Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Τα βραβεία της Αθήνας
Την Τετάρτη 26 Mαρτίου 2014 το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έκλεισε ...
Film Review: 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου-Διαγωνιστικό Τμήμα: Το Culturenow.gr ήταν εκεί, Μέρος ΙΙ
Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έριξε αυλαία και όπως κάθε ...
Film Review: 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου-Διαγωνιστικό Τμήμα: Το Culturenow.gr ήταν εκεί, Μέρος Ι
Το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι σε εξέλιξη και όπως ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ολιβιέ Ντεκότ: Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ τους ελληνογαλλικούς δεσμούς

Ολιβιέ Ντεκότ: Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ τους ελληνογαλλικούς δεσμούς

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μια πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, γιορτάζει τα 15 του χρόνια, από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου στην Αθήνα και από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιστρατεύει τους κινηματογράφους του κέντρου της πόλης προτείνοντας 45 πρόσφατες ταινίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Η φετινή χρονιά είναι κάπως πιο ιδιαίτερη, καθώς το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, το οποίο τιμά τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ αυτή τη διπλή σχέση: τους ελληνογαλλικούς δεσμούς αλλά και το γαλλόφωνο κόσμο, πυλώνα του οποίου αποτελεί βεβαίως και η Ελλάδα.

 

Εν πρώτοις, η γαλλοφωνία θα εκπροσωπηθεί φέτος, χάρη στη συνεργασία των γαλλόφωνων πρεσβειών της Ελλάδας, με ταινίες από το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Τσαντ. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην κινηματογραφική παραγωγή του Κεμπέκ, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε έναν κινηματογράφο ιδιαίτερα δυναμικό, και ανακαλύπτοντας πέντε σύγχρονους σκηνοθέτες, από τους πιο χαρισματικούς της γενιάς τους, όπως οι Denis Coté, Frédéric Pelletier και Sébastien Pilote.

 

Ένα ακόμη στοιχείο που θα έχει την τιμητική του είναι ο δυναμισμός, με ταινίες της νέας γενιάς του γαλλικού κινηματογράφου, η οποία αποπνέει έναν άνεμο ελευθερίας και φαντασίας, στο πλαίσιο της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής. Πρόκειται για μια γενιά ακομπλεξάριστων σκηνοθετών, ηθοποιών και παραγωγών που διασκεδάζουν δημιουργώντας ταινίες γεμάτες χιούμορ και ενέργεια, όπως οι ταινίες “Tonnerre” του Guillaume Brac και “La bataille de Solférino” της Justine Triet, οι οποίες κατέκτησαν το γαλλικό κοινό. Ταινίες χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό, που βασίζονται στο ταλέντο και τη φαντασία και αποτελούν αντανάκλαση των ταινιών νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών με τις οποίες θα κάνουν ένα γόνιμο διάλογο.

 

Η επιτυχία του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ήδη από τις απαρχές του, εξηγείται χάρη σε αυτόν το διαρκή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τον οποίο φροντίσαμε να διατηρήσουμε και να ενθαρρύνουμε. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του κοινού και σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία του ελληνικού κινηματογράφου, ακολουθήσαμε μια «συλλογική» προσέγγιση αναφορικά με το πρόγραμμα. Η συνεργασία αυτή είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα παραγωγής του Φεστιβάλ:

- με τους Έλληνες διανομείς, οι ταινίες των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε avant première και στο διαγωνιστικό μέρος, η προβολή των οποίων στις αίθουσες προωθείται χάρη και στα βραβεία των κριτικών και του κοινού,


-με τους νέους Έλληνες σκηνοθέτες στους οποίους εμπιστευόμαστε τη σκηνοθεσία ενός κλιπ που θα προβληθεί εκτενώς από την ελληνική και γαλλική τηλεόραση (πρόκειται για τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, φετινό υποψήφιο του Cinéfondation, στις Κάννες),


-με τα ελληνικά φεστιβάλ στα οποία εμπιστευόμαστε κομμάτι του προγράμματος (φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέλεξε για το αθηναϊκό κοινό πέντε ταινίες, μεταξύ των οποίων το “L’image manquante” του Καμποτζιανού Rithy Panh, που είναι υποψήφιος στα Oscar 2014).


-με το Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας", ανανεώνουμε φέτος την εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρουμε στα μαθητικά κοινά, σε επίπεδο εικόνας, χάρη σε ένα ψυχαγωγικό αλλά και παιδαγωγικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.


Τέλος, πρόεδρος της γαλλόφωνης κριτικής επιτροπής θα είναι φέτος ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, η εξαιρετική καριέρα του οποίου σε Ελλάδα και Γαλλία τον καθιστά τον καταλληλότερο πρέσβη του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.


Ο ελληνογαλλικός διάλογος θα συνεχιστεί και μέσα στις αίθουσες, με το κοινό, αφού πρόκειται να υποδεχτούμε ένα σύνολο ηθοποιών και σκηνοθετών, του οποίου ηγείται η ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ, Nathalie Baye. Η Nathalie Baye θα μοιραστεί με τους θεατές τις αγαπημένες της ταινίες, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις της από μια πλούσια καριέρα, που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες (Godard, Truffaut, Spielberg).


Θελήσαμε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2014 να είναι τόσο φιλόδοξο ως προς το πρόγραμμά του όσο και γενναιόδωρο με το κοινό, ώστε να αποτελέσει μια γευστική τροφή για το πνεύμα και τις αισθήσεις, κατάλληλη για κατανάλωση χωρίς περιορισμούς.


Info

Ο Olivier Descotes είναι Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης - Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.


Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα βραβεία του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος
Την Τρίτη 24 Mαρτίου 2014 έγινε στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ η απονομή των ...
Η Fischer Χορηγός του Βραβείου Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας συμπληρώνει 16 ...
Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη στο 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα ...
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου στο 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας με χαρά αποδέχθηκε ...
16o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το 16o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος θα ...
Δύο ταινίες της Strada στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας
Η StraDa Films ανακοινώνει δύο ταινίες της στο 71ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ...
15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου ...
Τα βραβεία του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος
Τη Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ...
«Μπουτίκ για Αυτόχειρες» στην τελετή λήξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Με την ταινία «Le Magasin des Suicides» (Μπουτίκ για Αυτόχειρες) ολοκληρώνεται ...