Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
GS: Eurobank, Alpha και Πειραιώς δεν θα
Άσχημα τα μαντάτα για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως ...
BoE: Τι προβλέπει το δυσμενέστερο σενάριο των stress test για ακίνητα και ανεργία
Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας κοινοποίησε τις προϋποθέσεις των stress ...
EBA:
«Σκληρό» το stress test που καλούνται να περάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στάση αναμονής για την ανακοίνωση των stress test-Τι ζητά τώρα η ΤτΕ

Στάση αναμονής για την ανακοίνωση των stress test-Τι ζητά τώρα η ΤτΕ

Της Βούλας Μαλαίνου

Χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις, παρά τις ενστάσεις της τρόικας και υπό την απειλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι θα μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος συνολικά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, προχωρεί σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο την Παρασκευή το πρωί στη μονομερή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test για τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες ανέρχονται στα 5,8 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2,9 δισ. ευρώ αφορούν την Eurobank, τα 2,2 δισ. ευρώ την Εθνική, 450 εκατ. ευρώ την Πειραιώς και 300 εκατ. ευρώ την Alpha Bank. Για την Αττική ο «λογαριασμός» διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ χαμηλότερα κυμαίνεται ο αντίστοιχος της Πανελλήνιας.

Η «εμπλοκή» της τρόικας και συγκεκριμένα του Πολ Τόμσεν όσον αφορά στο ύψος του ελλείμματος των κεφαλαίων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, ύστερα από τις διαρροές των τελευταίων ημερών πως το ΔΝΤ υπολογίζει το «κενό» των τραπεζών στο εντυπωσιακό ποσό των 20 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη του κ. Προβόπουλου με τους δανειστές της Ελλάδας δεν ακούστηκε από την πλευρά των τελευταίων το «αστρονομικό» αυτό νούμερο, ωστόσο οι τροικανοί ζήτησαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να εκτιμηθούν με βάση τις δυσμενέστερες παραδοχές της BlackRock, ανεβάζοντας το έλλειμμα στα 8 με 9 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η ΤτΕ θεωρεί πλέον πως είναι εμφανές ότι στις τάξεις της τρόικας έχει ξεσπάσει πολιτικό παιχνίδι, το οποίο δυστυχώς κρατεί σε ομηρία τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Προβόπουλος παίρνει την κατάσταση στα χέρια, με τις ευλογίες τόσου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και του Οικονομικού επιτελείου, αλλά και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε τονίσει ότι υπεύθυνη για το ζήτημα των τραπεζών είναι αποκλειστικά η ΤτΕ.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται πως στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, καθώς το Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, τα οποία δεν πρέπει να διαφέρουν κατά πολύ από τα αντίστοιχα της ΤτΕ.

Το νέο αίτημα Προβόπουλου

Ο διοικητής της ΤτΕ ανακοίνωσε στην τρόικα πως θα γνωστοποιήσει τα stress test των ελληνικών τραπεζών, δίχως την έγκρισή της, ζητώντας, ωστόσο, να δοθεί περισσότερες χρόνος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η αρχική εντολή των εταίρων είναι ως τον ερχόμενο Νοέμβριο κάθε τράπεζα να έχει καλύψει το κενό της. Αίτημα των τραπεζών είναι το χρονοδιάγραμμα να παραταθεί ως τις αρχές του 2016, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί και τα business plans(επιχειρησιακά σχέδια εξυγίανσης).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υψηλό κυβερνητικό στέλεχος μετά τη μαραθώνια χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών σημείωνε ότι «όσος χρόνος δοθεί από την ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να δοθεί και στις ελληνικές», σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δίνει λίγο χρόνο.

Στο eurogroup
Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών να θέσει το θέμα του stress test στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ζητώντας από τους ομολόγους του να πάρουν σαφή θέση, εφόσον το ΔΝΤ μπλοκάρει την ελληνική αξιολόγηση, λόγω ασυμφωνίας στο μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΧΑ: Στάση αναμονής με το «βλέμμα» στην ΕΚΤ
Ασθενείς ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής ...
RTRS: Πέρασε το stress test η Alpha Bank
Πέρασε το stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Alpha Bank, χωρίς να ...
Efe: Αποκαλύπτει ότι 4 ελληνικές τράπεζες δεν περνούν τα stress test
«Κληρώνει» την προσεχή Κυριακή για τις ελληνικές τράπεζες και τις ...
ΕΚΤ: Επιβεβαιώνει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test στις 26/10
Στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνολικής ...
Ρύθμιση
Συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" επιχειρήσεων και νοικοκυριών ...
Τράπεζες: Αγώνας δρόμου μέχρι την ανακοίνωση των stress test της ΕΚΤ-Διττά τα μηνύματα
Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο των ...
Τράπεζες: Ουδέν νεότερον για τα stress test
Σε ανακοινώσεις με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ...
Αλλεπάλληλες συναντήσεις υπουργών- τρόικας
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί με την τρόικα για το ...
ΕΚΤ: Οι κανόνες για τα stress test-Στο 8% ο Core Tier 1
Στο 8% ανέρχεται ο δείκτης Core Tier 1, ενώ ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια ...