τα πάνω- κάτω στις δημοτικές εκλογές
Ριζικές αλλαγές έρχονται από τον επόμενο Μάιο στον τρόπο εκλογής των ...
Φόβοι για κοινωνική αναταραχή
Το ενδεχόμενο κύματος κοινωνικής αναταραχής, με αφορμή την κλιμάκωση ...