Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 7C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Η Μαρία Τσαγκάρη νικήτρια του πρώτου βραβείου της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου
Τα μέλη της διεθνούς επιτροπής του Πρώτου Βραβείου της Νεανικής ...
HYam project: οι 19 υποψήφιοι για το πρώτο Βραβείο της νεανικής καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου
Τον Ιανουάριο, το HYam (Hydra for Artists of the Mediterranean) και το Ίδρυμα-Fondation Jean-Luc ...
Έκθεση των υποψηφίων του βραβείου ΔΕΣΤΕ
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Το πρώτο βραβείο της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου από το HYam project

Το πρώτο βραβείο της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου από το HYam project

Το HYam – η Ύδρα για τους καλλιτέχνες της Μεσογείου – συνεργάζεται με το Ίδρυμα Jean - Luc Lagardère για να δημιουργήσει το πρώτο Βραβείο της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου.

 

Πρέπει να προσθέσουμε ότι το Γκρουπ μέσων ενημέρωσης Jean - Luc Lagardère είναι εγκαταστημένο σε τριάντα χώρες και σε τομείς τόσο ποικίλους όσο το βιβλίο, ή ηλεκτρονική έκδοση, ο γραπτός τύπος, το ραδιόφωνο η τηλεόραση, ο ψηφιακός τομέας, η διακίνηση, τα σπορ και η διαφήμιση.


Αυτό το βραβείο θ’ ανταμείψει τη δουλειά (γλυπτική, ζωγραφική, σχέδιο, περφόρμανς, εγκατάσταση, βίντεο) ενός νέου καλλιτέχνη που έχει σαν θεματική την πολιτιστική διασταύρωση. Θα επιτρέψει να βοηθηθούν οι καλλιτέχνες για την παραγωγή του έργου τους και ταυτόχρονα, θα τους κάνει γνωστούς και στο εξωτερικό.


Η πρώτη έκδοση του Βραβείου της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου θ’ αφιερωθεί στην Ελλάδα που χτυπήθηκε μετωπικά από την κρίση.


Αξίας 10 000€, τούτο το βραβείο θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς στο Παρίσι, στις αρχές του Ιουλίου του 2014, σε έναν καλλιτέχνη κάτω των τριάντα έξι ετών, Έλληνα ή Κύπριο, που θα τον έχει εκλέξει μια διεθνής κριτική επιτροπή.


Αυτή η πρωτότυπη πρωτοβουλία, που συνέλαβε και υλοποίησε το HYam project, έρχεται λοιπόν να συνεχίσει τη δράση του Ιδρύματος Jean-Luc Lagardère που σκοπός του είναι να βοηθά τους νέους – στην ηλικία – δημιουργούς.


Η πρώτη έκδοση του Βραβείου θα απονεμηθεί στο Παρίσι τον προσεχή Ιούλιο. Το όνομα του βραβευθέντος θα αναγγελθεί στις αρχές του Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας ειδικής βραδιάς, σ' έναν καλλιτεχνικό χώρο του Παρισιού.


Οι σημαντικές ημερομηνίες της έκδοσης 2014 του Βραβείου της νέας καλλιτεχνικής σκηνής της Μεσογείου:

23 Ιανουαρίου 2014: θεσμοθετειται η πρώτη έκδοση του βραβείου η οποία αφιερώνεται στην Ελλάδα

15 Μαρτίου 2014: είναι το όριο ημερομηνίας για την παράδοση των ντοσιέ των υποψηφίων στο HYam project, μεταξύ των οποίων θα γίνει μια πρώτη επιλογή δέκα καλλιτεχνών, με βασικά κριτήρια την ποιότητα και το νεωτεριστικό ενδιαφέρον των καλλιτεχνικών σχεδίων τους. Θα ζητηθεί από τους υποψηφίους να παραδώσουν, πριν το τέλος του μηνός Απριλίου, ένα βίντεο όπου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

• Μάιος 2014: κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής (προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης στην Ελλαδα και στο εξωτερικό) θα λάβει τα ντοσιέ και τα βίντεο των επιλεχθέντων υποψηφίων και θα διαλέξει τα τρία που «ξεχώρισε» ανάμεσα από όλα τ’ άλλα. Οι τρεις καλλιτέχνες που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα προταθούν, έτσι, για την τελική λίστα του Βραβείου.

Αρχές Ιουλίου 2014: Οι τρεις προταθέντες καλλιτέχνες θα είναι καλεσμένοι στο Παρίσι για τη βραδιά της απονομής του Βραβείου και θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν ένα έργο τους, αντιπροσωπευτικό της δουλειάς τους. Η διεθνής κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει τότε στο Παρίσι για να εκλέξει τον νικητή μεταξύ των τριών προταθέντων καλλιτεχνών.

Το HYam project

Οργανισμός μη κερδοσκοπικός, το HYam project δημιουργήθηκε το 2013 από την δημοσιογράφο Pauline Simons, με την υποστήριξη του πρακτορείου L’art en plus και της διευθύντριάς του Virginie Burnet, για να βοηθήσει τους ανερχόμενους καλλιτέχνες που προέρχονται από τις χώρες της Μεσογείου. Στόχος του να σταθεί στο πλάι τους, προβάλλοντας τη δουλειά τους στην διεθνή σκηνή, χάρη σε ποικίλες πρωτοβουλίες όπως: συμπαραγωγή εκθέσεων και καταλόγων, αγορά έργων και εγκατάσταση ενός πρωτότυπου καλλιτεχνικού πρότζεκτ στο
νησί της Ύδρας.

Κάθε χρόνο, θα δίνεται η ευκαιρία σε έναν καλλιτέχνη, που θα φιλοξενείται στο νησί, να δημιουργήσει και να εγκαταστήσει ένα έργο αφιερωμένο στον δημόσιο χώρο της Ύδρας.

Στη συνέχεια, το HYam θ’ αναλαμβάνει να στήσει μια έκθεση αφιερωμένη στο πρότζεκτ και στην πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη – που θα φιλοξενείται από έναν ελληνικό οργανισμό – και να την εξάγει, στη συνέχεια, σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη, κάνοντας αρχή από το Παρίσι.

Η δημιουργία του Βραβείου της νέας σκηνής της Μεσογείου, με συμπαραστάτη το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère, είναι η πρώτο από τις φιλόδοξες δράσεις που το HYam project θ’ αναπτύξει μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère


Πιστό στις πεποιθήσεις του ανθρώπου του οποίου φέρει το όνομα, το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère θέτει την κουλτούρα στην καρδιά της δράσης του. Λογοτεχνία, μουσική, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες, ψηφιακές δημιουργίες... το Ίδρυμα υποστηρίζει σχέδια πρωτότυπα που καινοτομούν, κυρίως με υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο σε νέους επαγγελματίες της κουλτούρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έδαφος πρόσφορο για την έκφραση της δημιουργικότητας, η κουλτούρα, την οποία υποστηρίζει το Ίδρυμα, συμβαίνει να παίρνει επίσης και τους δρόμους της αλληλεγγύης, όταν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και προωθεί την πολιτιστική ποικιλομορφία. Να συνοδεύει και να στηρίζει νέα ταλέντα, να προωθεί την γαλλοφωνία, να ευνοεί το μοίρασμα των γνώσεων και να βοηθά τους γάλλους καλλιτέχνες ν’ ακτινοβολούν διαπρέποντας στο εξωτερικό, σε όλα αυτά αφιερώνει το έργο του το Ίδρυμα Jean-Luc Lagardère.

Χορηγούμενες από το 1990, οι υποτροφίες του Ιδρύματος Jean-Luc Lagardère βοηθούν νέους επαγγελματίες της κουλτούρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης κάτω των τριάντα ετών (κάτω των τριάντα πέντε εφόσον πρόκειται για βιβλιοπώλες και σεναριογράφους τηλεόρασης), στην πραγματοποίηση των σχεδίων τους. Οι βραβευμένοι οφείλουν να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σχέδιο στις εξής κατηγορίες: δημιουργός ντοκυμαντέρ, δημιουργός ταινίας κινουμένων σχεδίων, ψηφιακός δημιουργός, συγγραφέας, δημοσιογράφος γραπτού τύπου, βιβλιοπώλης, μουσικός, φωτογράφος, παραγωγός και σεναριογράφος τηλεόρασης. Περισσότερο κι από μια χρηματική βοήθεια, οι υποτροφίες αυτές αποτελούν ένα πραγματικό εφαλτήριο για την συνέχεια της καριέρας τους.

Το Ίδρυμα δημιούργησε επίσης, το 2013, με παρτενέρ το Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, το βραβείο της νέας αραβικής λογοτεχνίας που ανταμείβει έναν συγγραφέα προερχόμενο από τις χώρες της Αραβικής Ένωσης και που απονέμεται σ’ ένα έργο γραμμένο στα γαλλικά (ή γραμμένο στα αραβικά και μεταφρασμένο στα γαλλικά) με κύριο θέμα την αραβική νεολαία.

Η υποστήριξη που προσφέρει το Ίδρυμα στο Βραβείο της νέας σκηνής της Μεσογείου τοποθετείται, ως εκ τούτου, στην προέκταση των δραστηριοτήτων του υπέρ της κουλτούρας και των νέων ταλέντων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Λένα Δροσάκη το φετινό Βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή
Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας η ...
Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 στο Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά το Βραβείο ...
Δεκαπέντε χρόνια Βραβείο Δημήτρης Χορν: Οι φετινοί υποψήφιοι
Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση του ...
Η Βασιλική Καρακώστα ζωντανά για δυο βραδιές στον Ιανό
Τιμημένη με το βραβείο του Καλλιτέχνη της Θεσσαλίας στην πολύ ...
Φωνές της Μεσογείου.... στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων
Ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις αλλά ...
Νάνος Βαλαωρίτης: Στον σημερινό Έλληνα βλέπω έναν συνδυασμό μελαγχολίας και έξαρσης
Όταν συζητάς με τον Νάνο Βαλαωρίτη, κάθε βραβείο που του έχει ...
Υποψήφιοι και απονομή Βραβείου Δημήτρης Χορν
Το φετινό βραβείο «Δημήτρης Χορν» θα απονεμηθεί σε εκδήλωση που θα ...
Vandalism: έκθεση του Νίκου Γιαβρόπουλου στη Gallery ArtWall του Fresh Hotel
Ο Νίκος Γιαβρόπουλος, ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της ...
Σεμινάρια Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στη Ν. Κηφισιά – περίοδος 2013- 2014.
Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Α. Δρίτσα σε συνεργασία με την Αναστασία ...