Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Περιορισμένη χρήση χημικών έξω από το υπουργείο Παιδείας
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου ...
Συνάντηση πρυτανικών αρχών-συμβουλίων ΑΕΙ στο υπουργείο Παιδείας
Τη διάσταση απόψεων που χωρίζει τους πρυτάνεις από τα μέλη των ...
Στο κτίριο που στεγαζόταν το υπουργείο Παιδείας, θα μετεγκατασταθεί το ΥΠΕΚΑ
Στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το υπουργείο Παιδείας, στην οδό ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση πρυτανικών αρχών - συμβουλίων στο υπουργείο Παιδείας

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση πρυτανικών αρχών - συμβουλίων στο υπουργείο Παιδείας

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η κοινή συνάντηση των πρυτάνεων και των συμβουλίων των ΑΕΙ έπειτα από τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ενόψει των πρυτανικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου ως προς την ερμηνεία διατάξεων του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία του νόμου πλαισίου, και ειδικότερα οι τυχόν ασάφειες ως προς τη διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων. Η απόφαση του ΝΣΚ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Γ' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει στην εισήγησή του ότι οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να επανεκλεγούν, δηλαδή να μην συνταξιοδοτούνται πριν ολοκληρωθεί η εκλογή τους.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το κτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι ο θεμέλιος λίθος για την επόμενη μέρα των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που είναι: Το Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η Σύνταξη & Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών, η Σύνταξη & Έκδοση των Εσωτερικών Κανονισμών, οι Συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με κάθε ίδρυμα.

«Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τα επόμενα βήματα για τη χάραξη της στρατηγικής για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δηλαδή, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, τη διασύνδεση του αναπτυξιακού με τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την αγορά. Δηλαδή, η έρευνα και η καινοτομία να συνδεθεί με την κοινωνία και την αγορά.

Τα επόμενα βήματα τα οποία έχουν ως στόχευση ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τις νέες και τους νέους μας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας. Ένταση δημιουργήθηκε πάντως στη συνάντηση όταν έγινε γνωστό ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε διανείμει δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, υπό τον τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», και στην οποία σημείωνε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».

«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του...» επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αντίθετα, απουσίαζε η πλειονότητα των προέδρων των συμβουλίων, οι οποίοι βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου διδάσκουν. Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός τελευταία μέρα των Πανελληνίων
Στο υπουργείο Παιδείας μετέβη νωρίτερα την Τρίτη, τελευταία μέρα των ...
Πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών
Στην πρόσληψη περισσοτέρων από πενήντα προσωρινών αναπληρωτών για το ...
Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση επικράτησε στη σημερινή κινητοποίηση μαθητών και φοιτητών στο ...
Έξω από το υπουργείο Παιδείας δάσκαλοι και καθηγητές
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν σήμερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, ...
Στη σκιά της παραπομπής Πελεγρίνη η συνάντηση Αρβανιτόπουλου με τους πρυτάνεις
Χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα έληξε η πολύωρη συνάντηση του ...
Έτοιμο το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας
Έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει το μέτρο της ...
Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας με το ΔΣ της ΔΟΕ
Με το διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι, η ...
Με 36 Προεδρικά Διατάγματα, υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά»
Το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης ...
Έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τρίτη καθηγητές και δάσκαλοι
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν για αύριο, Τρίτη 16 Απριλίου, ...