Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Athens Video Art Festival 2014: παράλληλες δράσεις
Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens ...
Beach Street Festival 2014 στη Λέσβο
Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση του Beach Street Festival 2013, ...
Athens Video Art Festival 2014: Κάλεσμα Εθελοντών
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival 2014 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Athens Street Art Festival 2014: Crisis (?) - What Crisis (?)

Athens Street Art Festival 2014: Crisis (?) - What Crisis (?)

Μετά τις προεκδηλώσεις στο Smart Park, όπου πραγματοποιήθηκαν in situ δράσεις των καλλιτεχνών στο Le mur («Ο Τοίχος»), το φεστιβάλ Athens Street Art Festival 2014 περνά δυναμικά στην επόμενη διεθνή φάση του.


Απογειώνεται το Μάρτιο το Athens Street Art Festival 2014, το οποίο ανταποκρινόμενο στο διεθνή χαρακτήρα του που έθεσε από την πρώτη περσινή πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του, περνά στην δεύτερη ακόμα πιο δυναμική φάση του, με την έλευση Ελβετών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ζωγραφίζουν στην Αθήνα από τις 6 έως τις 13 Μαρτίου.


Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Athens Street Festival 2014, θα επισκεφθούν την Αθήνα τέσσερις κορυφαίοι καλλιτέχνες του είδους οι: Bane, Robi The Dog, Safu και Chromeo, οι οποίοι θα ζωγραφίσουν στο Smart Park (6-8/3), σε δημόσιους χώρους και σχολεία στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη (9-11/3), καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών (12-13/3).


Το Athens Street Art Festival 2014, που έγινε θεσμός, ανοίγει φέτος ακόμα περισσότερο τα φτερά του και καταθέτει περισσότερες προτάσεις και εκδηλώσεις που προσπαθούν να απαντήσουν δημιουργικά και ευφάνταστα στο ερώτημα/τίτλο του φεστιβάλ:«Crisis [?] what Crisis?». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μη επιχορηγούμενο, μη επιχορηγούμενο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φεστιβάλ, που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και συμμετοχή και έχει ως κύριο στόχο του την κοινωνική προσφορά.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ θα στείλουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, θα καταθέσουν τη δική τους γνώμη για την κρίση, αναδεικνύοντας μια άλλη Ελλάδα, ενεργή και παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το Athens Street Art Festival 2014 γίνεται  όχημα για να αναδειχθεί η τέχνη στο δρόμο και να έρθει σε επαφή με τον πολίτη, να τον αφυπνίσει και να τον ενεργοποιήσει.  


Παράλληλα δέκα καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες του street art και φοιτητές της ΑΣΚΤ θα μεταμορφώσουν 2.000 τ.μ.  επιφάνειες σχολείων στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη μέσα στο Μάρτιο, δίνοντας μια άλλη νότα στην πόλη και φέρνοντας τον τόνο της τέχνης και της ελπίδας στους μαθητές και τους κατοίκους, στο πλαίσιο της κοινωνικής διάστασης και προσφοράς του Φεστιβάλ.


Πρόκειται για μια πρωτότυπη, δυναμική, διαδραστική πρωτοβουλία, η οποία συνδέει το δημόσιο χώρο με τον άνθρωπο, γεφυρώνει τους αυριανούς καλλιτέχνες με τους σημερινούς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την έννοια της εκπαιδευτικής λειτουργίας και της γόνιμης πολιτιστικής παρέμβασης στην πόλη μας.


Μέσω αυτής της δράσης αναδεικνύεται ο κοινωνικός ρόλος του Φεστιβάλ και η σαφής διασύνδεση και συνομιλία του με τον πολίτη, που είναι και θεμελιώδης στόχος του, από την πρώτη διοργάνωση του. Ένα είναι σίγουρο, ότι μετά το Μάρτιο ο δήμος Νίκαιας Ρέντη θα έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύχρωμη πόλη, ακόμα πιο φιλική στον πολίτη και στον επισκέπτη της.


Και το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και το Δήμο Νίκαιας – Αγ.Ι. Ρέντη, ενώ υποστηρίζεται από το Smart Park στα Σπάτα, όπου και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή του κοινού, η πρώτη φάση του φεστιβάλ.


Συγκεκριμένα κάθε Σάββατο από τον Ιανουάριο στο Smart Park πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες προεκδηλώσεις οι οποίες αποτέλεσαν προπομπό του φεστιβάλ και παρακολούθησαν 15.000 επισκέπτες. Έλληνες καλλιτέχνες και συγκεκριμένα οι: Loaf, Lyne82, Same84, Cacao Rrocks, ThisisOpium Coocless, ζωγράφισαν με την παρουσία και την συμμετοχή του κοινού του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στα Σπάτα σε σταθερό Bill Board στο πλαίσιο του Interactive Event Le mur Athens («Ο τοίχος»), δημιουργώντας πρωτότυπα έργα που στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν. Ενήλικες και παιδιά ήρθαν έτσι σε επαφή με την τέχνη και τα μυστικά του street art.


Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο στον φιλόξενο χώρο του Smart Park μέχρι τις 30/06/2014 και θα συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα Happenings, διαφορετικά κάθε φορά (Ζογκλέρ, Θέατρο Δρόμου, Μίμοι, κλπ.) και γινονται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Le Mur στο Παρισι.


Το Athens Street Art Festival 204 θα συνεχίσει δυναμικά τις εκδηλώσεις του και τους επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί τον προσεχή Ιούνιο, με τη συμμετοχή 30  Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλεκτικά θα ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους και άλλους χώρους, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής, βιομηχανικά κτήρια και αποθήκες.  Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλοι σημαντικοί φορείς που θα υποστηρίξουν το φεστιβάλ και θα του παραχωρήσουν και άλλους χώρους, ώστε το Athens Street Art Festival 2014 να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο την πόλη μας, να επεκταθεί στην ευρύτερη Αθήνα να γίνει πιο πολύ μέρος της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.


Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αυτού Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν ποικίλες ακόμα δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με δήμους και δημόσιους φορείς.


Από τις 01/03/2104 μέχρι τις 30/06/2104 θα έρθουν τμηματικά οι 30 Ευρωπαίοι Street Artists, με πρώτους τους Ελβετούς, οι οποίοι σε συνεργασία με 30 ‘Ελληνες Street Artists θα εκτελέσουν, περισσότερα από 300 έργα Graffiti, και Stencil Art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και New Media, διερευνώντας θέματα της αστικής αισθητικής.                  


Το πρόγραμμα του το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακομη τις εξης παραλληλες δρασεις:

• Έκθεση φωτογραφίας της Angelique Kourounis με θέματα graffiti στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί ένα σπάνιο και οργανωμένο υλικό που αποτελεί το κοινωνικό ίχνος της περιόδου κρίσης της Ελλάδας.
• Έκθεση έργων δύο ξένων καλλιτεχνών και ενός Έλληνα στην gallery AENAON
• Προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικές με το Street Art
• Επιστημονική ημερίδα με θέμα : Ανάλυση του φαινομένου Street Art
Και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ανακοινώνονται πριν τις δράσεις.


Στόχοι του φεστιβάλ είναι:

• Να προβάλλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, Crisis ? What Crisis ?  μπορεί να πρωτοπορεί διοργανώνοντας σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με την συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στη διάθεση, την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων στο φεστιβάλ.

• Να προβάλλει έμπρακτα τις έννοιες:ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ,ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

• Nα γίνουν έργα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

• Να αναδείξει την διαφορά των έργων graffiti, που προβάλλουν απόψεις, επώνυμα και με αναγνωρίσιμη προσωπική γραφή ή ασκούν κοινωνική κριτική, σε αντιπαράθεση με τις παρεμβάσεις αμφίβολης έως ανύπαρκτης καλλιτεχνικής αξίας σε δημόσιους χώρους.

• Να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα της εποχής, στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση.


Αποτελεί για δεύτερη χρονιά εντυπωσιακό ρεκόρ η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο, συγχρόνως και με την ενεργή συμμετοχή κοινού τόσων πολλών Street Artists.


Διοργάνωση: GK Art+Events Mgmt
Γωγώ Κολυβήρα + Συνεργάτες
Επικεφαλής της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
1ο Φεστιβάλ Βαλίτσας / Athens Suitcase Festival
Το Φεστιβάλ Βαλίτσας/Athens Suitcase Festival πραγματοποιείται για πρώτη φορά από ...
Thessalonink + Street Mode Festival: Τα δύο μεγάλα φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους
Το Thessalonink και το Street Mode Festival, δύο φεστιβάλ με κοινά στοιχεία και κοινή ...
Athens Gardens Festival 2014
Το πλέον καθιερωμένο μουσικό φεστιβάλ «Athens Gardens Festival», που ...
Ioannina Street Theater Festival 2014
Το Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου Ιωαννίνων «Ioannina Street Theater Festival» επιστρέφει ...
Athens Video Art Festival: Sneak Peeks, τα πρώτα video teasers
Η 10η επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και ...
Ο Γερμανός συνθέτης Hauschka στο Athens Video Art Festival 2014
Το 10o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival 2014 ...
Beach Street Festival στη Λέσβο: Το τελικό line up
Το 2o διεθνές φεστιβάλ Μουσικής & Graffiti “Beach Street Festival” βρίσκεται στην ...
2ο Ioannina Street Theater Festival
Το φεστιβάλ θεάτρου δρόμου Ιωαννίνων «Ioannina Street Theater Festival» επιστρέφει ...
Βραδιά Συνάντησης του Off Off Athens Festival
Tο θεατρικό Φεστιβάλ Off-Off Athens Festival πήρε την τελική του μορφή. Στο φετινό ...