Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Κοινωνία
Σχετικά Νέα
ΕΣΑμεΑ: Διασύρουν την αναπηρία με την υπόθεση των τυφλών στην Κάλυμνο
Την οργή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) ...
Ένταξη της βίας κατά των ΑμεΑ στο αντιρατσιστικό ζητά η ΕΣΑμεΑ
Με μια ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη ...
Για την ανεργία στα άτομα με αναπηρία διαμαρτύρονται τα ΑμεΑ
Την έλλειψη διακριτών και στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ατόμων με ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ για την Ημέρα της Γυναίκας

Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στέλνει το δικό της μήνυμα για τις γυναίκες, ειδικά αυτές με αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το μήνυμα της Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ως εξής:
«Η Ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται, όπως άλλωστε κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω φύλου τους, όσο και λόγω αναπηρίας.

Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.

Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.»

Η ΕΣΑμεΑ καλεί την Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις γυναικείες οργανώσεις, να εντάξουν στα προγράμματά τους τη διάσταση της αναπηρίας, τα αιτήματα των γυναικών με αναπηρία και των μητέρων παιδιών με αναπηρία.

Ως εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρεί ότι η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη δράσης.
Η ελληνική Πολιτεία οφείλει:
Nα προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο Άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις και, εν προκειμένω, λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη και ίση απόλαυση, από αυτά, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. 2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη, προαγωγή και ενίσχυση των γυναικών, με σκοπό την εγγύηση της άσκησης και απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που καθορίζονται στη Σύμβαση».
Nα εντάξει τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα του φύλου και τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές/προγράμματα/μέτρα της αναπηρίας, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι πολιτικές ισότητας των φύλων αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά την αναπηρία και οι πολιτικές για την αναπηρία αγνοούν ή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το φύλο.
Nα εφαρμόσει στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών με αναπηρία.
Να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης των μητέρων παιδιών με αναπηρία προκειμένου να συνδυάσουν τη οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Ειδικά οι μητέρες παιδιών με βαριά αναπηρία, όπως νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, πολλαπλή αναπηρία, ψυχική αναπηρία, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες προκειμένου να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους, ειδικά υπό τις συνθήκες της σκληρής οικονομικής κρίσης.
Μόλις τον Δεκέμβριο του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Έκθεση για τις γυναίκες με αναπηρία, με την οποία ενσωματώνεται η διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές και τα έγγραφα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών με αναπηρία.

Μεταξύ άλλων, η Έκθεση επισημαίνει ότι:
- Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία απολαμβάνουν την ισότητα ενώπιον του νόμου και έχουν δικαίωμα ίσης νομικής προστασίας και απολαμβάνουν κάθε νόμιμο δικαίωμα,

- Η αλλαγή της κατάστασης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία έγκειται στην υπαγωγή της διάστασης αναπηρίας σε όλα τα προγράμματα, τα μέτρα και τις πολιτικές σχετικά με το φύλο, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μέτρων για αυτές. Υπό την έννοια αυτή, η έκθεση καλεί την Επιτροπή να αναπτύξει μια προσέγγιση των δύο φύλων στην ενδιάμεση αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της για την Αναπηρία 2010-2020,

- Είναι σημαντικό να βελτιστοποιηθεί η χρήση των χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, και ιδίως των διαρθρωτικών ταμείων, με σκοπό την προώθηση της προσβασιμότητας και της μη διάκρισης όσον αφορά στις γυναίκες με αναπηρία,

- Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία, τόσο εντός όσο και έξω από το σπίτι, από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη δικαιοσύνη μέσω της υποστήριξης μέσα στην κοινότητα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σήμερα (15/5) θα καταβληθεί το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους με αναπηρία
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποίησε ότι σήμερα (15/5) θα καταβληθεί το ...
Το αναπηρικό κίνημα στηρίζει την απεργία της Τετάρτης
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στηρίζει την 24ωρη ...
Σύντομα τα άτομα με αναπηρία αποκτούν γραφείο ενημέρωσης και νομικής υποστήριξης
Η ανάγκη δημιουργίας γραφείου ενημέρωσης και νομικής υποστήριξης για ...
ΕΣΑμεΑ: Παράταση στις αναπηρικές συντάξεις σε όσους περιμένουν να εξεταστούν
Την παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, της χορήγησης των ...
Πορεία των ΑμεΑ με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται μέλη συλλόγων ατόμων με αναπηρία ...
Δριμύ «κατηγορώ» της Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία στον Αδ. Γεωργιάδη
Με μια ανακοίνωση που στρέφεται ευθέως εναντίον του υπουργού Υγείας ...
Συλλαλητήριο των ατόμων με αναπηρία την Πέμπτη
Σε παν-αναπηρικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας καλεί η ...
«Έφυγε»  ο Άρης Ταστάνης ο σημαντικότερος λογοτέχνης με αναπηρία στην Ελλάδα
«Έφυγε»  από κοντά μας σε ηλικία 60 ετών ο Άρης Ταστάνης, ο πιο ...
Το άνοιγμα της ΕΡΤ ζητά το αναπηρικό κίνημα
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για το θέμα της ΕΡΤ ...