Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σήμερα η Ελλάδα στις αγορές μετά από 4 χρόνια(;)-Εκτιμήσεις για επιτόκιο στο 5%
Θέμα ωρών είναι η έκδοση πενταετούς ομολόγου, η πρώτη έξοδος της ...
DJ: Ελληνική έξοδος στις αγορές ως τον Ιούνιο για 4-5 δισ. ευρώ
Το σχέδιο της Ελλάδας για την επιστροφή της στις αγορές αποκαλύπτει ...
Σταϊκούρας: Σχεδιάζονται χρηματοοικονομικές τεχνικές για επιστροφή στις αγορές το 2014
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη τις χρηματοοικονομικές τεχνικές που θα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές-Κόντρα κυβέρνησης-τρόικας

Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές-Κόντρα κυβέρνησης-τρόικας

H Τρόικα και οι δανειστές προσπαθούν να «παγώσουν» τα σχέδια της κυβέρνησης να βγει στις αγορές. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τολμήσει να βγει στις αγορές για δανεισμό πριν από τις ευρωεκλογές.

Με επιτόκιο λίγο πάνω από 6% θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη έξοδος προς τις αγορές της Ελλάδας, πριν από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευτεί τη διάθεση για επενδύσεις και ανάληψη κινδύνου των μεγάλων ξένων επενδυτών που εκδηλώνεται αυτή την περίοδο για το χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα, ποντάροντας στις προσδοκίες με επίκεντρο το «Grecovery» και να προσφέρει δελεαστική σχέση επένδυσης/κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα που θα θελήσει να εκδώσει.

Οι ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, η Blackrock, η UBS, η JB Morgan, η Merrill Lynch/Bank of American, η Deutsche Bank, η Citigroup, η Nomura, η HSBC, η BNP Paribas, η Lazard, η Commerzbank και περίπου πενήντα μεγάλα funds, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μία πιθανή έκδοση ελληνικών ομολόγων την περίοδο είτε πριν από τις ευρωεκλογές είτε στο β’ εξάμηνο.

Έρχονται αναβαθμίσεις

Η κυβέρνηση μέχρι να βγει στις αγορές ελπίζει να έχει στα «χέρια» της την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας είναι: 21 Μαρτίου Standard and Poor’s, 4 Απριλίου Moody’s, 23 Μαΐου Fitch.

Η μόνη ένδειξη που υπάρχει είναι ότι η Standard and Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει το outlook σε “θετικό” από “ουδέτερο”.

Εικασίες υπάρχουν για τη Moody’s ότι μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα αν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα έως 3 κλίμακες, ώστε να ταυτιστεί με τη βαθμολογία των υπολοίπων οίκων, αλλά ακόμη δεν μπορεί να θεωρηθεί 100% βέβαιο.

Προάγγελος το Χ.Α. και τα ομόλογα

Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2012, ημερομηνία-ορόσημο για την Αθήνα, αφού τότε έλαβε χώρα η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI+), σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προεξοφλεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μάλιστα, οι αποδόσεις για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 ετών, υποχωρώντας περισσότερο από τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων για πρώτη φορά από το 2013.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη πως η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει στην ελληνική οικονομία.

Το χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων συνεχίζουν να αντλούν δυναμική από τις προσδοκίες ότι μια αναβάθμιση της οικονομίας είναι, ταυτόχρονα, κοντά με μια προσπάθεια καλοσχεδιασμένης «δοκιμαστικής» εξόδου στις αγορές και την εκτίμηση πως πριν τις εκλογές του Μαΐου θα δοθεί το «πράσινο φως» από τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στο β’ εξάμηνο.

Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη, η οποία καταδεικνύει τη θεαματική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας, ξεκίνησε με την ανάκαμψη στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο στο ράλι έπαιξε και η αποκλιμάκωση του φόβου για το μακροοικονομικό ρίσκο.

Τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων και τα ελληνικά spreads παραμένουν ιδιαίτερα θετικά και αυτό είναι ένα σημαντικό εφαλτήριο στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο στις αγορές.

Το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρέθηκε στις 500 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.

Οι ξένοι ποντάρουν αφενός στην επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο και αφετέρου στην ανάπτυξη που αναμένεται να σημειώσει, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η ελληνική οικονομία.

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο

Η Τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Bloomberg, ένας από την ελληνική κυβέρνηση και ένας από την Ε.Ε.

"Η Τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχε όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της RBS. "Μια επιστροφή στις αγορές θα σήμαινε πως ορισμένες από τις πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν ποτέ" πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έχει επιστρέψει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση χρέους, αγγίζοντας το 6,5% την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

"Oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αρκετά" ανέφερε επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. "Μια έκδοση από 2 ως 5 έτη με αποδεκτό επιτόκιο δεν θα είναι πρόβλημα αν δεν συμβεί κάτι άσχημο, όπως η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού" πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η διαπραγματευτική ισχύς της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης μειώνεται. Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η Τρόικα φοβάται ότι καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Σε ένα τέτοιο σενάριο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αρνηθούν μια ακόμα διάσωση, πρόσθεσαν.

Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος επικαλέστηκε την αποτυχία της Ελλάδας να θεσπίσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, καθώς και την απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Υπέρ της τρόικας το Βερολίνο
Περιμένουμε τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ο εκπρόσωπος ...
ΔΝΤ: Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Αθήνας για «νέα έξοδο» στις αγορές
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης ...
Επέστρεψε στις αγορές η Κύπρος
Την επιστροφή της στις αγορές ανακοίνωσε η Κύπρος, με την έκδοση 5ετούς ...
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, λέει το BBG μετά την έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές συνεχίζεται, αναφέρει δημοσίευμα ...
Ντάισελμπλουμ: Eλπίζει πως θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας και τρόικας
Σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης ...
Γιατί το Βερολίνο τορπιλίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε γράψει από τις αρχές του 2014 το «XΡΗΜΑ ...
Eurobank: Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014
Εφικτή, υπό προϋποθέσεις, είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς ...
Σε ισχυρά χέρια η επιστροφή στις αγορές
Το City του Λονδίνου στοιχηματίζει ανοικτά για έξοδο της Ελλάδας στις ...
Λαγκάρντ: Πιθανή η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014
Δεν απέκλεισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ...