Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΥΠΟΙΚ: Η ΕΚΤ πιέζει για συμφωνία στο Eurogroup-Προστατευμένες οι ελληνικές τράπεζες
Σε… ασφυκτικές πιέσεις, προκειμένου στο  επικείμενο Eurogroup να ...
Αρχές Ιανουαρίου καταφτάνει η τρόικα-Συμφωνία πριν το Eurogroup της 26ης
Αρχές Ιανουαρίου, αρχές του νέου έτους, η τρόικα θα επιστρέψει στην ...
Eurogroup: Στο ίδιο έργο θεατές-Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, δεν θα πάρουμε λεφτά!
Από το χθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες δεν αναμενόταν καμία σημαντική ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Pressing από Eurogroup στην Αθήνα για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας

Pressing από Eurogroup στην Αθήνα για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας

Για συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας πιέζουν την  ελληνική πλευρά οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ξεκαθάρισαν στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε του Eurogroup, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως διευκρινίστηκε, τα δημοσιονομικά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσεμπλουμπ σημείωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Μπορούμε να είμαστε ελαφρά αισιόδοξοι ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Καλούμε την Αθήνα να κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την διαπραγμάτευση να τραβάει. Είναι και πρακτικό θέμα, δεν μπορεί η τρόικα να μείνει για πάντα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες «σε κανέναν» για την καθυστέρηση, συμπλήρωσε όμως ότι τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και να κάνει προτάσεις.

Για τις τράπεζες, ειδικότερα, και τα αποτελέσματα των stress test, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι σε αυτή τη φάση αρμόδια είναι Τράπεζα της Ελλάδος για το αποτέλεσμα που αφορά στις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Αργότερα εντός τους έτους, οι ελληνικές τράπεζες, όπως όλες, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανακοινώσει  πως θα προχωρήσουν πέρα από τα νούμερα τα οποία ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε δύο φάσεις: Την προσεχή Τετάρτη ο Ματίας Μορς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ενώ την Πέμπτη αναμένεται ο Πουλ Τόμσεν του ΔΝΤ ο οποίος θα μιλήσει την Τετάρτη σε συνέδριο στην Πορτογαλία.

Το plan B

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην έχει υπάρξει τελική συμφωνία, ακόμα και έως τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα η «σούπερ δόση», ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ να μη φτάσει στην Αθήνα το Μάιο, οπότε λήγουν ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Όμως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα (χωρίς προφανώς να αξιολογούνται οι πολιτικές παρενέργειες), καθώς οι λήξεις αφορούν κατά το ήμισυ ομόλογα τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα τα γνωστά και ως «ομόλογα Αλογοσκούφη» για τις τράπεζες. Και τα δύο, εκτιμάται από τους ίδιους, θα μπορούσαν να μετακυλιστούν στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως παίρνει άλλη διάσταση η πρόσφατη προληπτικού χαρακτήρα κίνηση του Γενικού Λογιστηρίου (ΓΛΚ), με την οποία ανοίγει ο δρόμος για εσωτερικό δανεισμό του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι εκτιμάται πως έχουν στη διάθεσή τους ταμειακά διαθέσιμα που υπερβαίνουν τα 3 δισ.

Ok για τη δόση στην Κύπρο

Στο μεταξύ, το Eurogroup ενέκρινε επίσης την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από τον ESM στις αρχές Απριλίου.

Το Eurogroup σχολίασε ευμενώς την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Κύπρο, γεγονός που μαζί με την μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης, συνέβαλε -όπως σημειώνεται-  στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο».
Παρ' όλα αυτά, το Eurogroup σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Eurogroup: Όχι συμφωνία, ούτε καν βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση
Όχι μόνο δεν προέκυψε συμφωνία στο δεύτερο γύρο του Eurogroup, αλλά οι ΥΠΟΙΚ ...
Nέο Eurogroup την Τετάρτη
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε απόψε ...
Κατατέθηκε η ελληνική πρόταση στο Eurogroup
Κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση στο Eurogroup, το ...
Στο… «τρέξιμο» Αθήνα-Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup-Αισιόδοξη η κυβέρνηση, «καίνε» οι εσωτερικές «φωνές»
Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου», έτσι ώστε στο ...
Πληροφορίες για συμφωνία στο Eurogroup
Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία επί ενός κειμένου, δηλώνουν ελληνικές ...
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αδύνατη η συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την ...
Πως σχολιάζει ο αυστριακός Τύπος την πολιτική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup
Στη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στην άτυπη ...
Όλι Ρεν: Χαιρέτησε τη συμφωνία με την τρόικα-Στο Eurogroup τα σπουδαία
Χαιρέτησε τη συμφωνία με την τρόικα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις ...
Μετά το Eurogroup θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα
Είναι προφανές, ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ότι έως το Eurogroup ...