Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
Απειλούν με κινητοποιήσεις από Δευτέρα οι αυτοκινητιστές
Την άμεση απόσυρση των διατάξεων που αφορούν στους αυτοκινητιστές και ...
Ανέστειλαν την απεργία τους οι φορτηγατζήδες
Στην αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, μέχρι τις 30 Μαρτίου, ...
Τραβούν χειρόφρενο από τις 8/3 οι αυτοκινητιστές
Από τις 8 Μαρτίου εξαγγέλλουν απεργία διαρκείας οι αυτοκινητιστές. ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Αναστέλλουν την προαναγγελθείσα απεργία οι αυτοκινητιστές

Αναστέλλουν την προαναγγελθείσα απεργία οι αυτοκινητιστές

Σε προσωρινή αναστολή της απεργίας διάρκειας, που επρόκειτο να αρχίσει από αύριο, Σάββατο προσανατολίζονται οι αυτοκινητιστές φορτηγών μετά τις διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων τους που έλαβαν από  τον  υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους αυτοκινητιστές να αντιδρούν, καταγγέλλοντας την πολιτεία για «αδράνεια όσον αφορά στην πάταξη της παράνομης μεταφοράς από φορτηγά ξένων χωρών και από Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να προωθήσει άμεσα την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους, που στρεβλώνουν την αγορά οδικών μεταφορών και εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξή του».

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), σε έκτακτη συνεδρίαση του το απόγευμα της Παρασκευής αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, και την πρόταση αυτή θα καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση.

Έτσι οι τελικές αποφάσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων θα ληφθούν το Σάββατο κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα, όπου και θα παρουσιασθούν στο σώμα οι δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών.

Οι δεσμεύσεις του υπουργού

Ο υπουργός Υποδομών, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του κλάδου οδικών μεταφορών δεσμεύθηκε εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου να τεθεί ένα σαφές πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι των οχημάτων και των φορτίων για την καταστολή της παράνομης μεταφοράς από τρίτες χώρες και την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του καμποτάζ, όπως αυτή απαιτείται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι η μάχη του αυτονόητου για την οποία όμως κάποιοι δεν έκαναν αυτό που πρέπει και το οποίο επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον» τόνισε ο υπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι στο ίδιο διάστημα θα λυθεί και το πρόβλημα που προέκυψε από τη μερική κατάργηση της φορτωτικής, η χρήση της οποίας έγινε προαιρετική. Πλην όμως θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο ισοδύναμο έγγραφο βάσει του οποίου θα μπορούν να ασκούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Τι υποστηρίζει η ΟΦΑΕ

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την ΟΦΑΕ το 60% των μεταφορών πραγματοποιούνται από ξένους μεταφορείς ή από Έλληνες μεταφορείς που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλη χώρα ( Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο) και από αυτές τις μεταφορές το 80% είναι παράνομες, δεν έχουν τα νόμιμα έγγραφα για μεταφορά και δεν διαθέτουν ασφάλεια.

Οι ενέργειες του υπουργού για τη «μαύρη εργασία»

Επίσης, τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Μεταφορών θα έχει συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο την εφαρμογή της Οδηγίας 561/2006 για τις ώρες εργασίες, ενώ θα προωθηθεί άμεσα και η εφαρμογή του εργόσημου, με στόχο να καταπολεμηθεί η «μαύρη» και αδήλωτη εργασία και να καλυφθούν τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σε έκτακτες περιπτώσεις.

Για τα ασφαλιστικά

Αναφορικά με τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου που έχουν προκύψει από τη θέση φορτηγών σε αδράνεια, χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα προσωρινής διατήρησης του δικαιώματος ιατρικής ασφάλισης των ιδιοκτητών, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις ώστε να αντιμετωπισθούν.

Για τα διόδια

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα διόδια, ο υπουργός Μεταφορών ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές, μεταφορείς και παραχωρησιούχους, να συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει, για ανάπτυξη ευνοϊκής πολιτικής για τους μεταφορείς, με στόχο να κάνουν χρήση των αυτοκινητοδρόμων όλα τα φορτηγά, αντί να χρησιμοποιούν με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Από το Σάββατο τραβούν χειρόφρενο οι φορτηγατζήδες
Από το Σάββατο αρχίζει η απεργία διαρκείας της Ομοσπονδίας Φορτηγών ...
Πορεία διαμαρτυρίας στη Λάρισα από τους φορτηγατζήδες
Πορεία διαμαρτυρίας έκαναν το Σάββατο (22/2)στο κέντρο της Λάρισας, οι ...
Απειλή για απεργία διαρκείας από τους φορτηγατζήδες
Μεγάλος αριθμός φορτηγών συγκεντρώθηκε σήμερα στην είσοδο της Λαμίας ...
Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους για την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, μετά την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων ...
Συνεδριάζει την Τρίτη η ΟΛΜΕ-Προσανατολισμός για απεργία διαρκείας
Αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων των καθηγητών θα λάβει την ...
Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΣΥΠΑ
Δε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα απεργία (24ωρες ...
Απεργία διαρκείας αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ
Φουντώνει το απεργιακό μέτωπο καθώς απεργία διαρκείας σε ...
Απεργία διαρκείας από σήμερα στις λαϊκές αγορές
Απεργία διαρκείας ξεκινάει σήμερα στις λαϊκές αγορές μετά από απόφαση ...
Χωρίς ταξί από τις 3 έως τις 10 η Αττική
Χωρίς ταξί για 7 ώρες θα παραμείνει η πρωτεύουσα την Μεγάλη Δευτέρα από ...