Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βουλγαρία: Στα 360 λέβα ο κατώτατος μηναίος μισθός
Στα 360 λέβα (περίπου 185 ευρώ) διαμορφώνεται από χθες ο κατώτατος ...
Bρούτσης: Δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός, δεν καταργούνται ο 13ος και 14ος
Αποκλείει τη μείωση του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016 και την κατάργηση ...
Bρούτσης: Δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός, δεν καταργούνται ο 13ος και 14ος
Αποκλείει τη μείωση του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016 και την κατάργηση ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κεγκέρογλου: Δεν μειώνονται ο βασικός κατώτατος μισθός και η σύνταξη

Κεγκέρογλου: Δεν μειώνονται ο βασικός κατώτατος μισθός και η σύνταξη

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή, διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του κατώτατου βασικού μισθού ή της βασικής σύνταξης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών.

Ακόμα, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου, οπότε θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να απαντήσει «αν συζητά με την τρόϊκα νέα αντεργατικά μέτρα και αν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού».

Απαντώντας ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ότι «πράγματι ορισμένα θέματα από αυτά, είναι στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται», σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει: «Στη δημόσια συζήτηση δεν αρνήθηκα ότι τίθενται τέτοια ζητήματα. Η θέση μας, όμως, είναι ξεκάθαρη και για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τον κατώτατο μισθό.

Σε καμία περίπτωση, μέχρι το 2017, δεν θα υπάρξουν αλλαγές που δεν θα στοχεύουν στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχτηκε ακόμα ότι «υπάρχουν έμμεσες ή άμεσες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», προσθέτοντας ότι «για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε τη δράση μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μειωθούν».

Όπως τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο βασικός κατώτατος μισθός των 586 ευρώ θα ισχύει μέχρι το 2017 οπότε και θα εξεταστεί ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού του. «Μέχρι τότε έχουμε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με τον βασικό μισθό χρόνο. Ελπίζουμε και επιδιώκουμε ότι τότε και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες για να βελτιωθεί ο βασικός μισθός», επισήμανε. Εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή της σύνταξης, που φθάνουν, όπως είπε ακόμα και στα τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στο ΙΚΑ 65.000 αιτήσεις για τη βασική σύνταξη και 55.000 για την επικουρική σύνταξη.

Ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν οριστικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ψηφιοποίησης των στοιχείων όλων των ασφαλισμένων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε, εξάλλου, ότι η βασική σύνταξη θα καταργηθεί από 1/1/2015 για όλους του συνταξιούχους, καθώς θα περιοριστεί η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία. Απαντώντας, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι δεν είναι σωστό να καλλιεργείται κλίμα αδικαιολόγητης ανασφάλειας με επίκληση λανθασμένων στοιχείων, καθώς, όπως είπε, το θέμα αυτό αφορά 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.

«Η κρατική χρηματοδότηση και για το 2014 και για το 2015 που αφορά τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι προσδιορισμένη, είναι συγκεκριμένη και είναι 9 δισ. 700 εκατ. ευρώ, πλην του δημοσίου που είναι επιπλέον άλλα 5 δισ., ενώ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων φθάνουν στα 12 δισ. 100 εκατ. ευρώ. Για να φύγει κάθε σκιά και να μην υπάρχει αβεβαιότητα τονίζω ότι τα ποσά αυτά υπερκαλύπτουν πλήρως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και δεν υπάρχει κανένα θέμα στο να δημιουργηθεί κενό με τη χρηματοδότησή του τα επόμενα χρόνια», απάντησε ο κ. Κεγκέρογλου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Οκτώβριο, στα 751 ευρώ από τον Ιούλιο
Αυξάνονται κατά 10,91% οι κατώτατες αμοιβές, (650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος ...
Αποθέωση για Μανωλά (video)
Διαβάστε ακόμα:Βασικός ο Μανωλάς, βασικός και ο Τοροσίδης (video)Κώστας ...
Μέχρι το Σεπτέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 400 ευρώ
Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του ελάχιστου ...
Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η πρώτη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος
Συνάντηση διαρκείας 15 λεπτών είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός ...
Κεγκέρογλου: Η αγροτική εργασία θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά
Την άποψη ότι η αγροτική εργασία θα πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς των ...
ΣΕΚΑΠ: Κόντρα στην κόντρα διοίκηση-εργαζόμενοι
Της Βούλας Μαλαίνου Εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, από αυτή που ...
Bρούτσης: Δεν μειώνεται ο κατώτατος μισθός, δεν καταργούνται ο 13ος και 14ος
Αποκλείει τη μείωση του κατώτατου μισθού μέχρι το 2016 και την κατάργηση ...
Βρούτσης: Σταθερός στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός ως το 2016
«Με τις διατάξεις του νέου νόμου θεσμοθετούμε δυο μεγάλες ...
Σταϊκούρας: Άρχισε η προκαταβολή σύνταξης κατά 50% του βασικού μισθού
Την έναρξη υλοποίηση του μέτρου της προκαταβολής σύνταξης κατά 50% του ...