Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Και με τη «βούλα» οι ψαράδες στα χέρια των τραπεζών
 Της Βούλας ΜαλαίνουΟ κύβος ερρίφθη. Ο πολλά υποσχόμενος για την ...
Στο στόχαστρο οι ψαράδες-Βγήκε
Της Βούλας Μαλαίνου Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν οι σχέσεις των ...
Της ΒΟΥΛΑΣ ΜΑΛΑΙΝΟΥ Συμφωνούν ότι διαφωνούν εργαζόμενοι και διοίκηση ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συμφωνούν ότι διαφωνούν ψαράδες-τραπεζίτες

Συμφωνούν ότι διαφωνούν ψαράδες-τραπεζίτες

Της Βούλας Μαλαίνου

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί για την πορεία των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, παρά και την πρόσφατη επέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, καθώς τόσο οι ψαράδες όσο και οι τραπεζίτες μπορεί να συμφωνούν στο ότι το αδιέξοδο του κλάδου πρέπει να λυθεί σύντομα, ωστόσο φέρονται να διαφωνούν ως προς τους τρόπους και τους χρόνους, με βάση τους οποίους θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Με άλλα λόγια δηλαδή από τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ εκπροσώπων των εισηγμένων εταιρειών της αγοράς ιχθυοκαλλιέργειας, τραπεζιτών και αντιπροσωπείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), υπό την παρουσία του υφυπουργού, προκύπτει πως όσα σενάρια και αν πέφτουν στο τραπέζι, απόφαση δεν διαφαίνεται να λαμβάνεται πριν από το Μάϊο. Γεγονός, που δυσχεραίνει περαιτέρω τη ρευστότητα του κλάδου, σε μία περίοδο, όπου οι τιμές των ψαριών απειλούν τις εξαγωγές, ενώ η «ζυγαριά» γέρνει υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Ελλάδας. Οι τουρκικές πωλήσεις σε λαβράκι και τσιπούρα έχουν ξεπεράσει τις αντίστοιχες εγχώριες.

Οι τράπεζες επιμένουν στις θέσεις τους για μετοχοποίηση των «κόκκινων» δανείων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στα χαρτοφυλάκιά τους. Από την πλευρά τους οι Νηρέας, Δία και Σελόντα βιάζονται. Ζητούν έστω μία προσωρινή λύση, η οποία θα τους προσφέρει ρευστότητα τουλάχιστον για το διάστημα Απριλίου-Μαϊου, δίμηνο, όπου οι πωλήσεις ψαριών θα αυξηθούν.

Η μετοχοποίηση δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για τις εισηγμένες, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, διότι είναι δύσκολο οι μεγαλομέτοχοι να αποδεχθούν πως θα υποβαθμιστούν σε μικρομετόχους. Άποψη, την οποία δεν ασπάζονται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Οι τελευταίοι επισημαίνουν πως η μετοχοποίηση είναι ένα σχετικά μακροπρόθεσμο πλάνο, το ζήτημα είναι το τι θα γίνει μέχρι τότε.

Μάλιστα, στέλεχος φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Δίας, η οποία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει στην εταιρεία να μην πτωχεύσει είναι 50 εκατ. ευρώ.

Στη συνάντηση κορυφής στο ΥΠΑΝ οι εκπρόσωποι των Δίας, Νηρέα και Σελόντα έθεσαν επί «τάπητος» το ενδεχόμενο μίας έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες του παραπάνω διμήνου. Αίτημα, στο οποίο οι πιστωτές δεν απάντησαν απευθείας. Συγκεκριμένα, η απάντηση ακόμα αναμένεται, ενώ φημολογείται ότι μία εκ των τεσσάρων συστημικών Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha θα ακολουθήσει αυστηρότερη πολιτική, δίχως να υπάρχουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης τόνισε τη σπουδαιότητα των ιχθυοκαλλιεργειών για την οικονομία της χώρας μας, επισημαίνοντας, παράλληλα, το βασικό ρόλο των τραπεζών στην όλη υπόθεση. «Είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία. Αποτελεί βασικότατη πηγή εξαγωγών και κατάφεραν εντός 10 ετών να υπερπολλαπλασιάσουν την παραγωγή και τις ελληνικές εξαγωγές. Όλοι συμφωνήσανε σήμερα στην σύσκεψη ότι ο κλάδος είναι βιώσιμος. Ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία. Είναι απαραίτητο να αναληφθούν οι δράσεις αυτές οι οποίες θα επιτρέψουν την βιωσιμότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των εταιρειών. Οι τράπεζες πρέπει να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τον κλάδο και οι εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν και με ιδίους πόρους για να βοηθήσουν την ενδιάμεση περίοδο μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης. Όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία τέτοια λύση. Είναι σημαντικό τώρα να εργαστούν όλοι συστηματικά σε ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα και σε αυτή την προσπάθεια εμείς όπου είναι εφικτό θα είμαστε αρωγοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Το σχέδιο

Το σχέδιο των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοψίζεται ως εξής: Μετοχοποίηση των χρεών, μετάβαση των εισηγμένων στα πιστωτικά ιδρύματα, συγχωνεύσεις με στόχο τη δημιουργία δύο κορυφαίων σχημάτων και τέλος, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να μπουν στις εταιρείες ξένοι επιχειρηματίες και διεθνή funds, ως στρατηγικοί επενδυτές.

Αναφορικά με τις συνέργειες, η παρουσία στελεχών της Ανδρομέδα στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας στο ΥΠΑΝ αφήνει υπονοούμενα για την ίδρυση δύο πόλων στον κλάδο, ο ένας με βασικό «παίκτη» τη Νηρέας και ο άλλος την Ανδρομέδα, η οποία μπορεί να είναι η μικρότερη εισηγμένη και από τις τέσσερις, ωστόσο είναι η μόνη που έχει άριστη σχέση με τους πιστωτές, σε αντίθεση με τη Νηρέας που έχει μεγάλη έκθεση στις τράπεζες, αλλά παρουσιάζει τα καλύτερα οικονομικά μεγέθη στις χρήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως αν και οι συγχωνεύσεις αποτελούν κύριο μέλημα των τραπεζών, δεν τις συμμερίζονται οι εισηγμένες. Τουναντίον, αυτές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «πλάνα εκτός πραγματικότητας».

Γαϊτανάκι

Οι ψαράδες υποστηρίζουν ότι η κωλυσιεργία των τραπεζιτών βασίζεται σε «τερτίπια», προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Όπως τονίζουν παράγοντες από την εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, τα πιστωτικά ιδρύματα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των ερευνών τόσο της Ernst & Young για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών όσο και της νορβηγικής Akvaplanniva AS για τα αποθέματά και στη συνέχεια να πράξουν.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων διατείνονται ότι τα όσα έχουν διαρρεύσει περί μεγάλων αποκλίσεων της τάξεως έως και 50%, δεν ισχύουν, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν τα «χαρτιά» στα χέρια τους και απλά παίζουν με το χρόνο… Από την πλευρά τους, οι πιστωτές επισημαίνουν πως οι ηγεσίες των επιχειρήσεων αρνούνται να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, που αφορούν το ενεργητικό τους.

Άλλο «μπλόκο»

Πρόσθετο «πρόβλημα» -το οποίο επικαλούνται ως τέτοιο- τόσο οι επιχειρηματίες όσο οι τραπεζίτες και το υπουργείο Ανάπτυξης, φαίνεται να αποτελούν και οι χρονοβόρες ή «περιοριστικές» διαδικασίες που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας ως προς τη συμφωνία εξυγίανσης, τη διάσωση και την πτώχευση εταιρειών. Ήδη το ΥΠΑΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, στο πλαίσιο των εργασιών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ωστόσο η αναθεώρηση του νόμου δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν το τέλος του 2014 και συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις τουλάχιστον στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, θα ληφθούν με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τραπεζίτες: Μικρότερες των 20 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών θα ...
Βαρουφάκης-Σόιμπλε: Συμφωνούν ότι διαφωνούν!
Συζητήσαμε πολλή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία, είπε ο γερμανός υπουργός ...
Στον αναπτυξιακό νόμο σχέδιο της Hospitality of Messinia ΕΠΕ
Εγκρίθηκε, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, και ...
Γεωργιάδης- Μηταράκης: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή
  Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ...
Οι εξαγωγές στο επίκεντρο της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας
Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας υπό την ...
Μαντεύετε τι έχει η Κελλεκίδου στο κεφάλι της;
Η Κέλλυ Κελλεκίδου κάνει διακοπές αυτή την περίοδο. Η ...
Έξι Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια εισάγονται προς έγκριση στη Βουλή
Έξι αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη ...
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων εγγυητικών επιστολών
Κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγυητικών επιστολών εξαρθρώθηκε από τον ...
Παρέμβαση ΥΠΑΝ για τη βιωσιμότητα του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών
Μάχη με το χρόνο για να βρεθεί λύση στα πιεστικά προβλήματα ...