Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Να καταργηθεί το χαράτσι του ΠΕΔΥ ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Άμεση κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ για την επίσκεψη στα ...
Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει το ν/σ για το ΠΕΔΥ
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο ...
Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το ΠΕΔΥ
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του προτεινόμενου Πρωτοβάθμιου Εθνικού ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μπουσουλώντας πάει το… ΠΕΔΥ

Μπουσουλώντας πάει το… ΠΕΔΥ

Το πολυδιαφημιζόμενο ΠΕΔΥ κάνει σήμερα (20/03) τα πρώτα του βήματα αλλά τα προβλήματα που καταγράφονται ανά την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλα. Μονάδες υγείας χωρίς γιατρούς και διευθυντές να ψάχνουν να βρουν τα κλειδιά καταγράφονται την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Οι αρμόδιοι περιφερειάρχες υγείας δεν είχαν οργανώσει τίποτα με συνέπεια οι επικεφαλείς  των Μονάδων να μην γνωρίζουν ούτε καν  τον αριθμό των γιατρών και των εργαζομένων που θα προσέρχονταν να αναλάβουν καθήκοντα, αναφέρει το iatropedia.gr. Ενδεικτικό της κωλυσιεργείας και του μπάχαλου που επικρατούσε ήταν το γεγονός ότι αρκετοί επικεφαλείς των Μονάδων δεν είχαν τα κλειδιά για να ανοίξουν τα ιατρεία. Έτσι περίμεναν να τους φέρουν τα κλειδιά για να τα ανοίξουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην περιοχή των Αμπελοκήπων η διευθύντρια κλειδώθηκε μέσα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι είχε καταγραφθεί ο εξοπλισμός αλλά και τα εργαστήρια φαίνεται ότι το ΠΕΔΥ θα αργήσει να ανοίξει τις πόρτες του. Να σημειωθεί ότι με βάση τους σχεδιασμούς τα πολυϊατρεία θα είναι ανοικτά σε αυτή τη φάση από τις 7 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα ενώ για την 24ωρη λειτουργία τους φαίνεται ότι θα περάσει πολύς καιρός ακόμη...

Σταδιακά θα εντάσσονται στο σύστημα οι γιατροί

Σε πρώτη φάση, οι μονάδες θα λειτουργήσουν με περίπου 800 διοικητικούς και 2.500 - 3.000 υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ σταδιακά θα εντάσσονται στο σύστημα και οι γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νομοθετικό πλαίσιο για τους ήδη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Αυτοί θα μπορούν να κάνουν σύμβαση (δίμηνη ή τρίμηνη) με τον Οργανισμό. Εν συνεχεία θα συμβληθούν οι 2.500 γιατροί, οι οποίοι δεν έκαναν αίτηση για το ΠΕΔΥ και έμειναν εκτός συστήματος διατηρώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους.

Η Αττική δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, καθώς αρκετοί είναι οι γιατροί που έκαναν αίτηση.

Δεν θα ισχύσει το 5ευρω εισιτήριο

Σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους του διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζεται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, οι πολίτες δεν θα καταβάλουν ούτε εισιτήριο προκειμένου να εξεταστούν.

Ειδικότερα:

- Στις Μονάδες Υγείας παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ισότιμα προς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων πολιτών. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν καταβάλλεται κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ.

- Oι Μονάδες Υγείας λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα ως Παρασκευή) από τις 07.00 ως και τις 19.00 ενώ σταδιακά θα καθοριστούν οι συγκεκριμένες Μονάδες Υγείας κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας οι οποίες θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, το ωράριο εργασίας του ιατρικού προσωπικού προβλέπεται να είναι οκτάωρο και ορίζεται από τις 07.00 ως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00 αντίστοιχα, ανάλογα με τις ανάγκες της Μονάδας Υγείας. Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού παραμένει οκτάωρο.

- Σε κάθε Μονάδα Υγείας ορίζεται  τουλάχιστον ένας ελεγκτής ιατρός και ιατρός υποδοχής ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του ιατρού υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικό γιατρό της Μονάδας Υγείας, σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή νοσοκομείου του ΕΣΥ. Οι ιατροί υποδοχής εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.

- Το σύνολο των ιατρών των Μονάδων Υγείας δύναται να εκδίδει παραπεμπτικά σημειώματα για εξετάσεις, να παραπέμπει σε ειδικό γιατρό της Μονάδας Υγείας, συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή νοσοκομείου του ΕΣΥ.

- Για τους οικογενειακούς γιατρούς που παρέμειναν στις Μονάδες Υγείας εφαρμόζεται το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας τους, με τον ίδιο κατάλογο πολιτών τους οποίους εξυπηρετούσαν και εφεξής θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν αποκλειστικά εντός της Μονάδας Υγείας που υπηρετούν. Οι οικογενειακοί ιατροί εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 4,3 μονάδες σε νέα δημοσκόπηση
Πρώτο με διαφορά 4,3  μονάδων φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ δύο ημέρες πριν από τις ...
Θύελλα αντιδράσεων για τους γιατρούς με «μπλοκάκι» στο ΕΣΥ
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στην τροπολογία, η οποία επεκτείνει ...
Προβάρισμα ΣΥΡΙΖΑ 2,2 μονάδων
Προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου στην Αττική δίνει ...
«Πυρά» ΚΚΕ για τα χαράτσια στην Υγεία
«Η επιβολή του χαρατσιού των 5ευρώ για την επίσκεψη ...
Λίστες με τους συμβεβλημένους γιατρούς ανά περιοχή στα δημαρχεία
Ο ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να πληροφορούνται για τους ...
ΔΗΜΑΡ: Το κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ δεν είναι μεταρρύθμιση
Ως «απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση» χαρακτηρίζει το κλείσιμο των ...
Βουλή: Ψηφίστηκε και στο σύνολό του το ΠΕΔΥ
«Πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο ...
Επίθεση Άδωνι στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΕΔΥ
Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους καταψήφισαν το ...
Δύο μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ
Με δύο ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας ...