Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Συρανό ντε Μπερζεράκ - Rostand Edmond
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί η δίγλωσση έκδοση Συρανό ντε ...
Συρανό ντε Μπερζεράκ, του Εντμόν Ροστάν στο Παλλάς
Το θέατρο Παλλάς παρουσιάζει την έμμετρη «ηρωική κωμωδία» του Εντμόν ...
Ανακοίνωση ακρόασης, για την παράσταση Συράνο Ντε Μπερζεράκ, από την Ελληνική Θεαμάτων
Ο Γιάννης Κακλέας και η Ελληνική Θεαμάτων ψάχνουν νέες και νέους ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συρανό ντε Μπερζεράκ - Εντμόν Ροστάν

Συρανό ντε Μπερζεράκ - Εντμόν Ροστάν

Από τις Εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Εντμόν Ροστάν με τίτλο, «Συρανό ντε Μπερζεράκ» σε μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου.

Ε, όχι δα, μικρέ μου, τόσο μόνο; Μπορούσες χίλια πράγματα να πεις με άλλον τόνο! Άκουσε! Επιθετικά: "Αν είχα τέτοιο μύτο, να τόνε κόψω η πρώτη μου απόφαση θα ήτο!".Και φιλικά: "Προσέξτε την, θα μπει μες στο φλιτζάνι! Εάν δεν την σηκώσετε, μέχρι τον πάτο φτάνει!". Με ύφος περιγραφικό: "Βουνοκορφή! Ίδια ράχη! Βράχος! Τι βράχος, φίλοι μου; Χερσόνησος μονάχη!". Με περιέργεια: "Το κουτί αυτό μες στο συρτάρι το 'χεις για τα ψαλίδια σου, ή είναι καλαμάρι;". Χαριτωμένα: "Τα πουλιά τόσο πολύ σε νοιάζουν ώστε πάνω στη μύτη σου τα βάζεις και κουρνιάζουν;". Στα ίσια: "Πες μου, όταν ρουφάς ταμπάκο από τη μύτη, απ' τον καπνό πιάνει φωτιά και καίγεται το σπίτι, και "πυρκαγιά" φωνάζουνε "στην καπνοδόχο" οι άλλοι;". Με ύφος προστατευτικό: "Πρόσεχε το κεφάλι από το βάρος το πολύ μη γείρει προς το χώμα!". (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

 

Ο Εντμόν Ροστάν γιος εύπορου οικονομολόγου και ποιητή, ο Εντμόν Ροστάν γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1868. Σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία και νομική, ενώ ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, Το κόκκινο γάντι. Σε ηλικία είκοσι δύο ετών δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο Οι ματαιοσχολίες. Το 1894, Οι ρομαντικοί, μια κωμωδία σε στίχους, παρουσιάζεται στην Κομεντί Φρανσαίζ, χαρίζοντας στον νεαρό συγγραφέα την πρώτη του επιτυχία. Με ιδιαίτερη ευκολία στον έμμετρο λόγο, γράφει την Απόμακρη πριγκίπισσα, έργο εμπνευσµένο από τον έρωτα ενός τροβαδούρου του Μεσαίωνα, και τη Σαμαρείτιδα, έργο θρησκευτικού περιεχομένου, με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Μπερνάρ.

Η άνεσή του να συνδυάζει με εξαιρετική τεχνική διαφορετικά δραματουργικά και υφολογικά στοιχεία, σε συνδυασµό με τον άριστο χειρισµό του έμμετρου λόγου, οδηγούν τον νεαρό συγγραφέα στη θρυλική επιτυχία του Συρανό, του έργου που θα μείνει στην ιστορία και θα καθορίσει το μέλλον του.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1897, στο θέατρο της Πορτ Σαιν-Μαρτέν, που διηύθυνε ο γνωστός ηθοποιός Κονστάν Κοκλέν, ανακοινώνεται η παρουσίαση ενός καινούργιου και άγνωστου έργου του Εντμόν Ροστάν. Χωρίς συστάσεις και υποστήριξη από τους λογοτεχνικούς κύκλους και το κοσμικό κοινό που δεν σύχναζε στο «λαϊκό» θέατρο της Πορτ Σαιν-Μαρτέν, το πεντάπρακτο έμμετρο έργο γράφτηκε σχεδόν κατά παραγγελία του Κοκλέν, ο οποίος επρόκειτο να παίξει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήρωας, ένας μάλλον άγνωστος ποιητής της εποχής του Λουδοβίκου ΙΓ', ο Σαβινιάν ντε Συρανό, γνωστός ως Συρανό ντε Μπερζεράκ.

Την παραμονή της πρεμιέρας, κανείς από τους συντελεστές, ακόμη και ο συγγραφέας, δεν πίστευε στην επιτυχία του έργου. Το κοινό όμως της Μπελ Επόκ είχε διαφορετική γνώµη. Η παράσταση προκαλεί φρενίτιδα ενθουσιασµού, το έργο τελειώνει, αλλά ο κόσµος παραμένει στην αίθουσα ζητωκραυγάζοντας. Ο ρομαντικός ήρωας αναδεικνύεται σε εθνικό σύμβολο. Ο Συρανό ντε Μπερζεράκ σημειώνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, ενώ ο Ροστάν, μετά τον επόμενο θρίαμβο που γνωρίζει µε τον Αετιδέα, καθιερώνεται ως εθνικός ποιητής και, σε ηλικία τριάντα τριών χρονών, γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Οι επιτυχίες του, κύκνεια άσματα του γαλλικού ροµαντικού έμμετρου δράματος, σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής, ανιχνεύοντας παράλληλα τις νεοτερικές τάσεις του επόμενου αιώνα.Ο Εντμόν Ροστάν πεθαίνει στις 2 ∆εκεμβρίου 1918, σε ηλικία πενήντα χρονών, από ένα κρυολόγημα που επιβάρυνε την ήδη εύθραυστη υγεία του.Μετά το θάνατό του, δημοσιεύεται μια ποιητική συλλογή, εμπνευσµένη από τον A' Παγκόσµιο Πόλεμο, και ένα ημιτελές δράμα, Η τελευταία νύχτα του ∆ον Ζουάν.

 

Σχέδιο εξωφύλλου: Δημήτρης Στεβής

 

Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζεται στη σκηνή του Παλλάς η έμμετρη ηρωική κωμωδία του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Δείτε πληροφορίες για την παράσταση  εδώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Glorious - Μια Αληθινή Ιστορία, από τον Αλέξανδρο Ρήγα στον Ελληνικό Κόσμο
Την παγκοσμίου φήμης επιτυχία  "Glorious - Μια Αληθινή Ιστορία" του ...
2ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος: Συνάντηση με τον συγγραφέα David Safier
Στον 2ο Ευρωπαϊκό Λογοτεχνικό Περίπατο, η Γερμανία εκπροσωπείται από ...
Ο Μάνος Ελευθερίου στις Συναντήσεις Με Συγγραφείς στο Café του ΙΑΝΟΥ
O Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί στον Ιανό, με τον συγγραφέα Μάνο ...
Ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ επιστρέφει στο Πάνθεον
Ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ, ήρωας ποιητής αλλά και πρωταγωνιστής της ...
Συναντήσεις Με Συγγραφείς: Ο Κώστας Ακριβός στο café του Ιανού
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 στον Ιανό, με ...
Συναντήσεις Με Συγγραφείς: Ο Θανάσης Βαλτινός στο Café του Ιανού
Ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό για το ...
Γυναίκα και Λύκος της Έλενας Πέγκα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η αιρετική σκηνοθέτρια Έλλη Παπακωνσταντίνου συναντά τη συγγραφέα ...
Σιρανό ντε Μπερζεράκ, στο θέατρο Πάνθεον
Το Θέατρο Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του ...
Παρουσίαση του συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη
Το Λεξικοπωλείο  παρουσιάζει τον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη την ...