Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την κατάργηση φορέων
«Υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από ...
Με Προεδρικά Διατάγματα καταργήσεις & συγχωνεύσεις
Mε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε» η ...
Ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για κατάργηση οργανισμών με ΠΔ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα μαζικά την απόσυρση της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Πέρασε» το ν/σ για την κατάργηση φορέων Δημοσίου

«Πέρασε» το ν/σ για την κατάργηση φορέων Δημοσίου

Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε 14 άρθρα και 5 τροπολογίες, ολοκληρώθηκε απόψε το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις.

Με νομοτεχνική αλλαγή που πρότεινε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιόρισε τις προϋποθέσεις απόλυσης εργαζομένου που προσλήφθηκε στο Δημόσιο κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη πρόσληψη «με υπαιτιότητα του συμβασιούχου» και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση «αορίστου χρόνου» έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου.

Παρότι η Αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει νωρίτερα, πως δέχεται τις απολύσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί δολιότητα ή παρανομία εκ μέρους του προσληφθέντος, η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνον από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, κατόπιν της διαφωνίας και του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας φορέας επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως σήμερα το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται πρόγραμμα στήριξης 10.000 επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πλέον ο ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, αφού υπάρξει νέα αξιολόγησή του εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε δεκτή, επίσης, την τροπολογία της Κατερίνας Παπακώστα (ΝΔ), για εξαίρεση των εγκύων γυναικών (και όσων βρίσκονται σε λοχεία, μέχρι 18 μήνες μετά τον τοκετό) από την απόλυση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εργαζομένους αορίστου χρόνου των καταργούμενων οργανισμών, ενώ εμφανίστηκε θετικός και σε πρότασή της για αναδρομική εξαίρεση των εγκύων και των γυναικών σε λοχεία από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, για όσες γυναίκες υπήχθησαν σ' αυτό βάσει του σχετικού νόμου του 2013.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει την τροπολογία με την οποία επιτρέπονται κατά την προεκλογική περίοδο που ακολουθεί, οι απολύσεις ή οι τακτοποιήσεις υπαλλήλων που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από το 2013.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε επίσης χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη και φωτογραφική» συγκεκριμένη διάταξη τροπολογίας με την οποία μετατάσσονται μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ σε προσωποπαγείς θέσεις άλλων ΟΤΑ, με χρονοδιάγραμμα 5 ημερών από πλευράς ΑΣΕΠ. Κατά τη σχετική ψηφοφορία, πάντως, ο ίδιος δήλωσε τελικά «παρών».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ψήφισε «παρών» σε όλες τις τροπολογίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεσή τους μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής (κατά παρέκκλιση του Κανονισμού).

Το ίδιο έπραξαν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, οι οποίοι καταψήφισαν και το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται συν τοις άλλοις η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, ένας δημόσιος φορέας με έδρα το  Μεσολόγγι, που δεν έχει ωστόσο χρηματοδοτηθεί από το Κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ καταψήφισαν όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εκτός από δύο βουλευτικές τροπολογίες.

Η Δημοκρατική Αριστερά υπερψήφισε την κατάργηση οκτώ από τους 23 φορείς, με μόνη απόκλιση εκείνη του βουλευτή της, Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος υπερψήφισε την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Από πλευράς Χρυσής Αυγής καταγράφεται η διάσταση που σημειώθηκε μεταξύ του εισηγητή της, Δημήτρη Κουκούτση και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Ηλία Κασιδιάρη.

Ο πρώτος επικρότησε την πρόταση κατάργησης της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και  του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, για το οποίο μάλιστα εκτίμησε πως «έχει μέσα μόνο πρασινοφρουρούς και τώρα θα το πάρει ο διάολος».

Αντίθετα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε τονίσει πως το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής δεν περιλαμβάνει καταργήσεις φορέων και απολύσεις εργαζομένων.

Πηγή: tanea.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αλά ιδιωτικό τομέα οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο
Τις 12 αλλαγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο ...
Κατατέθηκε η τροπολογία για τις καταργήσεις φορέων του Δημοσίου
Κατατέθηκε απόψε το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του ...
Κλείνουν με νομοσχέδιο 23 φορείς του Δημοσίου
Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής ...
Έρχεται από βδομάδα το ν/σ για το κλείσιμο 21 φορέων του Δημοσίου
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο ...
Τροπολογία του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα
Τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλάζει ...
«Έρχονται και άλλες καταργήσεις φορέων»
«Θα ακολουθήσουν  και άλλα κύματα καταργήσεων δημόσιων φορέων», ...
Οι 21 φορείς δημοσίου που βάζουν «λουκέτο»
Κλείσιμο για 21 φορείς του Δημοσίου, που δεν κρίνονται απαραίτητοι, ...
Δεν συζητήθηκε η τροπολογία του ΚΚΕ
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν έκανε δεκτή την ένταξη της ...
Έλεγχος στα δημόσιους υπαλλήλους ζητά το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Σφίγγει ο κλοιός των ελέγχων στο δημόσιο τομέα. Με εγκύκλιο που ...