Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Πολιτική
Σχετικά Νέα
«Έρχονται και άλλες καταργήσεις φορέων»
«Θα ακολουθήσουν  και άλλα κύματα καταργήσεων δημόσιων φορέων», ...
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν διαπραγματεύτηκα εγώ τους αριθμούς με την τρόικα, τους βρήκα»
«Από το τεράστιο γραφείο του με θέα την Ακρόπολη και την ελληνική Βουλή ...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα του το 1984
Αγκαλιά με τον πατέρα του είναι στη φωτογραφία του 1984 ο 16χρονος (τότε) ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την κατάργηση φορέων

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την κατάργηση φορέων

«Υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών από συρρίκνωση φορέων», δήλωσε στην Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συζήτηση (12/03)  του νομοσχεδίου για την κατάργηση-συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης, αν και είπε ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμη για κατάργηση φορέων», εκτίμησε ότι μέσω της αξιολόγησης των δομών «θα προκύψουν προτάσεις για εξοικονόμηση δαπανών και μείωση προσωπικού». 
Παράλληλα διεμήνυσε ότι η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος και επισήμανε: «Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία - και δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα».

Παρά την πυγμή που έδειξε ο υπουργός, ο κυβερνητικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας, σηκώνει «αντάρτικο», ζητώντας την απόσυρση, της κατάργησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ελληνικό κράτος μπορεί να έγινε μικρότερο αλλά όχι καλύτερο», καθώς, όπως σημείωσε, «οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν πάνω από 200.000, το κόστος μισθοδοσίας από 24 δισ. μειώθηκε σε 15,7 δισ. για το 2013 και το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο, αλλά δεν έγινε καλύτερο».
Μια από τις αιτίες ήταν και η απροθυμία του πολιτικού συστήματος, καθώς και το ότι «υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», όπως είπε. 
Κατήγγειλε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ξεκάθαρα θιασώτης ενός μεγάλου κράτους» και τόνισε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση ταιριάζει η φράση του Τολστόι ότι «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς πρώτα τον εαυτό του».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να διατυπώσει αιχμές για τους προκατόχους του που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις φορέων του δημοσίου: «Όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στο θέμα των συγχωνεύσεων περιείχαν διατάξεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις με το εξής χαρακτηριστικό: είτε κλείναμε φορείς "σφραγίδες" χωρίς κανέναν εργαζόμενο είτε συγχωνεύαμε χωρίς εξορθολογισμό δομών», ανέφερε, ενώ υπεραμύνθηκε της δικής του νομοθετικής πρωτοβουλίας σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά κλείνουν φορείς με δραστηριότητα και με υψηλές δαπάνες και για πρώτη φορά υπάρχει μετρήσιμο δημοσιονομικό κόστος». 
«Ήταν μία δύσκολη άσκηση που εμπεριέχει και πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.
«Είστε υπάλληλος της τρόικας», είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Παν. Λαφαζάνης
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «υπάλληλο της τρόικας», που ψάχνει στα τυφλά να βρει ανθρώπους να απολύσει. «Έρχεστε να παίξετε το ρόλο αυτού που θα πρέπει να βρει τους Οργανισμούς, τους υπαλλήλους, προκειμένου να πετύχει τον αριθμητικό στόχο. Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση, αυτό είναι διάλυση του κράτους. Καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή», υπογράμμισε ο Παν. Λαφαζάνης. «Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε και στέλνουμε στο δρόμο», συμπλήρωσε, ενώ αμφισβήτησε και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι εξοικονομεί 2,5 - 3 εκατ. ευρώ το πολύ, ενώ προκαλεί απώλειες 43 εκατ. ευρώ από τις μη δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ που απέφεραν έσοδα στα δημόσια ταμεία».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων του ν/σ όπως εκείνων που αφορούν την αξιολόγηση, τον έλεγχο των συμβάσεων και την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την τροπολογία που αίρει τους περιορισμούς για την μετακίνηση υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο. 
«Κλωτσάει» το ΠΑΣΟΚ
Έντονη διαφωνία, με την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Διαφορετικά, όπως υποστήριξε ο Πάρις Κουκουλόπουλος θα κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας στον Πάρι Κουκουλόπουλο ότι το κόμμα του είχε ψηφίσει τη διάταξη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 
Την διατήρηση του Ινστιτούτου ζήτησε πάντως και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, επισημαίνοντας ότι σε αυτό απασχολούνται 68 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 30 κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και εννέα διδακτορικό.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κ. Μητσοτάκης: Να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές
Επανέλαβε την πρότασή του για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 ο ...
Κ. Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας δυναμιτίζει το κλίμα στη Βουλή»
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο υπουργός Διοικητικής ...
«Πέρασε» το ν/σ για την κατάργηση φορέων Δημοσίου
Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε 14 άρθρα και 5 τροπολογίες, ολοκληρώθηκε ...
«Μήλον της έριδος» στη βουλή η διαθεσιμότητα
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής ...
Κόντρα Μητσοτάκη- Λαφαζάνη για το «λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου
Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ...
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Κωνσταντοπούλου και Κανέλλη
Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ...
Φραστική επίθεση δέχθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης (βίντεο)
Την οργή των συγκεντρωμένων έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, σχολικών ...
Δεν είναι «πλεονάζον» το προσωπικό της πρώτης κινητικότητας
Σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής ...
Δεν θα απολυθούν οι τρίτεκνοι υπάλληλοι
Αλλαγή της τελευταίας στιγμής επεφύλασσε ο υπουργός Διοικητικής ...