Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Κόσμος
Σχετικά Νέα
Προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ
Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην ΠΓΔΜ με τον νυν πρόεδρο της ...
Πρώτα οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο
Προεδρικές εκλογές πριν από τις βουλευτικές θα γίνουν στην Αίγυπτο ...
Προεδρικές εκλογές στην Αλγερία στις 17 Απριλίου
Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα προκήρυξε σήμερα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Εκβιαστικές» πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην πΓΔΜ

«Εκβιαστικές» πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην πΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε το Σάββατο ότι συμφωνεί με το αίτημα του κυβερνητικού εταίρου του Αλί Αχμέτι για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να διεξαχθούν μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 27 Απριλίου.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Αχμέτι κατέθεσε χθες στη Βουλή πρόταση για την διάλυση του Σώματος και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση του DUI αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο προεκλογικό συνέδριο του κόμματός του VMRO-DPMNE, κατά το οποίο εκλέχτηκε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές (και πάλι ο νυν πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ), ο Γκρούεφσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εταίρου του, του αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι, κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς».

Το DUI του Αχμέτι είχε προτείνει στο VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι να αναδείξουν από κοινού υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, ως ένα «συμβολικό βήμα βελτίωσης του πολιτικού επιπέδου της χώρας».

Η πρόταση του DUI απορρίφθηκε από το VMRO-DPMNE και το DUI δεν θα έχει δικό του υποψήφιο και θα μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές.

Το προεκλογικό συνέδριο του VMRO-DPMNE, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Ιβάνοφ. Υπέρ του κ.Ιβάνοφ ψήφισαν 1099 σύνεδροι, ενώ οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές έλαβαν μαζί μόλις 135 ψήφους. Ο κ.Ιβάνοφ θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επικράτηση του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009 και σε εκείνες, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη Πρόεδρος της ΠΓΔΜ,ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι,  «η πρόταση του Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές είναι προσχηματική και κρύβει άλλους σκοπούς. Θέλουν (σ.σ το DUI) να αποτύχουν οι προεδρικές εκλογές και ο πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται από τη Βουλή. Μετά, αν εμείς (VMRO-DPMNE) δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, θα ζητήσουν να αλλάξει το Σύνταγμα και θα απαιτήσουν είτε ο πρόεδρος της χώρας, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο πρόεδρος της Βουλής να προέρχεται από τις τάξεις του DUI» σημείωσε .

«Γνωρίζουμε όλοι ότι παραδοσιακά, το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές είναι περιορισμένο. Αν δεν αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πετύχει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών λόγω χαμηλού ποσοστού συμμετοχής και να εισέλθει η χώρα σε μία σοβαρή πολιτική κρίση. Για το λόγο αυτό, το εθνικό συμφέρον της χώρας μάς επιτάσσει να αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους στον δεύτερο γύρο.

Από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, θα έχει μόνο το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Για το θέμα της ονομασίας

«Πέρα από αυτούς τους ελιγμούς του κυβερνητικού μας εταίρου, του DUI, φαίνεται ότι υπάρχει και μια άλλη σύγχυση για την οποία μάλιστα ορισμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας μιλούν ανοιχτά: ότι οι αν γίνουν τώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα επόμενα τρία χρόνια δεν προβλέπονται άλλες εκλογές στην Μακεδονία, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του VMRO - DPMNE θα μπορούσε να αποδεχτεί τις ακραίες θέσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα , οι οποίες στοχεύουν στο να γκρεμίσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα . Το VMRO - DPMNE περισσότερο από όλους θέλει λύση για το όνομα, το οποίο δημιούργησε ο νότιος γείτονά μας και όπως και στο παρελθόν , θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του. Αυτό το θέλουμε και για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και επειδή δεν θέλουμε να έχουμε κακές σχέσεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με οποιονδήποτε άλλο γείτονα. Θέλουμε φιλικές σχέσεις με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι και πρόσθεσε:

«Ωστόσο, εάν η Ελλάδα παραμείνει στις ακραίες θέσεις της, κάθε χρόνο να κάνουμε πρόωρες εκλογές δεν θα βοηθούσαν σε τίποτε , ούτε θα εμφυσούσαν ελπίδες για μια λύση του ζητήματος της ονομασίας . Όμως εάν από εκεί (σ.σ. από την Ελλάδα) προκύψει πραγματική βούληση για επίλυση, που να περιέχει μία βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση, τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Δεν σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στις εκλογές των... γειτόνων μας»
«Οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκαν από μια παράνομη κυβέρνηση και ...
Προεδρικές εκλογές στις 3 Ιουνίου στη Συρία
Στις 3 Ιουνίου θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, όπως μετέδωσε ...
Ινδία: Εκλογές στις 7 Απριλίου
Βουλευτικές εκλογές από τις 7 Απριλίου έως και τις 12 Μαΐου ...
Βουλευτικές εκλογές στις 9 Μαρτίου στη Β. Κορέα
Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο, των πρώτων από την άνοδο ...
Αλλαγές στις αιγυπτιακές εκλογές
Οι προεδρικές εκλογές ίσως προηγηθούν των βουλευτικών στην Αίγυπτο, ...
Το 80% των Βουλγάρων θέλει πρόωρες εκλογές
Πρόωρες εκλογές επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Βούλγαρων ...
Πρόωρες εκλογές στην Τσεχία
Στις 25 και 26 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Τσεχία ...
Μισό εκατομμύριο ευρώ σε επιταγές χάρισε ο Χριστόφιας πριν τις εκλογές!
Τους τελευταίους δύο μήνες της θητείας του και στον κορύφωση της ...
Αντίστροφη μέτρηση για τις βουλγαρικές εκλογές
  Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές ...