Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μαχαίρωσαν πολιτικό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Άγκυρα
Πολιτικός του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ...
Ανησυχεί το Μαξίμου για την κόντρα στο ΠΑΣΟΚ- Με το βλέμμα στο πόρισμα
Ανησυχίες προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η εσωτερική κόντρα του ΠΑΣΟΚ, ...
Τα
Η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και η μαύρη τρύπα στα ταμεία του ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Το ΠΑΣΟΚ στους …πέντε ανέμους

Το ΠΑΣΟΚ στους …πέντε ανέμους

Ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η θύελλα. Το τελευταίο διάστημα στην κορυφή του παγόβουνου υπήρχε μια ισορροπία αμοιβαίας καχυποψίας και σχεδόν μηδενικής επικοινωνίας του πρώην και του νυν προέδρου. Το περιβάλλον μάλιστα του δεύτερου –υπό το καθεστώς της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κόμματος και υπό το φάσμα της εκλογικής συντριβής των προσεχών ευρωεκλογών, που θα δρομολογήσει αναπόφευκτες εξελίξεις– δείχνει στοιχεία πανικού.

Το πείραμα της Ελιάς αφυδατώθηκε νωρίς. Η ΔΗΜ.ΑΡ. τράβηξε το δικό της δρόμο και οι «58» όταν είδαν ότι δια του σταυρού δεν είχαν σίγουρη εκλογή δικών τους απεσύρθησαν. Τί απόμεινε; Μόνο η επαναφορά δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, δια της αυτοκατάργησής του, όπως επισημαίνει η πλευρά του πρώην προέδρου; Φυσικά η –μάλλον– οριστική ρήξη κορυφής δεν έγινε και τόσο ξαφνικά. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη περίοδος, κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούσε ότι την προσπάθεια της κυβέρνησής του για τη σωτηρία της χώρας, την οποία συνέχισαν στην ίδια γραμμή οι επόμενοι κυβερνώντες όπως λέει, όχι μόνο δεν την αναγνωρίζουν, αλλά το λιγοστό έργο που σε δύσκολές συνθήκες παρήχθη εκείνη την περίοδο οι υπουργοί της συγκυβέρνησης το αποψιλώνουν.

Αιτία πολέμου επίσης υπήρξε και η αξιοποίηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ, καθώς ο κ. Παπανδρέου τον θεωρεί από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατεστραμμένη οικονομία που παρέλαβε και χρεώνει στη σημερινή ηγεσία του κόμματός του ότι δεν προέβαλε ουσιαστικές αντιρρήσεις. Φυσική εξέλιξη λοιπόν ήταν η μη συμμετοχή του στην ιδρυτική διακήρυξη της Ελιάς, πόσο μάλιστα εφόσον ουδέποτε εζητήθη η γνώμη του για το όλο εγχείρημα. Αν όμως σε επίπεδο κορυφής υπάρχει ο ευδιάκριτος διχασμός, που σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκει τα δύο στρατόπεδα σχεδόν ισοδύναμα, στη βάση του κάποτε ισχυρού κόμματος επικρατεί κατάσταση κινούμενης άμμου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των σφυγμομετρήσεων, ένα πρώτο, σημαντικό σε μέγεθος τμήμα, κυρίως κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών και συνοδοιπόρων, κατευθύνθηκε προς ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας, είτε σε μια ολική επαναφορά στο παρελθόν είτε επειδή γοητεύτηκε από την αντιμνημονιακή ρητορική, και μετοίκησε στον πλησιέστερο ιδεολογικά πολιτικό χώρο. Ένα άλλο τμήμα είναι εκείνο που έχει παραμείνει κοντά στη σημερινή ηγεσία, είτε επειδή συμφωνεί με τις πολιτικές επιλογές της είτε επειδή η συμμετοχή στην διακυβέρνηση έχει και άμεσα, κυρίως προσωπικά, οφέλη.

Γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου συσπειρώνονται, εκτός των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θεωρούνται της επιρροής του, και μια ομάδα στελεχών που πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θυσίασε το πολιτικό κεφάλαιο και του κόμματός του και το προσωπικό του, για τη σωτηρία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης, όλες αυτές οι ομάδες είναι μόνο ένα τμήμα των πρώην ψηφοφόρων του Κινήματος που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή για τρεις δεκαετίες. Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών, σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος, στέκεται έξω από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς και αποτελεί την αδιευκρίνιστη ψήφο σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Αυτοί οι πολίτες, οι πλειοψηφία των οποίων ανήκει ιδεολογικά στην κεντροαριστερά, αλλά δεν γοητεύεται από τα υπάρχοντα κόμματα, αν βρει την ηγεσία ή τον πολιτικό σχηματισμό που θα την εκφράσει, ίσως είναι η μαγιά που θα κάνει το ποιοτικό άλμα προς το μέλλον.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Λεβέντης: Τέως υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μου χτυπούν την πόρτα
Την αποκάλυψη ότι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ζητούν να είναι υποψήφιοι ...
Στις 15 Μαΐου το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Για την απόφασή του να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15 ...
Λαλιώτης: Να διαφυλάξουμε τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ
Κατά της δημιουργίας κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου τάσσεται με ...
Σκανδαλίδης: Αδιανόητο να κάνει κόμμα ο Γ. Παπανδρέου
  Αδιανόητο χαρακτήρισε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ...
Βενιζέλος: Λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου
 «Λυπάμαι για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου», ανέφερε ο Πρόεδρος ...
Χατζημαρκάκης: Θα είμαστε δύναμη ενότητας για μια νέα πολιτική σύνθεση και όχι
«Οι "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες", μετά την εκλογική αναμέτρηση των ...
Τριγμοί στην Πορτογαλία
Βαθαίνει τις τελευταίες ώρες η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία. Σύμφωνα ...
Συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΚΕ με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις
Με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα που ...
Συζητούν τα άδεια ταμεία στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
Τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, στη σκιά της κόντρας του Ε. Βενιζέλου και Γ. ...