Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Πρωτοβουλία τριών Πολυτεχνείων για την σιδηροδρομική σύνδεση και πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης
Στα τέλη Ιουνίου διεθνής ομάδα επιστημόνων (χωροτακτών, πολεοδόμων και ...
Πάτρα: Ελληνοιταλική συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Περιφέρειες και επιμελητήρια της Ελλάδας και της Ιταλίας ...
Πάτρα: Σύσκεψη για σιδηρόδρομο-προαστιακό
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως είχε προαναγγείλει πρόσφατα και ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Διεθνής συνάντηση στην Πάτρα για την διαμεσογειακή συνεργασία και ανάπτυξη

Διεθνής συνάντηση στην Πάτρα για την διαμεσογειακή συνεργασία και ανάπτυξη
Σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να αναδείξουμε τον αποφασιστικό ρόλο που έχουν οι Περιφέρειες για την ανάπτυξη, την ευημερία και την ειρήνη». Με αυτή τη φράση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Α΄ Αντιπρόεδρος στη Διαπεριφερειακή Ομάδα «Αδριατικής Ιονίου» της Ένωσης Περιφερειών Απόστολος Κατσιφάρας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται από σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χωρών της Μεσογείου, εξαιτίας της φιλοξενίας ενός ιδιαιτέρως σημαντικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).
Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ενώ αύριο Παρασκευή (ώρα 8.45 π.μ. στον ίδιο χώρο), η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν Διεθνές Σεμινάριο για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ε.Ε. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σήμερα ζούμε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για τον Ευρωπαϊκό Νότο όσο και για ολόκληρη της Μεσόγειο. Από τη μία, οι Περιφέρειες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου, μαστίζονται από μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, που οδηγεί και σε πολιτική κρίση και από την άλλη πλευρά, ο Αραβικός κόσμος που βρίσκεται και αυτός σε μια συνεχιζόμενη αναταραχή, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές, έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζουν να δημιουργούν, καινούργιες πληγές» υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Η Μεσόγειος είναι μια διεθνής θάλασσα, που ενώνει. Και αυτή η «ενωτική» δύναμη της κοινής μας θάλασσας, πρέπει να αξιοποιηθεί σήμερα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Οι προκαταλήψεις θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια πιο ανοιχτή και δυναμική προσέγγιση. Και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή για την επίτευξη της ειρήνης, του διαλόγου, της συνεργασίας, της σταθερότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας των λαών».
Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Βρισκόμαστε μπροστά στη τελική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2014. Εμείς τονίζουμε τη σημασία συμμετοχής των μακρο-περιφερειακών στρατηγικών στον νέο κανονισμό περί κοινών διατάξεων και την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνεργασία με στόχο την επέκταση της μακροπεριφερειακής διάστασης σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CRPM, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε αυτά και πολλά άλλα στρατηγικά ζητήματα».
Να σημειωθεί πως κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργου Αγγελόπουλου, αλλά και της Περιφέρειας της Κρήτης, εκτάκτως συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και αποφασίστηκε να εκφραστεί στη Διακήρυξη της Πάτρας η ανησυχία των Μεσογειακών Περιφερειών από την απειλή που ενέχει η καταστροφή των όπλων της Συρίας σε επιλεγμένο σημείο στα Διεθνή Ύδατα, μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας, σχεδόν 220 χλμ. από τις ακτές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη την ληφθείσα απόφαση τη στιγμή που η Ε.Ε. προωθεί την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Καλούμε τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου να αρνηθούν κάθε παρόμοια ενέργεια με συντεταγμένο τρόπο στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια φόρα, ώστε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος εξουδετέρωσης και διάθεσης με ασφάλεια των χημικών όπλων της Συρίας» όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος καλώντας όλους να αναλογιστούν πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Μεσόγειος, από κοιτίδα του Πολιτισμού δε θα μετατραπεί σε λεκάνη απόθεσης χημικών και μολυσματικών αποβλήτων.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πάτρα: Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ η Δυτική Ελλάδα
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ...
Πάτρα: Ευχές για καλή χρονιά και βασιλόπιτα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδ
Στο «σπίτι» μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη συνεργασία με ...
Απόλλων Carna: Συγχαρητήρια από Πελετίδη-Κατσιφάρα
Η Δυτική Ελλάδα και η Πάτρα καμαρώνουν για τον Απόλλωνα και τα ...
Συσσίτια για αστέγους στην Πάτρα
Παροχή τροφίμων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε πολίτες που δεν ...
Πάτρα: Υπό συνεχή παρακολούθηση έχει το έργο της Μίνι Περιμετρικής ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας
Σε στενό «μαρκάρισμα» έχει θέσει την εξέλιξη των εργασιών στην Μίνι ...
Να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη» ζητά ο Περιφερειάρχης
Με επιστολή του που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. ...
Αυτές είναι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη στην περιοχή
Επιστολή του φορέα προς την ΠΔΕ για μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα, ...
Πάτρα: Δικαιώνεται ο Δήμος στην διαμάχη με την Περιφέρεια για τις αστικές αναπλάσεις
Πλήρως δικαιώνει το Δήμο η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων ...
Το Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών
Με βασικό σύνθημα: «Ισχυρή περιφέρεια-μονόδρομος στην ανάπτυξη» και με ...