Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Γράφουν - σβήνουν Αθήνα και δανειστές
Ύστατες προσπάθειες για μια επώδυνη μεν, αλλά οικονομικά βιώσιμη και ...
Πιάνουν και πάλι στο ΥΠΟΙΚ το νήμα των διαπραγματεύσεων-Συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας το απόγευμα
Σε… αγώνα δρόμου καλούνται να επιδοθούν κυβέρνηση και Οικονομικό ...
Στο... τρέξιμο η κυβέρνηση ως την Κυριακή-Οι εταίροι πιέζουν για συμφωνία
Στο… τρέξιμο θα βρίσκονται κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο έως την ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Σβήνουν-γράφουν κυβέρνηση-τροικανοί μέχρι την Κυριακή!-Τα τρία επίμαχα ζητήματα

Σβήνουν-γράφουν κυβέρνηση-τροικανοί μέχρι την Κυριακή!-Τα τρία επίμαχα ζητήματα

Σε… αγώνα δρόμου καλούνται να επιδοθούν κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να «κλειδώσει» εν τέλει η συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα απελευθερώσει την επόμενη δόση του ελληνικού δανείου και παράλληλα θα φέρει «ανακούφιση» στην εγχώρια πολιτική σκηνή ενόψει των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάϊο.

Από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προέκυψε πως παρά την όποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές μας, τρία «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά, μπλοκάροντας το πολυπόθητο deal!

Πρόκειται σαφώς για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ζήτημα, το οποίο φαίνεται τώρα να αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» εκ των τριών.

Αναφορικά με τα δύο πρώτα σκέλη, αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Σαμαρά ενάντια στις «επιταγές» των ελεγκτών μας. Επισημαίνεται, όμως, πως σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, αν η ελληνική πλευρά υποχρεωθεί να υποχωρήσει σε ένα από τα δύο φλέγοντα ζητήματα, αυτό θα είναι το γάλα.

Στο μεταξύ, έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Την ίδια ώρα, οι τροϊκανοί θέτουν και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, πχ τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση.

Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών».

Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ).

Πιάνουν και πάλι το νήμα των διαπραγματεύσεων

Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο για διαπραγματεύσεις στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης και ο Πολ Τόμσεν είναι την Τετάρτη κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο στη Λισσαβόνα, οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα ξεκινήσουν από αύριο, Πέμπτη.

Αναφορικά με το θέμα του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνεται πως αφού η μονομερής ανακοίνωση των stress test από την ΤτΕ δεν έβαλε «φρένο» στη συνολική αξιολόγηση του πορογράμματος, τότε το ζήτημα έχει κλείσει.

Μετά τη λήξη του χθεσινού Ecofin ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά».

Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να βγει ως το τέλος του χρόνου στις αγορές, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι δοκιμαστική και για μικρά ποσά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν έχει αντιληφθεί ενστάσεις από πλευράς του ΔΝΤ γι' αυτό το θέμα.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μήνυμα των Ευρωπαίων: Θέλουμε κυβέρνηση τη Δευτέρα
«Την Κυριακή ψηφίζετε, την επόμενη εβδομάδα, ό,τι και να γίνει, πρέπει ...
«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων»
To παν θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να μην βρεθεί στη ...
Γερμανία: Ετοιμάζονται να περάσουν τη συμφωνία απο την Κάτω Βουλή
   Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το γερμανικό ...
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
Διαψεύδει η κυβέρνηση την ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η ...
Σφίγγει το
Σφίγγει το «ζωνάρι» στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το Βερολίνο, ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
«Καυτό» είναι το τριήμερο αυτό για την κυβέρνηση και το Οικονομικό ...
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου-Μεγαλώνει το χάσμα... στις διαπραγματεύσεις!
Βαρύ είναι το κλίμα στο Μαξίμου την επομένη της επανέναρξης των ...
Πορτογαλία: Τα βρήκαν κυβέρνηση-δανειστές για τη λιτότητα
Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έχει καταλήξει σε ...